Strona 1 z 1

Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 13 maja 2009, 11:41
przez marcin.p
Czesc

Jako ze cieplo sie zrobilo na polu ( tak na polu nie na dworze ) czas dkuzyc zardzewiale ruszty. Co prawda mój byl dobrze rozgrzany kilka razy ( pierwszy raz na sniegu) , ale nie mozna ukrywac ze czas zarcia grilowego nastal na dobre.

Wiekszosc z nas chetnie odpalila by ognisko ( co równiez mialo miejsce ) ale jak oze jestesmy coraz bardziej leniwi gril stal sie nieocenionym urozmaiceniem weekendów.


W zwiazku z tym chcialbym zapytac wszem i wobec co robicie na grilu. Postanowilem wzucic kilka swoich patentów, kto wie moze sie da styknac na grila w najblizszym czasie.


Pieczone ziemniaki

Umyte duze ziemniaki, obsypujemy sola zawijamy w folie aluminiowa i zagrzebujemy w zazacym sie weglu drzewnym na 20 - 25 minut. Podawac rozkrojone w poprzek z serem zóltym , szynka i czym sobie zamazycie ( pozna wzucic fasole z puszki ale ja nie próbowalem)


Zwykla polska zwyczajna kielbaska

Zjarac na wegielek zalac czeronym keczupem i wszamac - proste prawda ???


Kaszanka

Z tym mialem zawsze problem , kazda kaszanka która kupilem w uk zawsze mi wyciekala i po upieczeniu zostawal mi na grilu pusty kondonik ....


Szparagi w bekonie


To patent na nastepnego grilla... Szparagi zawinac w wedzony bekon i piec na grilu przez 10 minut... posypac drobno startym parmezanem ( dam znac czy jest ok w poniedzilalek)



Karkówka / Zeberka z Grila


2 kilo karkówki 3 glówki czosnku , sól , pieprz ( przyprawa gyrosa), jedno jasne piwko.....


Karkówke pokroic w plastry, lekko rozbic. Czosnek zgniesc na miazge , zmieszac z pieprzem i sola , gyrosem , zalac piwkiem. Wszystko zamieszac i wzucic karkówke na 24 godziny. Potem tylko mocno rozgaznego grila ( 8- 10 minut ) i zarelko jak sie patrzy ...


Pewnie wszyscy sobie pomyslicie ze siedze calymi dniami za garami i nic nie robie ....




Kulminacyjne danie wieczoru to .....................
















Zimny Browarek .... nic dodac nic ujac ( najlepiej w szpilkach .... wyjasnienie dla kobiet to takie podluzne male buteleczki 330 ml kazda ). Najlepiej smakuja przyniesione przez pania na szpilkach, w krótkiej mini i biustem na wysokosci oczu ..... Mini zadko sie zdaza bo komary czasami tna .....

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 13 maja 2009, 11:50
przez malaroksi
Kurcze jak długo tu jestem a to już jest ponad 3lata ani razu nie ugryzł mnie tu komar, no w polsce to co innego tam to byłam atakowana na okrągło, no i co z tą pogodą ty tu o pięknej pogodzie a u mnie ciepie żabami :mad:

Ja proponuje dla tych co im świeci słonce wrzucić na ruszt jakąś rybke, pieczarki, luub zrobić sobie przepyszne szaszłyczki.

Oczywiście mnie nie musicie zapraszać na grilla bo jestem w ciązy i bym wam wszystko wyżarła ale życze smacznego :-)

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 13 maja 2009, 12:17
przez bluebery
Ja tez preferuje swieza rybke z lyzeczka masla plus przyprawy zawinieta w folie, tak ,,dusimy'' ok 20 min. pyyycha :-P

malaroksi !! Grrratulacje sloneczko :grin:

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 13 maja 2009, 13:26
przez malaroksi
bluebery, dziękuje bardzo g:) wreszcie moja pierworodna bedzie miała się z kim bawić :mrgreen:

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 13 maja 2009, 14:08
przez marcin.p
I jak zwykle temat spieprzony przez nawiedzone mamy .....


Laski ja tu o piwie , odymionym miesie i pólnagich laskach .... Z calym szacunkiem dla matek polek TO NIE TEN TEMAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Ja uwielbiam rybke , ale taka upiczona w specjalnych drutach... z foli smakuje jak duszona a wole pieczone. do tego pietrsuszka sól i cytrynka

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 13 maja 2009, 18:52
przez mamuśka twins
No wlasnie zaczynasz temat skierowany wprost do "MATEK POLEK" (przeciez to jak nic tylko temat kulinarny), wiec sie nie dziw. :wink: Zreszta co ty myslisz sobie, ze MY nie potrafimy sie bawic, ani, ze nie grillujemy?!!! :wink:

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 13 maja 2009, 19:03
przez Beata
A Becia na grilu poleca szaszłyki. Nadziewany na kijej wszystko co nam się nawinie, czyli: bekon, dowolne mięso, pieczarki i wszystkie możliwe warzywa. Rzecz jasna du.......żo cebuli, czosnek też nie jest zły.

Masz rację marcinie.p panie w mini też mogę się kręcić. A co, będzie się z kogo pośmiać. Czarujący, opaleni kelnerzy ze śnieżnobiałym uśmiechem też mogą się przewijać. :) Od przybutku głowa nie boli.

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale i tak nic nie przejmuję kiełbasek pieczonych nad ogniskiem.

:roll:

A co do tych ,,Matek Polek,, to się tak nie czepiaj. Zobaczysz sam kiedyś będziesz siedział z grabkami w piaskownicy i będziesz monotematyczny. Na każdego przyjdzie pora. :wink:

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 13 maja 2009, 22:02
przez testowy
karkóweczka, kiełbaski, piersi kurze....
ok,
ale ostatnio odkryłem nózki kurczaka,
dokładnie w Lidlu je odkryłem i nabyłem drogą kupna,
polecam,
muszą się wytarzać w przyprawach dzień wcześniej,
te nóżki rzecz jasna,
potem na grila, najlepiej okrągłego z przykrywką,
w gwiazdeczkę układamy,
grubszą częścią ku środkowi,
i przykrywka, rzecz kluczowa,
wcześniej próbowałem na grilu bez przykrywki i nie to samo,
polecam,
palce lizać,
nawet jak nie podaje mini wydekoltowana piękność...
:mrgreen:
Becia!
marzą Ci się opaleni kelnerzy?!
oj, Becia, Becia,
co z Ciebie wyrośnie...
:mrgreen:
Becia, mówisz że najbardziej kiełbaski... ?
hm... wole chyba jednak piersi...
najlepiej w ziołach prowansalskich
te kurze znaczy się,
:mrgreen:

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 14 maja 2009, 00:27
przez plazermen
piersi, udka, kiełbaski... ech czuć że lato idzie :-P

Marcin: niezłe przepisy - uwskutecznię przy najbliższej okazji.

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 14 maja 2009, 07:55
przez marcin.p
Ok dziwewczyny, matki nie matki ....

Nie chodzilo mi zeby kogos obrazac. Ciesze sie ze sie rozmnazacie i rosna wam brzuszki. Ale jak jest temat o zarelku to sie skupmy na zarelku. Chcac sie pochwalic swoimi pociechami macie inna sekcje i basta.


Plaz co powiesz na wypad rowerowy polaczone z grilowaniem ????

A jeszcze jedno

Kukurydze w kolbie na grlila lubie wzucic. opiec posolic i wrabac a co ...


Beata , wydaje mi sie ze mozesz miec problem z opalonymi panami ( szczególnie z tymi lokalnymi) . Zaporosisz do obslugi grila , zaplacisz zeby pokazali swe opalone torsy. W polowie imprezy powiedza ci ze im religia zabrania serwowania alkoholu a przyzadzanie wieprzowino pochodnych mies to dla nich zamach na wiare. Pod koniec zmarnowanej biby bedziesz miec na glowie stado ichnich adwokatów , lekrzy i bóg wieco jeszcze.....


jutro weekend ..... grile na start

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 14 maja 2009, 14:35
przez kedziorek
Dla mnie ważne jest, aby podczas grillowania nie skupiać się wyłącznie na produktach mięsnych. Nie zapominajmy o tym, że wiosna i lato to okres świeżych warzyw.
Tak więc do grillowanej piersi kurzej lub ryby podajmy miskę świeżej sałaty z sosem winegret.

Możemy także grillować warzywa. Czy jest coś lepszego niż cukinia z grilla nadziana serem feta z pomidorami i świeżymi ziołami? Na deser możemy natomiast przygotować sałatkę owocową z rodzynkami.

Bardzo ważnym dodatkiem do mięs , wędlin i warzyw grillowanych są z pewnością różnego rodzaju sosy i dipy. Zrobione dzień wcześniej i pozostawione w lodówce aby `dojrzały` , poprawią smak naszych potraw. :)

Niestety nie wszystkie warzywa grillowane, są dobre dla naszego zdrowia.
Podczas pieczenia , smażenia czy grillowania ZIEMNIAKA powstaje związek zwany akrylamidem,
któremu przypisano działania rakotwórcze.

Piwko na grilla? Jak dla mnie stanowcze NIE. Znacznie lżejsze dla mojego żołądka będzie np. Vermouth ze sprite`m :) lub delikatne czerwone lub białe wino.

Wszystkim forumowiczom życzę rewelacyjnej pogody i zdrowego grillowania :)

A tu kilka pomysłów na oryginalne grille ;)

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 15 maja 2009, 17:57
przez Beata
To się nazywa grilowanie na krawędzi. Pomysł z koszem na zakupy, jak dla mnie rewelacyjny. :wink:

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 22 maja 2009, 09:39
przez marcin.p
Kedziorek pomysly ok ... I podpis mi sie tez podoba ....

Lece do Asdy koszyk pozyczyc na weekend ...

Jesli chodzi o gotowanie w samochodzie to kiedys jajka na twardo w aucie zrobilismy ... ale bylo goronco i nie na tym kontynencie ....


Lece po te wzmocnione winiacze ( vermouthy )

Ok to jeszcze pomysl na drina grilowego, autoratwa Anna De Frutos i Lucia Mendez

Sangria domowej roboty :

- 2 butelki bialego wina, 2 butelki czerwonego ( im tansze tym lepsze)
- Owoce ( jablka , ananas w puszce lub bez puszki , pomarancze , mandarynki generalnie co popadnie - pokroic w drobna kostke
- Litr gazowanego czegos, fanta , Smirnoff Ice lepszy
- cukier waniliowy , cynamon
- troche rumy bacardi ( ilosc zalezy od stanu upojenia , im puzniej tym mocniejszy )


Wszystko wlac d oduzego gara, zostawic na 20 minut , dosypac lopate lodu i heja :)

Smakuje genialnie, owoce tez trzebazjesc bo zdrowe. Zabawa bycza Kac gigantyczny

Re: Sezon Grilowy czas zaczac

PostNapisane: 20 sie 2009, 22:40
przez alojzy
to kiedy ten girl będzie??