Paga, ja kupiłam noodle ryżowe i przygotowałam je wg przepisu na opakowaniu. Te są świetne bo są bez glutenu, jajek...
Warzywa:
Mini kukurydza
Groszek o
takihttp://m.tesco.com/mt/www.tesco.com ... =2793371862 papryki
4 pomidory
8 pieczarek
Pół pora
Sos sojowy
Sezam
4 ząbki czosnku
Wędzone tofu x 2
Przyprawa hot curry
Przyprawa chińska 5 smaków
Pasta curry
Olej
Tofu kroimy w 1,5 centymetrową kosteczkę, wkładamy do miseczki i dodajemy 2 posiekane ząbeki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego i 4 łyżeczki curry, mieszamy dokładnie.
Od pora odkrawamy liście, dzielimy go na pół, kroimy tę jaśniejszą część w cieniutkie plasterki. Oczyszczamy papryki, kroimy na 4 części a następnie w cienkie paseczki. Pieczarki myjemy lub obieramy, odłamujemy nóżki, kapelusze kroimy na ćwiartki. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju ryżowego, wrzucamy posiekane warzywa razem z groszkiem i kukurydzą, podsmażamy chwilę. Posypujemy całość 2 łyżeczkami przyprawy pięciu smaków i łyżeczką curry, skrapiamy obficie sosem sojowym, mieszamy dokładnie. Podlewamy nieco wodą, zmniejszamy ogień, dodajemy dużą łyżkę bądź 2 pasty curry, przykrywamy na chwilę.
Gdy warzywa zmiękną lekko zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień, dodajemy dwie łyżki sezamu i podsmażamy je aż do odparowania wody, po czym zdejmujemy z patelni na talerz. Rozgrzewamy 2 3 łyżki oleju i wrzucamy tofu. Smażymy często mieszając/podrzucając, tak, aby tofu zrumieniło się ze wszystkich stron. Pod koniec dodajemy łyżkę sezamu i smażymy jeszcze chwilę, aż sezam się zrumieni. Odkładamy tofu na talerz. Na patelnię wracają warzywa do których dodajemy odcedzony makaron. Całość smażymy razem przez chwilę, aż makaron przejdzie przyprawami i aromatem warzyw, pod koniec dodajemy tofu (można też już nie podsmażać tofu jeżeli nie wystygło i po prostu ułożyć je na górze makaronu). Smacznego!
Paga możesz dodać różnych warzyw wedle upodobania. Wyszło mi pyszne, a mój mąż aż się oblizywał.