Czy linia tel. wystarcza aby mieć internet w domu?

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez soniac » 10 cze 2009, 11:51 Czy linia tel. wystarcza aby mieć internet w domu?

Kilka lat temu poprzedni lokator miał telefon w domu, potem się wyprowadził i zapewne nr. tel zabrał ze sobą.
Ja chciałem się zapytać czy posiadanie u mnie w mieszkaniu takiej lini telefonicznej z gniazdkiem na telefon ułatwia mi założenie internetu w domu?
Jakie warunki jeszcze muszę spełnić? Czy ktoś musi jeszcze przychodzić do domu i coś robic, czy po prostu idę sobie do sklepu zakładam kontrakt na internet, kupuje router płacę i koniec?
Dodam ze wolałbym sam internet bez telefonu.
Dziękuję.
Avatar użytkownika
soniac
Rozeznany
 
 
Posty: 243
Dołączył: 24 cze 2007, 20:05
Reputacja: 0
Neutralny

to ze masz gbnizadko i kabel to nic nie znaczy, musisz miec aktywna linie tlefoniczna,
Pogromca dziewiczego wiatru .....

marcin.p
Zadomowiony
 
 
Posty: 866
Wiek: 39
Dołączył: 15 maja 2006, 23:15
Reputacja: 3
Neutralny

Zatem aby linię tel. zaktywować wystarczy założyć kontrakt na internet, czy trzeba zrobić coś jeszcze? Dziękuję.
Avatar użytkownika
soniac
Rozeznany
 
 
Posty: 243
Dołączył: 24 cze 2007, 20:05
Reputacja: 0
Neutralny

Ja mam net w BT, jakbym chciał wynajmować samą linię, to bodajże płaciłbym Ł11, więc wziąłem telefon stacjonarny i miesięcznie płacę Ł12.50 (linia +telefon).Możesz wynajmować samą linię bez telefonu i wykupić net oddzielnie(za net płacisz oddzielny abonament) :cry:
:-))

chmiel
Rozeznany
 
 
Posty: 204
Wiek: 36
Dołączył: 5 sty 2008, 16:07
Lokalizacja: West Midlands
Reputacja: 13
Neutralny

Zatem płacąc za internet 11 F, telefon kosztuje tylko 1.5 Funta?
Nie rozumiem też do końca jak to jest z tym sformułowaniem powyższego zdania, że wynajmując samą linie do internetu, bez telefonu za net płacę oddzielny abonament.
Dziekuję.
Avatar użytkownika
soniac
Rozeznany
 
 
Posty: 243
Dołączył: 24 cze 2007, 20:05
Reputacja: 0
Neutralny

Witaj,

najlepiej wejdz na stronkę BT by porównać ceny.Płacisz 11Ł za wynajem linii telefonicznej.Linię musisz miec podłączoną, aby używać internetu, który dodatkowo kosztuje, w moim przypadku 25Ł.W sumie , miesięcznie płacisz Ł36, chyba , żebyś chciał dodatkowo stacjonarny telefon, wtedy cena miesięczna za wszystko wynosi 37,5Ł.
:-))

chmiel
Rozeznany
 
 
Posty: 204
Wiek: 36
Dołączył: 5 sty 2008, 16:07
Lokalizacja: West Midlands
Reputacja: 13
Neutralny

ja podnajmuje linie od BT place nanjizszy abonament mozliwy, plus mam net z O2 za £7.5 razem jakies niecale £20 miesiecznie. co do Twej lini majac gniazdko NIE ZAPLACISZ za jak oni to mowia "inzyniera", zadzwon sobie do BT powiedz ze masz gniazdko, adres i ze chcesz WZNOWIC usuluge na siebie.... jak nie miales wczesniej u nich nic karza pewnie dac depozyt...itp warto skorzystac z porownywarek cen bo mozna znalezc taniej cos czesto
Będą go poznawać nie po jego słowach, a po jego czynach!
Avatar użytkownika
hidalgo4
Stały Bywalec
 
 
Posty: 410
Wiek: 35
Dołączył: 18 sie 2007, 18:01
Lokalizacja: z Piekla rodem
Reputacja: 0
Neutralny

Bardzo dziękuję.
Naprawdę jaśniej wytłumaczone już być nie mogło. :-)
Zastanawiam się teraz czy Pana Chmiela i Hidalga internety pracują jednakowo, tzn ta sama szybkość przeglądania internetu. A jeśli tańszy jest powolniejszy, to jak bardzo jest powolny? Ile np. sekund w przybliżeniu czeka się na otwarcie jednej strony internetowej, np. strony z wiadomościami onet pl.?
Dziękuję.
Avatar użytkownika
soniac
Rozeznany
 
 
Posty: 243
Dołączył: 24 cze 2007, 20:05
Reputacja: 0
Neutralny

Hidalgo ma rację.Wybierz linię BT+ internet z O2.Ja jak wykupiłem w Bt, to dopiero się dowiedziałem, że tak można, a teraz płacę więcej.Jeżeli chodzi o internet, to mam opcję 3 w BT do 8MB.Najszybciej mi się ściąga w nocy i z rana do godziny 11.Stronki otwierają się w mgnieniu oka.Prędkość dochodzi do 700 kB/s w nocy, zależy też od tego, co ściągam i z jakiej strony.Wracając do tematu gniazdka to ja też miałem gniazdko, przyjechał monter z BT, włożył jakieś urządzonko, coś ustawił i linia była podłączona.Jeżeli podpisałbym z nimi umowę na 12 miesięcy, to za instalację linii musiałbym zapłacić Ł120.Podpisałem na 18 więc dostałem niby upust i musiałem zapłacić 30Ł.Możesz też wybrać neta z Virgin.Prowadzą go kablami, więc nie musisz już wynajmować linii od BT ;)


Pozdrawiam
:-))

chmiel
Rozeznany
 
 
Posty: 204
Wiek: 36
Dołączył: 5 sty 2008, 16:07
Lokalizacja: West Midlands
Reputacja: 13
Neutralny

a ja powiem inaczej to nie ma znaczenia czy wezmiesz 8mg czy 16 czy 200mg... jak masz swiatlowod masz max a jak nie czyli korzystasz z linii BT... WSZYSTKO ZALEZY OD TWOJEJ LOKALIZACJI... jazniej mowiac im dalej od zrodla tym gorzej wiec jak masz 8mg i 2 km do zrodla to nie masz juz 8 mg a 7,2 a jak dalej to mniej. ja mam tez NIBY do 8 mg, osiagam 6.7mg scigalnac na poiziome 890mbit... ale zalezy od serwera.... sprawdz sobie na gocompare.com jaki ci pasuje i tam masz dane od sowjego post code i jak silny sygnal bedzie....



p.s. szybkosc otwierania stron zalezy glownie od kompa jakiego masz a nie szybkosci netu hehe....

np. teraz korzytam z lacza mobilnego przez komorke i tez smiga jak zla, ale jak cos scigac to ni da rady
Będą go poznawać nie po jego słowach, a po jego czynach!
Avatar użytkownika
hidalgo4
Stały Bywalec
 
 
Posty: 410
Wiek: 35
Dołączył: 18 sie 2007, 18:01
Lokalizacja: z Piekla rodem
Reputacja: 0
Neutralny


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Ostatni post
Powrót do KOMPUTERY I ELEKTRONIKA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników
cron