Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Który supermarket sprzedaje kurczaki z najwyższym poziomem skażenia campylobacter?

Drób sprzedawany w sieci Sainsbury’s osiągnął najlepszy wynik w teście sprawdzającym obecność campylobacter. Najgorzej wypadły kurczaki oferowane przez Marks & Spencer.

Food Standards Agency opublikowała wyniki trwających nieprzerwanie testów sprawdzających pozom campylobacter w sprzedawanych w sklepach kurczakach. Bakteria ta jest głównym powodem występowania zatrucia pokarmowego w Wielkiej Brytanii. Każdego roku choruje przez nią 280 tys. ludzi.

Każdy kurczak, u którego na jednym gramie skóry znajduje się ponad 1 tys. jednostek formujących kolonię bakterii (cfu/g), jest określany, jako posiadający wysokie stężenie campylobacter – pisze Birmingham Mail.

Pomiędzy sierpniem, a grudniem 2016 roku FSA przebadała 1492 sztuki drobiu dostępnego w supermarketach oraz u lokalnych rzeźników.

Spośród wszystkich głównych sieci supermarketów, czyli Aldiego, Tesco, Co-op, Lidla, Asdy, Sainsbury’s, Morrisons, Waitrose oraz M & S, to właśnie Sainsbury’s uzyskało najlepszy wynik. Zaledwie 2,6 proc. tamtejszych kurczaków posiadało 1 tys. cfu/g bakterii lub więcej. Drugie miejsce przypadło Morrisons – 3,3 proc. kurczaków było skażonych, trzecie zajął Waitrose (5,2 proc.), czwarte Tesco (5,7 proc.), piąte Asda (6 proc.), szóste Co-op (6,1 proc.), siódme Aldi (6,7 proc.), ósme Lidl (6,9 proc.). Dziewiąta lokata przypadła M & S. Tam wysokie stężenie bakterii miało 9,5 proc. przebadanych kurczaków.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Ząb w czekoladowym jajku z Cadbury
 Czytaj następny artykuł:
Drogi West Midlands są najniebezpieczniejsze w całej Wielkiej Brytanii