Strona 1 z 1

Pyrki, Kartofle, łynty czyli czy wie ktoś jakie gatunki do c

PostNapisane: 23 cze 2013, 16:29
przez Hunteros30
Witam serdecznie.Planuję zrobić frytki i inne potrawy z ziemniaków?Problem w tym że w zwykłym markecie gatunkow jest masa.Czy moglibyście opisać w ramach swej wiedzy jakie gatunki stosowaliście i do czego? Pozdrawiam

Re: Pyrki, Kartofle, łynty czyli czy wie ktoś jakie gatunki

PostNapisane: 23 cze 2013, 17:55
przez ania.09
Frytki proponuję z polskich ziemniaków lub młodych.
Bynajmniej mi z młodych ziemniakolw smakuja najbardziej chociaż ciężko się smażą.
Pozdrawiam.

Re: Pyrki, Kartofle, łynty czyli czy wie ktoś jakie gatunki

PostNapisane: 23 cze 2013, 22:01
przez stillinback
Ja raz zrobilam frytki z ziemniakow zakupionych w lidlu... i nigdy wiecej tego nie zrobie. Nie dosyc, ze slodkie, to jeszcze takie rozmymlane :P Kiedys kupilam ziemniaki u goscia stojacego na markecie, zaraz przy tym pomniku z fontanna. Ma 2kg za 1,40 - ziemniaki pierwsza klasa, to i fryty by pewnie smakowaly :P

Re: Pyrki, Kartofle, łynty czyli czy wie ktoś jakie gatunki

PostNapisane: 23 cze 2013, 22:14
przez MariuszJ
Maris Piper z Morrisonsa lub Asdy, Jeden z bardzo znanych kucharzy sprawdzil 20pare gatunkow ziemniakow, te wygraly... nie wiem czy to nie Jamie Olivier

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/thebe ... avee_93121

Nawet BBC sie do nich nawoluje : ) pozdro smacznego.

Re: Pyrki, Kartofle, łynty czyli czy wie ktoś jakie gatunki

PostNapisane: 23 cze 2013, 22:16
przez MariuszJ
BTW, polskie ziemniaki to syf, sprobujcie np New Jersey potatoes albo czy wlasnie Maris Piper...fakt polskie ziemniaki so wiele tansze....

Re: Pyrki, Kartofle, łynty czyli czy wie ktoś jakie gatunki

PostNapisane: 24 cze 2013, 07:23
przez iwona38
Ja uzywam willa od paru dobrych lat mleczarze przyworza pod dam z mlekiem,lubie tez malutkie jersey czy maris piper,

Re: Pyrki, Kartofle, łynty czyli czy wie ktoś jakie gatunki

PostNapisane: 1 gru 2013, 20:28
przez Paga
W Asdzie sa do kupienia slodkie, czerwone ziemniaki o nazwie BATATY . Mozna z nich wykonac rewelacyjna zapiekanka z szpinakiem i cebulka :D Przepis znaleziony wlasnie z gazetki z tego supermarketu :D Smacznie, duzo i naprawde tanim kosztem :)

Re: Pyrki, Kartofle, łynty czyli czy wie ktoś jakie gatunki

PostNapisane: 3 gru 2013, 19:05
przez Luiza
Najlepsze ziemniaki do praktycznie wszystkiego są Marris Pyper i Baking potatoes. A to dlatego że mają bardzo dużą zawartość skrobi. Dzięki temu sa puszyste, łatwo się smażą. I co najważniejsze są bardzo smaczne.