To jest smaczne

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

KobietaPostNapisane przez Dalijka » 22 mar 2013, 16:36 Re: To jest smaczne

Ej no i glodna sie zrobilam :P ja bardzo lubie golabki,ale tylko takie jakie robi moja babcia,nie mam pojecia jak ona to robi,ale wychodza jej wysmienite,mi takie nigdy nie wyszly pomimo,ze mam przepis krok po kroku to i tak dupa blada.
dobry przepis na obiad - kurczak w pesto.
sklad: sloiczek zielonego pesto
4 piersi z kurczaka(albo udka,skrzydelka tez moga byc )
2 lyzki oliwy
garsc ciemnych oliwek
suszone pomidory (z oliwy)
1 kulka mozarelli
kurczaka najpierw podsmazasz na petalni (tak to zlotego koloru), przekladasz do zaroodpornego naczynia, smarujesz pesto (ja w zasadzie smaruje kazde udko tym pesto, potem ukladasz oliwki (najlepiej, gdy sa juz takie pociete w plasterki, na to suszone pomidory (tez tne na kawalki), na to ukladam, pociety rowniez na kawalki ser mozarella. zapiekasz jakies 20 min (wiadomo, patrzymy, jak wyglada ser). mowie Wam - naprawde bb smaczne,polecam :)
Daily
NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK GENIUSZ,NIEKTÓRZY Z NAS SĄ TYLKO MNIEJ UPOŚLEDZENI NIŻ INNI.
Avatar użytkownika
Dalijka
Rozeznany
 
 
Posty: 185
Wiek: 44
Dołączyła: 4 gru 2010, 16:54
Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bawa31 » 22 mar 2013, 20:43 Re: To jest smaczne

Dalijka, dzięki za przepis :grin: ja też uwielbiam gołąbki ale zwykle robię "gołąbki leniucha" czyli kapusta krojona w kwadraty i wszystko w jednym a nie sos osobno. Smakuje tak samo a mniej roboty ;)
Gdy życie rzuca ci kłody pod nogi - otwórz tartak.

bawa31
Stały Bywalec
 
 
Posty: 376
Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
Reputacja: 35
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 28 mar 2013, 22:15 Re: To jest smaczne

Wkrótce Wielkanoc i przydałby sie jakiś ciekawy pomysł na białą kiełbaskę "inaczej"
w zeszłym roku zapiekałam ją namoczoną w piwie w piekarniku:) pierwszy raz przyrządzałam tym sposobem(przepis z netu) i wyszła pychotka :P
Tylko Mój nie mógł sie nadziwić żeby tak kiełbaskę poić piwkiem tudzież kurczaka hehe :P

Dodano: -- 28 mar 2013, 23:20 --

o właśnie gołąbki...deficytowe... uf pracochłone i pachnie w całym mieszkaniu :D
czego to się nie robi dla rodzinki,jutro będę zawijać... :P
Gdy wyliczam
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...

Ela Eriska
Rozeznany
 
 
Posty: 255
Wiek: 47
Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bawa31 » 29 mar 2013, 18:17 Re: To jest smaczne

Ela Eriska, skoro ma być świątecznie to może wypróbujesz ten przepis?

Paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem

1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jajka
2 duże surowe białe kiełbasy
1 łyżka musztardy
Przyprawy:
1 łyżka majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku

1. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki minimum godzinę przed przyrządzaniem pasztecików.
2. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
3. 2 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ósemki.
4. Mięso z kiełbasy wyjąć z osłonek, wymieszać z musztardą i w razie potrzeby doprawić.
5. Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Wykroić z niego 16 jednakowych kółek o średnicy 6-7 cm.
6. Cząstki jajek oblepić mięsem na kształt klopsików. Tak przygotowane nadzienie ułożyć na połowie kółek z ciasta i przykryć pozostałymi krążkami.
7. Brzegi pasztecików docisnąć widelcem i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać majerankiem.
8. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż wierz ciasta się przyrumieni.

Paszteciki można podać z żurkiem :grin: Życzę smacznego ;)
Gdy życie rzuca ci kłody pod nogi - otwórz tartak.

bawa31
Stały Bywalec
 
 
Posty: 376
Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
Reputacja: 35
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 29 mar 2013, 23:56 Re: To jest smaczne

bawa31, dziekuje za przepis,a przedewszystkim za to ze w tej przedświatecznej goraczce przygotowań znalazlas czas aby go umiescic :)
już w momencie czytania nabrałam takiego smaka że napewno wypróbuje.
Jeszcze raz zerknęłam na przepis czy jest bardzo pracochłonny,ale to naprawd bułka z maslem,
tak wiec z rana Mojego wysylam do marketu po ciasto francuskie bo akurat nie mam :D

Zatem....Smacznego i Wesołych Świąt!!!
Gdy wyliczam
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...

Ela Eriska
Rozeznany
 
 
Posty: 255
Wiek: 47
Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bawa31 » 30 mar 2013, 08:01 Re: To jest smaczne

Nie ma za co Ela Eriska, daj znać jak smakowały paszteciki :grin: Spokojnych i smakowitych chwil w gronie rodzinnym życzę :D
Gdy życie rzuca ci kłody pod nogi - otwórz tartak.

bawa31
Stały Bywalec
 
 
Posty: 376
Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
Reputacja: 35
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agna78 » 30 mar 2013, 18:04 Re: To jest smaczne

Witam

A ja znalazlam taki przepis :)

http://www.przepisy.pl/przepis/wielkano ... nka-1#cdno

Bede robila na swiateczne sniadanko:) Moja kolezanka zrobila dzis i mowila, ze pyszne):)
Bede robila takze kielbaske zapiekana w piwie bo ElaEriska narobila mi ochoty:)

Wesolych Swiat :)

Pozdrawiam serdecznie

agna78
Rozeznany
 
 
Posty: 222
Dołączyła: 4 lut 2010, 23:33
Reputacja: 52
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 7 kwi 2013, 18:12 Re: To jest smaczne

Ja uwielbiam krewetki w popcornie. Videoprzepis poniżej:

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 7UmUX68KtE
Avatar użytkownika
plazermen
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2075
Wiek: 44
Dołączył: 10 cze 2006, 20:52
Lokalizacja: że znowu
Reputacja: 92
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez eric27 » 7 kwi 2013, 21:55 Re: To jest smaczne

Ja bardzo lubię doner meat and chips,zawsze jak jestem na urlopie w PL tęsknię za tym daniem. Mimo,że w Polsce budek z kebabami jest pełno to jeszcze takiego jak w Birmingham nie trafiłem.


Smacznego wszystkim :D

eric27
Stały Bywalec
 
 
Posty: 434
Dołączył: 14 wrz 2008, 12:54
Reputacja: 18
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bawa31 » 10 kwi 2013, 18:20 Re: To jest smaczne

Witam po przerwie :grin: jutro postaram się dodać kolejny przepis do wykorzystania przez chętnych :D
Gdy życie rzuca ci kłody pod nogi - otwórz tartak.

bawa31
Stały Bywalec
 
 
Posty: 376
Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
Reputacja: 35
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 10 kwi 2013, 19:45 Re: To jest smaczne

bawa31 zgłaszam sie jako pierwsza chętna :P
Gdy wyliczam
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...

Ela Eriska
Rozeznany
 
 
Posty: 255
Wiek: 47
Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bawa31 » 10 kwi 2013, 20:19 Re: To jest smaczne

Ela Eriska, jak ci wyszły paszteciki? ;)
Gdy życie rzuca ci kłody pod nogi - otwórz tartak.

bawa31
Stały Bywalec
 
 
Posty: 376
Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
Reputacja: 35
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 10 kwi 2013, 20:58 Re: To jest smaczne

Oczywiście że się pochwalę :grin: paszteciki z Twojego przepisu pierwsza klasa,odrazu wpisują się w menu świąteczne dla mojej Rodzinki i znajomych,bo przepis puściłam w eter :P
Fajny przepis naprawdę,więcej takich poproszę,zresztą napewno nie ja jedna na nie czekam.Lubię gotować i patrzeć jak ze smakiem znika z talerza,ale czasami brakuje pomysłow :roll: a wtedy fajnie wejść na stronkę i co nowego upichcić.
Korci mnie tez żeby wypróbować przepis Dalijki na kurczaka w pesto.
Gdy wyliczam
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...

Ela Eriska
Rozeznany
 
 
Posty: 255
Wiek: 47
Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
Reputacja: 31
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bawa31 » 11 kwi 2013, 17:26 Re: To jest smaczne

Ela Eriska, cieszę się, że tak wam smakowały :grin:
Dzisiaj dla odmiany coś na deser. Nie wiem czy ktoś z was próbował już zrobić lub jadł kiedyś czekoladową lawę. Przypomina na pierwszy rzut oka zwykłą czekoladową babeczkę, ale spróbujcie łyżeczką odkroić kawałek a tu niespodzianka w postaci płynnego środka ;) Roboty nie wiele a jedyny problem to uchwycenie właściwego momentu na wyjęcie z piekarnika, bo pieczone za krótko zmienią się na talerzu w czekoladową zupę a za długo nie będą miały płynnego środka i zrobicie zwykłe czekoladowe babeczki. Czasami trzeba spróbować kilka razy, żeby wyczuć własny piekarnik, ale potem jak już wiecie ile czasu im potrzeba nie ma żadnego problemu. Dlatego proponuję upiec najpierw jedną solo na próbę.

Składniki na 6 kokilek:

170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
56 g mlecznej czekolady, posiekanej
140 g masła
pół szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru*
3 duże jajka
3 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotować 6 kokilek (ramekinów do zapiekania). Wysmarować je dokładnie masłem, oprószyć delikatnie mąką lub lepiej - kakao.
Masło i czekoladę włożyć do małego garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu.
Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować.
Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao.
Podawać natychmiast z truskawkami i/lub kulką lodów, bitą śmietaną itp.

Życzę powodzenia w pieczeniu i smacznego :grin:
Gdy życie rzuca ci kłody pod nogi - otwórz tartak.

bawa31
Stały Bywalec
 
 
Posty: 376
Dołączyła: 1 wrz 2008, 13:14
Reputacja: 35
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Ela Eriska » 23 kwi 2013, 21:38 Re: To jest smaczne

bawa31 przepis fajny,tylko ze ja mam dwie lewe ręce do wypiekow :oops: niestety ale podsune go siostrze,bo jej wypieki majstersztyk :) ja to bardziej z tej mięsnej strony :D
Teraz to za mną pomidory chodza,na jutro planuje sałatke z pomidorkow koktailowych z rukolą i fetą.Lekka na przekąskę.
Pomidory wogóle uwielbiam w kazdym wydaniu,z chęcia wypróbowałabym jakiś nowy przepis z pomidorkiem w roli głównej :P
Gdy wyliczam
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...

Ela Eriska
Rozeznany
 
 
Posty: 255
Wiek: 47
Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
Reputacja: 31
Pokojowy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do KUCHNIA