Strona 4 z 4

Re: PROSTE PRZEPISY

PostNapisane: 31 sie 2008, 20:50
przez Luiza
Angielski deserek: Flapjack
kostka masla bez soli
250g miodu lub syropu klonowego (syrop tanszy efekt taki sam)
500g platkow owsianych

Rozpuścić maslo z miodem (syropem), dodac platki dokladnie wymieszac. Wedle upodoban mozna dodac rodzynki, orzechy itp.
Wylozyc na blaszke i piec 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
Pychota i zdrowo!!

Re: PROSTE PRZEPISY

PostNapisane: 3 mar 2010, 10:49
przez TheRektor
Nie posądzajcie mnie o rasizm, czarni szukają go wszędzie.
Murzynek:
Składniki:
•2 szklanki mleka kwaśnego lub zwykłego
•0,5 szklanki oleju
•3 szklanki mąki
•1 szklanka cukru
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki kakao
•1 jajo
Etapy przygotowania:
1.Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać mikserem ,wylać do wcześniej posmarowanego prodziża i upiec w temp.200-210st. przez 50 minut.

albo:
•1,5 szklanki cukru
•1 masło 250g
•3 łyżki kakao, zapach (waniliowy najlepiej)
•9 łyżek wody (ja dodaję mleko)
Zagotować i trochę ostudzić. Dodać 4 żółtka, 1,5 szklanki mąki, 1 proszek do pieczenia (1 łyżka), wymieszać i z białek ubić pianę, lekko wymieszać razem. W zależności od czym dysponujemy, u mnie piecze się 50 min.

Ten drugi przepis jest o wiele lepszy. Chyba dlatego, że w pierwszym używa się oleju zamiast masła.

Re: PROSTE PRZEPISY

PostNapisane: 4 mar 2010, 09:01
przez Kitty
TheRektor, proponuje murzynka polac jeszcze polewa czekoladowa :!: Mniam mniam :-D :-P

A czy na zdjeciu widnieje Twoj wyrob?

Re: PROSTE PRZEPISY

PostNapisane: 4 mar 2010, 09:50
przez TheRektor
Tak to mój "wyrób". W przepisie nie napisałem o polewie. Jest to po prostu odlane 1/2 - 1/3 szklaki z czego powstanie później ciasto. Czyli
Kod: Zaznacz cały
1,5 szklanki cukru
1 masło 250g
3 łyżki kakao, zapach (waniliowy najlepiej)
9 łyżek wody (ja dodaję mleko)

czyli z tego. Tylko że tym razem zostawiłem bez tego. Jeśli polewamy ciasto to można je jeszcze posypać wiórkami kokosowymi. Wtedy to już totalny odlot. W smaku rewelacyjne.

Dziś będę robił "ciasto ucierane z jabłkami".

Shepherd's Pie

PostNapisane: 8 mar 2010, 11:23
przez pinsleepe
Witam!

Niedawno zrobilam i powiem, ze moj narzeczony teraz za tym szaleje. Shepherd's Pie jest z mielonej owcy, taki sam przepis tylko, ze z wolowina to Cottage Pie.

duza cebula
3 lub 4 duze ziemniaki
maslo i mleko
3 srednie marchewki
czosnek (ja dodaje 3 zabki, zalezy jak kto lubi)
0.5 kg mielonej owcy
3 lyzki przecieru pomidorowego
lyzka maki ziemniaczanej
3 pomidory
sol, pieprz do smaku

Cebule poszatkowac i podsmazyc. Dodac marchewke, czosnek posiekany i posmazyc jakies 5min. Dodac owce. Jak sie miesko zrobi dodac pomidory, przecier i make. Smazyc jeszcze 15 min. Z ziemniakow zrobic puree.

Mieso dajemy do zaroodpornego naczynia i przykrywamy to ziemniakami. Wsadzic do piekarnika na 250 stopni i wyjac az ziemniaki sie spieka. Mozna jeszcze zrobic jakis wzorek na ziemniakach widelcem. Ladniej wyglada :mrgreen:

Mozna kombinowac z innymi warzywami i przyprawami. To jest taki podstawowy.

Naprawde pycha!

Re: PROSTE PRZEPISY

PostNapisane: 10 mar 2010, 21:14
przez kk
to i ja dołącze przepis na super salatke.
1 duza piers z kurczaka podsmazona w przyprawie do gyrosa
puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska drobno posiekana
1 puszka czerwonej fasolki
wszystko wymieszac i dodac majonez i odrobine keczupu.
zycze smacznego.... :grin:

Re: PROSTE PRZEPISY

PostNapisane: 19 mar 2010, 05:35
przez testowy
naprawdę proste,
dla kawalera lub słomianego wdowca jak znalazł,
kupuje się kurczaka i wycina się mu piersi,
wiem, głupio brzmi, ale w końcu i tak każdy wie o co chodzi,
to tylko kurczak, nieżywy kurczak...
i nikt za nim nie tęskni, no... chyba nie tęskni,
a może jeszcze liczą, że wróci, że wyszedł tylko na chwilę...?
rety, co mnie napadło,
no dobra jeszcze raz,
bierzemy bezosobowego kurczaka,
odłączamy od niego część nazywaną piersią kurczaka,
którą to część odkładamy do lodówki,
uf...
pozostałe części do gara plus warzywa z woreczka z Asdy,
obrzydliwe, wiem, jak gotowe mielone mięso,
ale w końcu, żadnej trucizny tam nie ma :-D
przypaloną cebulę jeszcze się wrzuca,
rosołek palce lizać,
aaaa, oczywiście woda w garnku być musi i sól jeszcze trza dodać,
można potem barszcz zrobić,
w polskim sklepie mają barszcz winiary, proste w użyciu,
pomidorówkę tez można itd,podsumowując:
1 dzień, niedziela - gotowany kurczak (wyciągnięty z rosołu), można troszku rosołu podkraść, ale potem obowiązkowo wodę uzupełnić!
2 dzień - barszcz (mozna dokupić pierogi, yymmm.... mniam....)
3 dzień - pomidorówka (oczywiście mogą być inne zupy, np. czysty rosół plus makaron, makaron łatwa sprawa)
4 dzień - wyciągamy piersi, znaczy te części kurczaka z lodówki i robimy chińszczyznę*
5 dzień - jeszcze raz chińszczyzna, bo na raz się nie da zjeść wszystkiego samemu,
6 dzień, piątek - trza rybę kupić, pstrągi wychodzą tanio, łosoś też nie najgorzej**
7 dzień, sobota - wiadomo, kebab, drinki, impreska
no i tak mamy jednym kurczakiem za F 3-4 opędzony cały tydzień!

*chińszczyzna - wrzuca się się na gorącą patelnię z olejem kawałki piersi (kurczaka), pokrojoną porę i cebulę trochę soli i przyprawę 5 smaków (goździki, cynamon, pieprz, anyż, koper włoski) -15 minut góra i gotowe, podaje się z ryżem (można gotować ze szczyptą cury)

** easy, jak ze skórą to trza łuski zeskrobać, tarza się w mące krupczatce, wrzuca na gorący głęboki olej, potem polewa sokiem z cytryny

panowie do dzieła!