Strona 2 z 2

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 23 paź 2009, 09:01
przez Anna G
malaroksi, http://www.goscinneprogi.pl/ku_chleb.html
ja kożystam z tej stronki bez udziwnień i chlebki pycha

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 24 paź 2009, 11:09
przez malaroksi
Anna G, dzięki za linka ale nie o to mi chodziło, tam są przepisy jak sie robi chleb w piekarniku itd a ja potrzebuję przepis do maszynki do robienia chleba czyli czego jakie proporcje i na jaki program w jakiej kolejności ile czasu ...

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 25 paź 2009, 19:10
przez Anna G
Ja te chlebki ze strony też robie w bread maker ,kazda maszyna ma swoje przepisy ale te angielskie nie smakuja tak jak polskie ja czesto robie ten
Chleb zwykły domowy400 g mąki pszennej
lub 300 g mąki pszennej i płatki owsiane górskie lub siemie lniane,
słonecznik, orzechy itp. łącznie ma być 400 g
3 łyżki oliwy 3/4 kubka letniej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru

Wszystkie składniki dobrze wyrobić (tak by cukier był blisko drożdży, a sól w oddali). Najlepiej jak mamy dobrą maszynę do tego typu spraw, ale sądzę, że w zaparte ręcznie też wyjdzie. Wrzucić do formy (najlepsza keksówka z papierem do pieczenia), pomazać wybełtanym jajkiem, posypać słonecznikiem czy płatkami owsianymi i do pieca. I teraz tak: 10 minut w temperaturze 150°C, potem temperaturę zwiększyć do 230°C i piec w zależności od piekarnika - mój jest kiepski więc piekę jakieś 40 minut, ale jeśli szybko piecze to nawet 25 minut wystarczy. wazne sa skladniki i miary a co za roznica bread maker czy piekarnik? ano taka ze maszynka sama zrobi i nie trzeba rak brudzic. pozdro

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 13 lis 2009, 22:22
przez chmiel
Jeżeli ktoś ma breadmaker to polecam mieszankę z Asdy o nazwie ciabatta, dolewasz wody, łyżeczkę oliwy, a breadmaker resztę robi za ciebie.Jak byliśmy w Polsce to kupiliśmy breadmakera, bardzo fajna sprawa.Oczywiście tutaj też są dostępne :mrgreen:

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 14 lis 2009, 08:59
przez Luiza
A po co az w polsce, jak tu sa tansze????
Ja nadal robie chlebek recznie, rozpatruje zkup maszyny.

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 14 lis 2009, 15:32
przez Beata
Chlebek z breadmakera jest naprawdę pyszny. Jednak minusem tej maszyny jest to, że jest wielka i nigdzie się nnie mieści. :(

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 15 lis 2009, 19:40
przez chmiel
A w Polsce byliśmy wtedy na urlopie w Polsce no i mamy sprzęt zelmera, więc wypiekacz też taki kupiliśmy.

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 19 lut 2011, 23:59
przez Thesignerka
Hej, ja tez po przyjezdzie, doslownie chyba na drugi dzien zaczelam piec bulki bo pieczywo tutaj powoduje tylko ciezka niewydolnosc zoladkowa :)

Mieszam 3 czesci maki zytniej z otrebami ( kupowana w Morrisonie albo Sainsburym) z polska maka pszenna - do tego drozdze, troche mleka, wody, sol i cukier.

bulki wychodza extra, robie plaskie, przekrawam je zaraz po ostygnieciu i zamrazam, potem wiadomo - toster , maselko.

Nastepna opcja to proba zmontowania zakwasu :)

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 13 sie 2015, 03:07
przez matusso
Witam
Mam wielka prosbe do wszystkich forumowiczow.
Chcialbym zaczac piec swoj chleb, nawet zaczalem robic zakwas, ale po 3 dokarmieniu juz nie ruszyl. Gdzies zrobilem blad.
Mialby ktos udostepnic 2 lyzki swojego zakwasu? Bylbym wdzieczny.
Okolice erdington i okolice.
Dziekuje i zycze samych pysznych, pulchnych i wyrosnietych chlebkow :)

Ps. Oczywiscie chodzi mi o zakwas zytni !
Lukasz

Dodano: -- 26 sie 2015, 15:57 --

Dzieki serdeczne Andra7 za przepyszny zakwas.Chlebki wychodza swietnie!! A chleb z polskich sklepow niechaj sie chowa :)

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 30 lis 2015, 09:40
przez IgaBor
Do wypiekacza powinny być chyba dołączone podstawowe przepisy. Ja cały czas nie mogę się zabrać za zrobienie własnego chleba, ale z tego co czytam to muszę się za to wziąć. Domowego pieczywa raczej to sklepowe nie zastąpi. :P

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 2 sie 2017, 14:04
przez karoline
Witam,
Mam prosbe do forumowiczow, wypiekajacych chleb w domu. Czy mozecie mi odstapic porcje zakwasu zytniego? Moj sie poposul, a nowego nie potrafie wykarmic, plesnieje po kilku dniach.
Moge podjechac w okolice Sutton i Erdington.
Dziekuje!

Re: Własnorecznie upieczony chleb!!!

PostNapisane: 25 maja 2021, 13:42
przez rogucka00
Ja w ostatnim czasie zaczęłam właśnie piec chleby i na początku to była katorga, bo nic mi nie wychodziło. Teraz jest już znacznie lepiej, ale piekę chleby na drożdżach, bo jakoś z zakwasem mi nie po drodze. Trudno mi tylko uzyskać takie wyrośnięte i miękkie pieczywo z chrupiącą skórką - może to kwestia tego, że nie żałuję ciężkiej mąki i ziaren, a z tym jednak nie warto przesadzać.... Muszę się jeszcze sporo nauczyć w tym temacie, ale najważniejsze, że pierwsze próby już za mną :)