Strona 1 z 1

KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 9 gru 2007, 22:30
przez olivka
zakladam watek dla smakoszy,kucharzy...
mozna sie tu podzielic swoimi/babcinymi/mamusimi przepisami
kucharzysz w domku? to napisz jak zrobic to co lubisz
lubisz jesc? to wpadaj tu i korzystaj z przepisow!!

pozdrawiam :-D

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 9 gru 2007, 22:56
przez Mlody
hehe dobry temacik, ciekawe jak sie przyjmie :>

Danie na szybko, plaster schabu i karkowki, przygotowujemy soute, czyli rozbijamy jak na kotlet opruszamy sola, pieprzem i smazymy na rumiany kolor, jak juz sie zrumieni przekladamy na blache, kladziemy kolo siebie i na to pol plastra ananasa, na calosc kladziemy plaster zoltego sera i wkladamy do piekarnika na kilka chwil zeby ser sie rospuscil. Podajemy z frytkami i surowka np. swieza marchewka z chrzanem.
Tak na szybko jak sie niechce za duzo robic a chcemy zablysnac :D

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 10 gru 2007, 09:13
przez olivka
Mlody, no i jest pierwszy przepis! temat sie musi przyjac, wkoncu kazdy lubi cos wszamac, czy to tluste miecho czy dietetyczna zupke.
ide i ja na sniadanko. moze jakis omlecik z warzywkami zapodam...hm.. will see.
pozdr

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 10 gru 2007, 11:42
przez Bartsun
Mlody a robiles juz to?

bo wiesz... wlasnie wstalem i jestem glodny ;)

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 10 gru 2007, 13:10
przez Mlody
kilka razy dziennie w hotelu jak pracowalem :> dowcipnisiu z dolu :D

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 11 gru 2007, 12:59
przez Ana :)
Mlody ida swieta ,moze zapodasz cos niezbyt tlustego z duza porcja wazywek :roll: ? i przedewszystkim cos co nie spowoduje u nas ogólnego lenistwa :mrgreen: :mrgreen:

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 11 gru 2007, 20:51
przez Wiciu
Mam cos ciekawego czym mozna zaskoczyc wiec co mi tam :)

1.pokroic poledwiczke wieprzowa w kawalki ok 5-6 cm, nastepnie od pionu wbic z gory noz tak, zeby powstalo ciecie X (uwazac na scianki) w ten oto sposob robi nam sie kieszonka.
1a. Mozna rownie dobrze rozklepac troszke mieso i zrobic z tego roladke. Wg. gustu
2. faszerujemy poledwiczke grzybami (moga, byc suszone tylko trzeba pamietac, zeby je wczesniej wymoczyc)
3. Nastepnie kroimy boczek w plastry i owijamy mieso tak, zeby mialo to ksztalt walca (czyli scianka zaslonieta boczkiem a gora i dol nie) pomoc sobie wykalaczka bo boczek sie nie utrzyma ;)
4. nastepnie nalezy gore i dol (tam gdzie nie ma boczku) delikatnie obsmazyc (najlepiej na patelni grillowej, na zwyklej z minimalna iloscia tluszczu)
5. po wstepnym obsmazeniu wrzucamy to w piekarnik nawet na 250 st. piec okolo............... i tu nie wiem ile to dokladnie trwa bo zawsze robilem to na oko. Gdzie okolo 5 - 10 minut. Moze byc tez dluzej. Po prostu trzeba uwarzac zeby mieso za bardzo nie stwardnialo. :)
6. W miedzyczasie jak to nam sie piecze nalezaloby do tego zakrecic sos. Bardzo dobrze smakuje z sosem zurawinowym, albo malinowym. Smak do wyboru. Najszybsza metoda na sos: Smietanka do zup i sosow + syrop zurawinowy, malinowy itp. wlewamy syrop do smietanki i gotujemy na wolnym ogniu az zgestnieje.
Dalej juz kazdy powinien wiedziec co z tym zrobic.
Podawac mozna z ryzem, ziemniakami pod kazda postacia. Jesli chodzi o sos jest to bardziej kuchnia Fusion, jednak mozna podawac z roznymi sosami, wg gustu np. mysliwski, grzybowy.................kto co lubi.
Jesli chodzi o mieso mozna oczywiscie poszalec i zrobic to z poledwicy wolowej, ale nie probowalem tego ze slodkim sosem ;)
Jesli chcecie na to jakas nazwe to moge podac przykladowa:) aNo to niech bedzie........

1 Faszerowana (badz 1a. Roladka) poledwiczka wieprzowa, opasana boczkiem, pod zurawinowa pierzynka.

Mysle ze to chyba wszystko, takze nie pozostaje mi nic innego tylko zyczyc wszystkim

BON APPETIT

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 12 gru 2007, 21:46
przez mar3cia3
moze juz to znacie ,ale to moja jedna z przodujacych salateczek:
2 zupki chinskie
1 ogorek zielony,lub konserwowy {jak kto woli}
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka,20 dag.wedlinki
makaron zalac 1 szkl.wody,jak juz napecznieje dodac kukurydze,wedline pokroic w drobne paseczki,papryke w kosteczke,i ogorek-tez pokroic,wszystko razem wymieszac,dodac majonez -w takej ilosci zeby saladka nie byla sucha.
Mi smakuje -mam nadzieje ze Wam rowniez bedzie :smile:
pozdrawiam :-)

[ Dodano: Sro Gru 12, 2007 21:48 ]
aha mozna dodac warzywka jakie sie lubi-eksperymenowanie-najlepszym nauczycielem

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 13 gru 2007, 17:43
przez olivka
ah tego z makaronem od zupek to nigdy nie jadalam..
sprobuje sie ;)

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 13 gru 2007, 21:41
przez Anek
Nie chce specjalnie zakładać nowego watka, gdyż będzie on powiązany z kuchnia polska również. :wink: Napiszcie proszę co znajduje się na waszym stole wigilijnym. Powinno być 12 potraw. Czy jest to nadal przestrzegane? Ja od 4 lat nie robiłam takiej tradycyjnej wigilii. Natomiast kiedy byłam jeszcze z rodzicami to zwykle jadłam to samo. Czyli pierogi, uszka z barszczem i kutie, nie lubię karpia. ;)

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 13 gru 2007, 22:21
przez mar3cia3
bigos z grzybkami,
sledzik w occie
rybka po grecku
salatka wielowarzywna
barszczyk z uszkami,
pierogi z kapusta i grzybami
karp w galarecie
kutia
racuszki
kapot z suszonych owocow

[ Dodano: Czw Gru 13, 2007 22:30 ]
i jeszcze kasza gryczana z sosem

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 18 gru 2007, 12:19
przez bebus
zupa grzybowa
rosół po żydowsku
pierogi z kapusta i grzybami
ryba po grecku
karp pieczony
karp w galarecie
makaron z makiem
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: pychotka

Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko

PostNapisane: 5 sty 2008, 08:20
przez olivka
:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: