Strona 1 z 2

Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 11:38
przez vanilia
Hej. Czy są na forum wegetarianie? Znacie może jakieś restauracje wegetariańskie godne polecenia? A może macie jakieś fajne przepisy, którymi chcielibyście się podzielić? Ja ostatnio czerpie przepisy z zwegowani.pl i są naprawdę fajne i proste. Pozdrawiam

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 12:37
przez Paga
Super strona ;)

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 12:45
przez vanilia
Paga, http://zwegowani.pl/baklazan-nadziewany-dynia-i-feta/ albo to http://zwegowani.pl/cukinia-zapiekana-z-serem/. Godne polecenia. Ja ostatnio kocham się w kuchni wegetariańskiej.

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 16:18
przez Paga
Zla minke wstawilam na poczatku :D hi hi , naprawde mi sie strona podoba .
To z baklazanem mnie powalilo , na pewno , ale to na pewno to zrobie ... Jeszcze ser feta , KOOOOCHAM :D
Wlasnie zauwazylam , ze duzo eksperymentujesz z ta kuchnia , bardzo sie ciesze ze odnalazlas sie w czym ciekawym i przede wszystkim smacznym :)

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 16:38
przez vanilia
Paga, dzięki :D, a po tym bakłażanie mój mąż mięsożerca aż mnie wycałował. Nigdy niesądziłam, że kuchnia wegetariańska jest tak pyszna i urozmaicona. Gotować wprost uwielbiam, kuchnia to moje królestwo. Jak będziesz miała ciekawe przepisy to wrzucaj z chęcią wypróbuję.

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 20:35
przez jarocin
vanilia napisał(a):Nigdy niesądziłam, że kuchnia wegetariańska jest tak pyszna i urozmaicona. Gotować wprost uwielbiam, kuchnia to moje królestwo. Jak będziesz miała ciekawe przepisy to wrzucaj z chęcią wypróbuję.


ja mam bardzo proste przepisy

malutkie dojrzałe pomidory z łodyżkami ułożyć na blaszce włożyć główkę czosnku i pęczek tymianku, polać lekko oliwą virgin zwłaszcza czosnek i tymianek, posolić grubą solą morską i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, wstawić do rozgrzanego piekarnianka do 220 stopni i piec około 15 minut

Cukinię przekroić w wzdłuż na pół, lekko ponacinać (środkową część) , natrzeć masłem utartym z sola morską i czosnkiem, piec podobnie jak pomidory.

Prosto świeżo zdrowo i smacznie tylko trzeba poczekać na dobre warzywa, jak by co to w głowie mam jaszcze kilak takich prostych przepisów.

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 20:48
przez vanilia
jarocin, super przepis. Jak masz ich więcej to dawaj je ;) . Ciężko co prawda o dobre warzywa dlatego myślę o uprawie swoich. Nie znam się na tym, ale dla chcącego nic trudnego :)

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 22:45
przez zamioculcas7
Witam. Co za zrzadzenie losu, przedwczoraj myslalam nad zalozeniem identycznego tematu... no ale tak sie zbieralam, ze w koncu ktos mnie wyprzedzil. Dzieki ci za to. Wegetarianka nie jestem, ale vege przepisy uwielbiam, ostatnio bardzo czesto gotuje. Postaram sie podzielic w nastepnym poscie:)

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 23:39
przez vanilia
zamioculcas7, nie ma za co. Fajnie, że znajdują się ludzie o podobnych pasjach. Ja uwielbiam gotować od zawsze. Jeśli chodzi o wegetarianizm to ja dopiero zaczynam swoją przygodę, zaczęłam ponad 2 tyg temu i raczej do mięsa nie wrócę, może tylko sporadycznie.
Dzisiaj do sałatki owocowej zrobiłam sobie czekoladowy krem z awokado, miodu i kakao i wyszło mega pyszne i jakie zdrowe, bo brak masła/śmietany czyli złych tłuszczy. Przepis bardzo prosty:
1 dojrzałe awokado
4 łyżki kakao
3 łyżki płynnego miodu można więcej wedle upodobań
Wszystko razem wrzucamy do blendera i po chwili gotowe. Smacznego

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 24 sty 2014, 23:49
przez Gaba76
vanilia, a ta sałatka owocowa to z jakich owoców? jakiś szczególny czy jakie ci akurat w rękę wpadły?

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 25 sty 2014, 01:11
przez vanilia
Gaba76, to co miałam pod ręką czyli banan, pomarańcza, jabłko, kiwi, grejfrut, winogrona... Cokolwiek lubisz :). A do tego pyszny krem czekoladowy. Samo słodkie zdrowie i nie tuczy :).

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 25 sty 2014, 13:10
przez Gaba76
a to super :) ja to ogólnie wszystkożerna jestem, pytam bardziej pod względem chłopa mego, bo zachorowało mu się na wrzody żołądka i nie wszystkie owoce jeść może, że o warzywach nie wspomnę.. a witaminki jakieś jeść by się przydało :)
a apropos tego miodu pitnego - nie wiem czy wiesz (jeśli tak to może ta informacja przyda się komuś innemu :) ) że maksymalny termin do spożycia miodu to około 3 lata a średnio po pół roku prawdziwy miód powinien zacząć się ściągać, warto więc sprawdzić datę ważności, jeśli zostało parę miesięcy przydatności do spożycia a miód nadal jest płynny to znaczy że zostało dodane do niego sporo chemii dla zachowania tej płynnej konsystęcji

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 25 sty 2014, 14:31
przez vanilia
Gaba76, dzięki za informację. Ja zawsze miód z Polski przywożę, a kupuje u rolnika i jest tak jak mówisz prawdziwy miód ścina się po kilku m-cach. Jeśli chodzi o wrzody to polecam Ci książki Michała Tombaka "Uleczyć nieuleczalne" i "Jak żyć długo i zdrowo" jest tam kilka świetnych rad na temat zdrowia i jak on sam to ujmuje babcinych przepisów na różne dolegliwości.

Dzisiaj wypróbowałam witariański przepis na brownie i mega pyszny wyszedł. Oto przepis:

2 szklanki (ja użyłam tych 500ml od piwa) suszonych daktyli bez pestek
2 szklanki orzechów laskowych zmieszanych z włoskimi
20 łyżek kakao
16 łyżek wiórek kokosowych
6/8 łyżek miodu

Orzechy wrzucamy do blendera i miksujemy pulsacyjnie, niezbyt długo, mają się rozdrobnić ale nie może z nich powstać mąka. Wrzucamy daktyle i dalej chwile mkksujemy. Masa ma wyjść taka niejednolita. Dorzucamy kakao, miód i wiórki i mieszamy. Ja zrobiłam to na dwie porcje, bo mi się w blenderze nie pomieściło. Później przełożyłam do miski i wygniotłam. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wałkujemy, najlepiej ułożyć na deseczce do krojenia. Jak uzyskamy porządany kształt wkładamy do zamrażalnika na 1h lub na kilka godzin do lodówki. Ciasto będzie się wtedy lepiej kroiło i nie powinno się kruszyć.

Prosty, zdrowy przepis bez użycia mąki, jajek i cukru! Ciasto nie jest zbytnio słodkie. Jeśli ktoś wypróbuje to dajcie znać jak wam smakowało.

PostNapisane: 25 sty 2014, 14:32
przez jarocin
O proszę a ja ostatnio myślałem ze kiepski miód kupiłem bo się skrystalizował tydzień po otwarciu.

Re: Wegetarianizm przepisy restauracje

PostNapisane: 25 sty 2014, 14:34
przez vanilia
jarocin, a to jeszcze zależy czy np jak wkładasz łyżkę do miodu to czy jest czysta np czy nie używałeś jej wcześniej do kakao, albo jak ją oblizałeś i potem do miodu i wtedy też będzie się krystalizować :)