Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Groźne ftalany w pojemnikach, w której pakuje się fast foody



Złe wieści dla osób lubiących jeść fast foody. Konsumowanie dużych ilości takiego pożywienia o 40 proc. zwiększa szansę ekspozycji na potencjalnie groźne związki chemiczne ftalany znajdujące się w pojemnikach, w które pakowane jest jedzenie.

Ftalany używane są często, by zmiękczyć i uelastycznić plastik oraz winyl. Nie można ich stosować przy produkcji zabawek dla dzieci i innych towarów ze względu na ich toksyczność. Chemikalia te mogą zaburzyć gospodarkę hormonalną i powodować choroby takie, jak astma i autyzm. Opracowanie, które opublikowano w „Environmental Health Perspectives” jest jednym z pierwszych pokazującym związek ftalanów z konsumpcją fast foodów.

Poprzednie badania sugerowały, że szkodliwe substancje chemiczne mogą wydostać się z opakowania i zanieczyścić mocno przetworzone jedzenie. Naukowcy przeanalizowali próbki moczu pochodzące od 8,877 osób, którym wcześniej zadano pytania dotyczące ich diety i spożywania fast foodów w ciągu ostatnich 24 godzin.

Okazało się, że ci, którzy je jedli mieli o 40 proc. więcej DiNP, czyli ftalanu diizononylu, niż ci, którzy powstrzymali się od spożywania tego rodzaju jedzenia.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Trzech nielegalnych imigrantów pracowało w barze w Sutton Coldfield
 Czytaj następny artykuł:
Parlament Europejski przyjął rezolucję w sprawie sytuacji w Polsce