Strona 1 z 8

Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 19:54
przez rafal
Ja juz nie mam pomyslu na obiad :twisted: ,duzo pracuje a obiad gotuje zawsze a raczej chce gotowac. Ale ile mozna jesc jakies kurczaki ,ryby ziemniaki,makaron,ryz.

Co wy gotujecie na obiady ? :grin: Cos szybkiego co zajmuje max 45 min przygotowania :idea: .
Moze ciekawe zupy tych malo gotuje :neutral: .


(prosze nie wklejac mi linek do stron typu -"Pani domu","przepisy babci"itd. Chce poznac wasze menu)

:shock: pozdrawiam...

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 20:18
przez te-ha
kotlety serowe
chili con cadze - nie wiem czy tak to sie piszę
zupke serową
zwykle kotleciki z piersi w panierce
fajitas
spaghetti z roznymi sosikami - dopiero niedawno to odkryłam ;)
kotlety mielone
spaghetti z łososiem w jakimś specjalnym sosie
rybki
i takie tam

różne rzeczy cuduje

jak coś chcesz
to pisz :)

to wszystko proste rzeczy
ale dobre

ja raczej wybredna jestem

i znam więcej przepisów
ale niestety nie mam tutaj możliwości gotowania
przeszłam kurs u mojej siss tej zimy :)

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 20:21
przez cyrkon1
Witam. Ja robię zapiekankę warzywno-serową, wrzucam warzywa mrożone do żaroodpornego naczynia, zalewam sosem np. śmietanowo-ziołowym i wsadzam do piekarnika, 10min przed końcem dodaję ser aby się rozpuścił. Zupki: rosół, pomidorowa(tradycyjnie gotować kurczaka potem włoszczyzna, a do pomidorowej przecier), brokułowa z mrożonki... Jemy też dużo zapiekanek ziemniaczanych lub z makaronem, dodać warzywa, zalać sosem i do piekarnika, syte i szybko się robi, czas oczekiwania 45min.

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 20:23
przez magusia
-mielone ze serem :lol: Robisz tak jak normalne mielone, tyle ze wkladasz w srodek kosteczke sera do srodka (albo pieczarki podsmazone)

-zapiekanka ziemniaczana :lol: gotujesz ziemniaki w mundurkach, potam obierasz i kroisz w plasterki, to samo z jajkami, podsmazasz pieczareczki i kielbaske(w kosteczke pokrojona) i cebulke.Do zaroodpornego (najlepiej) albo blaszki(folia aluminiowa obloz wtedy) i kladziesz ziemniaczki i cala reszte dodatkow posypujesz przyprawami i serem polewasz olejem(jesli lubisz tlusto to nie zaluj ;) )i tak na zmiane :) i do piekarnika na ok 20 min

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 20:25
przez rafal
lubie kotlety mielone :mrgreen: no dobra mam mieso mielone takie czerwone :roll: i co dalej :P

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 20:25
przez magusia
-mielone ze serem :lol: Robisz tak jak normalne mielone, tyle ze wkladasz w srodek kosteczke sera do srodka (albo pieczarki podsmazone)

-zapiekanka ziemniaczana :lol: gotujesz ziemniaki w mundurkach, potam obierasz i kroisz w plasterki, to samo z jajkami, podsmazasz pieczareczki i kielbaske(w kosteczke pokrojona) i cebulke.Do zaroodpornego (najlepiej) albo blaszki(folia aluminiowa obloz wtedy) i kladziesz ziemniaczki i cala reszte dodatkow posypujesz przyprawami i serem polewasz olejem(jesli lubisz tlusto to nie zaluj ;) )i tak na zmiane :) i do piekarnika na ok 20 min

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 20:27
przez Anek
Ja ostatnio zasmakowalam w kuchniach azjatyckich. Dobrze przyprawione i lekkostrawne. Czyli duzo duszonych warzywek :wink: Poza tym szybkie do zrobienia :cool:

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 20:40
przez Insanity
No dobra to, ja na obiad zapraszam ( co już było ustalone ) ale co to będzie to nie powiem. Napewno nie coś z ww, ani a zresztą never mind. You'll see

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 22:20
przez mio
A ja ostatnio osiagam szczyt lenistwa. Preferuje tzw dania jednogarowe. Po pierwsze wrzucam wszystko co mi wpadnie w reke do garnka, wlaczam tylko gaz i wychodze z kuchni. Wracam jak juz jest ugotowane. Wszystko oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku zwiazanego ze zgraniem smakow.

Ostatni esperyment to:
mrozone mieszanki warzywne: (oczywiscie wszystkie gotowe ze sklepu)

Mixed peppers (3 rodzaje pokrojonej papryki)
Sliced green beans
Mixed vegetables (marchewka, kukurydza, zielony groszek)
+
Savoy cabbage (wczesniej pokrojona w male kawalki i zamrozona)

Mieszam w rownych ilosciach zeby zaden smak nie zdominowal potrawy.

Gotuje to do miekkosci, pozniej po odcedzeniu doprawiam: sol, pieprz, czasami provansal herbs i troche swierzego oleju slonecznikowego.

Dodatki miesne: gotowe kotlety panierowane np breaded cod, albo chicken breast.


Kiedys osiagnalem szczyt lenistwa do potegi i ugotowalem nieobrane ziemniaki, mialem je obrac po ugotowaniu. Ale okazalo sie, ze fajnie smakuja rowniez ze skorka, smak cos w stylu namiastki ziemniakow z ogniska. Oczywiscie pieprz, sol i olej.

Jakos dziwnie pieprz podnosi bardzo smak ziemniakow.

Czas przygotowania powyzszego zestawu z mieszanek warzywnych do 20 minut.
Poza tym pelny zestaw witamin i dodatek bialkowy zapewniony. Czego tu wiecej wymagac.

A najwazniejsze to pozostaje wiecej czasu na lenistwo.

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 22:21
przez kasiaa
stir fry czyli warzywa (marchewka ,brokuly, papryka, pak choi,por,kielki) plus pieczarki lub miesko: krewetki,kurczak na patelni lub woku z sosem sojowym i do tego nudle...pycha

hiszpanska tortilla czyli ziemniaczki posmazone w plasterkach na patelni z cebulka i zalane jajkami- jakby omlet mozna dodac warzywka
albo smazone kawalki kurczaka i wazywka zawiniete w tortille z sosem jogurtowo - mietowym na przyklad......

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 20 mar 2007, 22:36
przez Edyta
Ja gotuje typowo polskie dania-staram sie i czasem tez mam dosc jedzenia tego samego i staram sie urozmaicac...

A to zupy, wiadomo: rosol, pomidorowa, krupnik, kalafiorowa, z warzyw mrozonch, forszmak, grochoweczka.

Kotlety; schabowe, mielone(na wszystkie sposoby:a to z pieczarkami w srodku, a to pieczarki do kotletow, a to z serem zoltym, mozna i z papryka w srodku), z piersi kurczaka. Z mielonego miesa robilam ostatnio "Roladki miesno-ziemniaczane"-pycha!! Robilam tez zapiekanke Anek( tez polecam-pycha)!!

Poza tym to kluski: a to kopytka, a to kladzione, a to nalesniki, a to placki ziemniaczane,a to zamiast samego placka placek po zbojnicku, czy wegiersku(rozne nazwy juz widzialam).

Fasolka po bretonsku, moze leczo.

No i poza tym jemy jeszcze pizze i frytki i pewnie cos o czym jeszcze zapomnialam :mrgreen:

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 21 mar 2007, 09:52
przez Edyta
rafal napisał(a):lubie kotlety mielone :mrgreen: no dobra mam mieso mielone takie czerwone :roll: i co dalej :P


Tzn, ze chcesz zeby ktos powiedzial Ci jak je zrobic?? :mrgreen:

Jesli chcesz najzwyklejsze kotlety mielone to dodajesz jajko, sol pieprz (na pol kg miesa sypie mala lyzeczke soli), cebulke drobno pokrojona, bulke tarta i wyrabiasz miesko. Jak juz dobrze wyrobisz lepisz kulki na ksztalt kotleta obtaczasz w bulce i mozesz smazyc.

I to by bylo na tyle - do zwyklych kotletow-jesli chcesz w srodku z pieczarkami, to najpierw podsmazasz pieczarki i dodadjesz do miesa do srodka i tez wyrabiasz. Jesli chcesz z zoltym serem w srodku, ser w kosteczke do srodka i tez masz. A jesli z papryka - paryka w kosteczke i tez do srodka. No to chyba tyle :mrgreen: Zycze smacznego :wink:

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 21 mar 2007, 10:14
przez Insanity
Ja mogę dziś zaprosić na krem pieczarkowy własnej roboty.

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 21 mar 2007, 10:23
przez bogunia
a co do tego kremu?? :smile:

Re: Co na obiad ?

PostNapisane: 21 mar 2007, 10:33
przez Insanity
Do kremu, najlepiej tosty... i oczywiście wytrawne wino. Takie danie chyba z Francji. =o)
Krem nie z papierka- zaznaczam.