Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

W brytyjskich sklepach pojawią się kurczaki, z USA, dezynfekowane w kwasie.

Unia Europejska planuje znieść zakaz importu ze Stanów Zjednoczonych kurczaków, które są myte w podejrzanym kwasie dezynfekującym.

Producenci drobiu w Stanach mają w zwyczaju mycie świeżych kurczaków w substancji zwanej kwasem nadoctowym (PAA), by usunąć szkodliwe bakterie. Przez wiele lat taka praktyka była zakazana zarówno w UK, jak i Europie. Jednak Komisja Europejska zasygnalizowała, że najprawdopodobniej zmieni się to. Wszystko ze względu na presję ze strony amerykańskiego rządu i tamtejszych producentów.

Propozycja zaalarmowała sprzeciwiające się takiemu rozwiązaniu grupy konsumenckie. Jest ono w sprzeczności z europejską polityką, która ma za zadanie doprowadzenie do wyeliminowania bakterii na farmach, by nie trzeba było potem korzystać z dezynfekcj - pisze Daily Mail.

W ubiegłym tygodniu przewodniczący organizacji żywieniowych Jamie Oliver powiedział, że Europa i Wielka Brytania dużo ryzykują uginając się pod naciskami Amerykanów, tylko po to, by doprowadzić do podpisania nowego traktatu o wolnym handlu. Oliver i jego sprzymierzeńcy są zdania, że gdy dokument zostanie zatwierdzony, takie sytuacje jak ta – naruszające dotychczasowe europejskie ustalenia – będą na porządku dziennym.

Z danych przedstawionych przez UE wynika, że kwas nadoctowy nie jest substancją toksyczną i może być stosowany w przemyśle spożywczym.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Od 2016 roku National Express będzie płacić swoim pracownikom stawkę „living wage”
 Czytaj następny artykuł:
Nowe ograniczenie prędkości i większe kary