Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Kurczaki wciąż groźne

Ponad trzy czwarte świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich supermarketach zarażonych jest zabójczą superbakterią campylobacter – ogłosili w czwartek przedstawiciele Food Standard Agency (FSA).

W grudniu ubiegłego roku odsetek skażeń spadł poniżej 70 proc., ale od tamtego momentu podwyższył się do 76 proc. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że testy na kurczakach przeprowadzane były w ciepłych miesiącach – od lipca do września, gdy bakteria jest silniejsza oraz to, że w ubiegłe lato aż 83 proc. drobiu było skażone. Nastąpiła więc poprawa.

Najgorzej w badaniach na obecność campylobacter wypadł Morissons – tam aż 86.2 proc. kurczaków było zarażonych. Tuż za nim uplasowały się Marks & Spencer – 82.7 proc. oraz Sainsbury’s z wynikiem 80.4 proc. Trzeba jednak oddać, że pierwsze dwa supermarkety poprawiły od ubiegłego roku jakość sprzedawanego drobiu. Z kolei Sainsbury’s jest o 1 proc. gorszy - pisze The Telegraph.

Najbardziej skażone kurczaki są także sprzedawane w Morrisons – poziom ich zanieczyszczenia wynosi aż 25.7 proc. Drugie miejsce przypadło Asdzie – 23.5 proc., a trzecie M & S – 18.3 proc. Tylko dwie sieci wypełniają zalecenia i sprzedają nie więcej niż 7 proc. drobiu z najwyższym poziomem skażenia. Są to The Co-operative oraz Waitrose.

Podczas badania FSA wykryła też, że bakteria była obecna na 6 proc opakowań, a 0.3 proc. z nich miało najwyższy poziom skażenia.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
UE zaostrzy kontrole paszportowe
 Czytaj następny artykuł:
Lekarz przetrzymywał afrykańskiego chłopca, jako niewolnika przez ponad 20 lat