Zaloguj się Załóż konto
bham.pl Wiadomości Zdrowie Salmonella w pakowanej sałacie sprzedawanej w supermarketach
Salmonella w pakowanej sałacie sprzedawanej w supermarketach
   sledzik    Wykop    Gwar    Facebook   
Naukowcy ostrzegają, że kupowanie gotowych mieszanek złożonych z liści różnych sałat dramatycznie zwiększa ryzyko zakażenia się bakterią salmonelli.

Badacze odkryli, że sok z połamanych liści pobudza rozwój bakterii aż o ponad 2,4 tys. razy. Powoduje też, że bakterie stają się groźniejsze, przez co bardziej prawdopodobne jest, że przyczynią się do wywołania infekcji.

W związku z tym eksperci przestrzegają konsumentów przed kupowaniem gotowych mieszanek do robienia sałatek. Jeśli jednak nabędziemy taki produkt, liście należy dokładnie umyć i nie narażać ich na działanie ciepła - pisze the Telegraph.

Naukowcy nie zmierzyli poziomu salmonelli w dostępnych na sklepowych półkach paczkach z sałatą, ale prześledzili proces wzrostu bakterii na połamanych liściach i to, jak przykleja się do plastikowych torebek. Do przeprowadzenia eksperymentu użyto sałaty dębowej, botwinki, szpinaku i czerwonej sałaty rzymskiej.
sobota, 19 listopada 2016 06:44
 



Czytaj poprzedni artykuł:
Zmiany w sposobie wypłat odszkodowań powypadkowych dla kierowców
  Czytaj następny artykuł:
"Dlaczego nie zrobiliśmy tak jak Polska". N. Kennedy chce zamieszkać w Berlinie z powodu Brexitu


Ankieta

Czy wrócisz do Polski jeśli UK wyjdzie z UE?
 
Montaz anten satelitarnych