Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Nie tylko koninę, ale także mięso osłów mieszano z wołowiną

Na jaw wychodzą nowe fakty w związku ze skandalem z "faszerowaniem" wołowiny innym mięsem w Wielkiej Brytanii. Okazało się, że dodawano do niego nie tylko koninę, ale także mięso osłów - donosi tygodnik "Sunday Mirror", powołując się na ustalenia brytyjskiej inspekcji w zakładach przetwórczych w Yorkshire.

Według "Sunday Mirror" inspektorzy agencji FSA (Food Standards Authority) dbającej o standardy żywności wykryli w dwóch zakładach w pobliżu Yorku w płn. Anglii ośle DNA. Mieszanka trzech mięs - wołowiny, koniny i ośliny - była przeznaczona na eksport jako czysta wołowina.



Ubój osłów jest w W. Brytanii zgodny z prawem, ale oślego mięsa nie ma w handlu detalicznym. Brytyjskie media nie wykluczają, że wiele osłów, które trafiają do ubojni w Anglii, pochodzi z Irlandii, gdzie w okresie poprzedzającym finansowy krach były popularnymi zwierzętami domowymi.

Konina w burgerach.

Kilka dni temu w burgerach sprzedawanych w sklepach w Irlandii i Wielkiej Brytanii zostały wykryte konina i wieprzowina. W jednym ze zbadanych produktów zawartość końskiego mięsa sięgała aż 29 proc. - poinformowało BBC.

Sieci, w których znaleziono trefny towar, natychmiast wycofały go ze sprzedaży. Próbki mięsa pochodziły z Tesco, Lidla i Aldiego. Także w Niemczech wykryto podejrzane produkty mogące zawierać koninę. Kontrole trwają m.in. w Nadrenii Północnej-Westfalii.
Źródło gazeta.pl

-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Listonosz skazany za zniszczenie listów
 Czytaj następny artykuł:
Polacy najliczniejszą grupą więźniów z Europy Wsch.