Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Drób z brytyjskich supermarketów wykazuje rekordowy poziom zakażenia bakteriami

Sprzedawane w brytyjskich supermarketach kurczaki wykazują ogromny poziom odporności na najmocniejsze antybiotyki - pokazują wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez Food Standards Agency (FSA).

Rezultaty są niepokojące, ponieważ odporność przejawiana przez zwierzęta gospodarcze może zostać łatwo przeniesiona na ludzi, sprawiając, że lekarstwa staną się nieefektywne i przestaną leczyć poważne choroby.

Food Standards Agency przebadała wiele próbek i stwierdziła, że obecnie dużo więcej kurczaków jest zarażonych campylobacter. Bakteria ta, to szkodliwy patogen, w przypadku którego okazało się, że jest odporny na antybiotyki powszechnie używane do niszczenia go – donosi The Guardian.

FSA zauważyła, że proporcja znajdującego się w sprzedaży zarażonego tą bakterią drobiu, na którą nie działa antybiotyk ciprofloxacin, jest znacznie wyższa niż jeszcze dziesięć lat temu.

Eksperci przebadali w sumie ponad cztery tysiące próbek. Następnie mniejsza liczba próbek, w których wykryto campylobacter, została ponownie przetestowana, aby sprawdzić, czy bakteria jest odporna na kluczowe antybiotyki. Odporność na ciprofloxacin odkryto w ponad połowie próbek zawierających szczep campylobacter jejuni (w 237 z 437) i w prawie połowie charakteryzującej się szczepem campylobacter coli (w 52 ze 108).
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Uchodźcy zamieszkujący Wielką Brytanię otrzymają 80 pensów podwyżki zasiłku
 Czytaj następny artykuł:
Ryanair wprowadził nowe zasady przewozu bagażu