Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Świeże ryby w brytyjskich marketach mają nawet 15 dni!

Kupując w sklepie rybę oznaczoną jako „świeża” można oczekiwać, że taka rzeczywiście będzie. Jednak jak pokazują wyniki kontroli przeprowadzonej w brytyjskich sklepach, nie należy brać tego za pewnik.

Jak podkreśla naukowiec Richard Chivers klienci oczekują, że oferowane im ryby przechowywane są w sklepowych lodówkach maksymalnie kilka dni. Zbyt długie przetrzymywanie sprawia, że tracą na jakości i smaku. Po jednym dniu w domowej lodówce nadawały się do wyrzucenia z uwagi na brzydki zapach.

Inspektorzy przeprowadzili kontrolę w takich sieciach jak Tesco, Sainsbury’s, Asda oraz Morrisons, a także w zwykłych sklepach rybnych. Okazało się, że sprzedawane tam i oznaczone jako „świeże” makrele, dorsze, czy flądry nie zawsze takie są, a często wystawione są na sprzedaż nawet przez dwa tygodnie.

Wyniki analizy pokazują, że 1/3 z 14 zebranych próbek wskazywała na to, że ryby mają od 12 do 15 dni. To absolutne minimum wymagane przez przepisy dotyczące kontroli jakości. Trzy próbki pokazały, że ryby były przechowywane przez od 9 do 12 dni, a reszta przeleżała w lodzie od 6 do 9 dni. 
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Meteorolodzy zapowiadają, aby przygotować się na opady śniegu w West Midlands
 Czytaj następny artykuł:
Ciało 51-letniej Polki odnalezione w parku