Strona 1 z 6
Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 10:08
przez she77
Hej Wam!
Jestem w Anglii od 1,5 m-ca z mazem i dwojka dzieci. Bedziemy spedzac pierwsze swieta za granica i kompletnie nie wiem jak sie do nich przygotowac. Poki co srednio sie orientuje w towarach angielskich i pomyslow mi brak na normalne posilki (wspomagam sie sklepami polsimi i bez nich nie wyobrazam sobie gotowania - na razie), a co dopiero na swiateczne! Chcialabym zrobic jakies smaczne potrawy angielskie, ale ktore sa w miare proste (dla jeszcze laika w angielskiej kuchni) i w miare tanie, aby nie wydac fortuny na jedzonko.
Co proponujecie? Jakie potrawy i ciasta zrobic na swieta, albo kupic? Tyle tego jest, ze naprawde nie wiem, a boje sie brac w ciemno :)
Z gory dziekuje za pomoc.
she77
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 11:50
przez ona79
Szczerze to odradzam Ci angielskie ciasta,a szczególnie torty-porażka.W sumie,angielskie potrawy-używam angielskiego mięsa,ale przyprawiam po polsku :grin:.Nigdy nie próbowałam zrobić indyka na święta,jak anglicy.Poza tym,przygotowuję tu święta od paru lat,poza brakiem śniegu,mój stół wigilijny nie różni się niczym od tego w Polsce. :).Chociaż grzyby suszone mam,z Pl,bo tu niestety tylko takie badziewo w torebkach można kupić.W polskich sklepach możesz kupić dosłownie wszystko.Także,jeżeli lubisz gotować,możesz mieć tradycyjną polską wigilię.Co roku obiecuję sobie,że spędzę święta po angielsku,czyli zero stania przy garach,relaks i bez większych przygotowań.Ale w końcu i tak jest po polsku :D.Anglicy,nie zawracają sobie,tak jak my d..y,gotowaniem,idą całą rodziną do restauracji na świąteczny obiad,siedzą 2-3 godz.-wracają do domu i relaks :D,w sumie trochę kasy muszą wydać,koleżanka z pracy,musi zapłacić 50 funtów za osobę w restauracji,ale zero bieganini,gotowania itd.Życzę wszystkim udanych świąt,niezależnie,czy w wersji polskiej,czy angielskiej :)
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 12:19
przez malaroksi
she77, To że przyjechałaś do Uk i będą to twoje pierwsze święta tutaj , nie oznacza , że musisz robić angielskie potrawy :) Angielska kuchnia nie jest zbyt dobra ,wiesz tłuste cięzkie śniadania , gotowe obiady ....
Tak jak ona79, napisala , rób po polsku , ale możesz używać spokojnie angielskich produktów , nie jest konieczny polski pieprz, sól, cukier,ocet itd.
Jeśli chciałabyś czegoś angielskiego spróbować nie koniecznie na wigilię ,polecam Yorkshire puddings , kupisz gotowe mrożone takie słonawe ciasto z dziurą w srodku i możesz sobie do tego zrobić ulubiony farsz, najprostszy to np usmażone pieczarki z serem , lub jakieś mięso z pieczarkami , papryką cebulką , taki farsz się pakuje łyżką do zamrożonego jeszcze ciastka rozłożonego na blasze i wsadza do rozgrzanego piekarnika 220c na dosłownie 5 minut i jest gotowe do spożycia , ja to uwielbiam , jest szybkie i smaczne no i farsz można sobie zrobić wg ubodobań, a te puddingi są naprawde dobre i tanie za 12szt zapłacisz od 39 pensów ale polecam np. te w Asdzie za funta, mają ładniej dziury wyrobione .
Na zdjęciu jest pokazane jak to wygląda ale akurat wkleiłam takie nie upieczone , lepiej kupić upieczone od razu czyli nie maja tych foremek srebrnych i są w miękich paczkach w woreczkach.
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 12:33
przez she77
Dzieki malarokosi za propozycje jedzonka - nawet jesli to nie swiateczne danie :) Poszukam tych yorkshire pudings i chetnie sprobuje - brzmi zachecajaco:)
Nie chce sie przestawiac zupelnie na angielska kuchnie, choc rzeczywiscie tak jakos z mojego postu wynika :) Lubie poznawac nowe smaki i chetnie wprowadzilabym cos do mojego rodzinnego (takze swiatecznego) jadlospisu.
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 12:39
przez uki
a ja polecam pieczonego indyka,prawidlowo zrobiony,zamarynowany i upieczony z warzywami poprsotu rozplywa sie w ustach,ale radze kupic swiezego indyka a nie mrozonego,miesa mnostwo z takiego indora,ja napewno znow bede robila w tym roku bo goscie w zeszlym byli zachwyceni
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 13:28
przez Anastazja
Moje swieta tez sie od polskich swat nie roznia,no moze tylko tym,ze brakuje wiekszosci rodziny,ale juz sie do tego przyzwyczailam.Ja rowniez bede piekla indyka juz ktorys rok z rzedu,zreszta w Polsce u moich rodzicow na swieta tez czesto byl indyk,albo ges.Powiem Wam,ze ja w polskich sklepach bardzo rzadko kupuje,czasami wpadne tam po jakies przyprawy,czy kapuste kiszona albo ogorki kiszone.Cala reszte kupuje w sklepach angielskich,wiem juz co kupowac zeby bylo dobre,ale pamietam,ze na poczatku tez nie moglam tego wszystkiego ogarnac.Jesli chodzi o ciasta to sama je pieke z angielskich produktow i wychodza wysmienite(nie chwalac sie ;) )
Ostatnio na urodzinki synka taki torcik mi wyszedl

Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 13:47
przez Ivoneczka23
ja w swieta robie wszystki polskie dania na angielskich produktach
moje swięta;)
wigilia
sledz w smietanie kupuje w lidlu w takich opakowaniach jak w polsce dadaje jedna smietanka cebulke i kiszonego
rybe fileta mrozeonego z farmfooda włoszczyzne z kazdego jednego sklepu i robie rybe po grecku
pierogi lepie sama
barszczu nie robie bo wolimy zupe pieczarkowa ze swiezych pieczarek na rosole z marhcewka porem itp ite zaciagnieta smietanka
i z makaronem
i to juz bo my tylko to jadamy na wigilie
w pierwsze swieto robie klopsiki zpieczarkami albo kurczaka faszerowanego
w drugre pieczen z wolowiny albo zrazy bitki do tego duzo roznyvch przystawek groszek z marchewka kukurydza surówki buraczki w calosci takze z lidla do przetarcia z dodatkiem cebuli
ogórecki konserwowe grzybki w lekkiej zalewie octowej ;)tez z lidla
ciasta babki pierniki serniki
wszystko mozna zrobic z produktow z adda nawet twaróg quark 0% w takich bialycvh opakowaniach juz zmielony mozna kupic
a jesli nie masz czasu na pieczenie w farmfoodzie i icelandzie maja swietne ciasta jblkowe do upieczenia po 4,50 lub tylko do rozmrozenia
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 14:35
przez Anastazja
Ivoneczka23 napisał(a): nawet twaróg
Kochana jak ten twarog wyglada,Ty wiesz co ja tu od prawie 8 lat chodze po angielskich sklepach i twarogu szukam :P Jedyne na co trafiam to na twrozek taki podobny do wiejskiego
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 15:07
przez she77
Dzieki dziewczyny za pomysly.
Troche sie uspokoilam :)
Ciast gotowych typu torty na pewno nie bede kupowala. Postaram sie cos upichcic, ale bede tez chciala wyprobowac to ciasto jablkowe, o ktorym pisze Iwoneczka 23.
Zaintrygowalyscie mnie tez indykiem. Ostatnio maz mnie w sklepie namawial na zakup takiego , ale sie nie dalam :) Teraz chyba kupimy, tylko jak go najlepiej przyrzadzic?
Dodano: -- 27 lis 2012, 15:09 --
No wlasnie Anastazja: piekny tort!!!
Jakiej maki do biszkoptow uzywasz? I jakiej smietamy do ubicia? Ostatnio kupilam w polskim sklepie zwykla kremowka Laciate, bo w Tesco, oczywiscie nie wiedzialam, ktora sie nada :)
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 15:21
przez bogini8
Anastazja napisał(a):Powiem Wam,ze ja w polskich sklepach bardzo rzadko kupuje,czasami wpadne tam po jakies przyprawy,czy kapuste kiszona albo ogorki kiszone.
ja wpadam do pl sklepu tylko po kasze jeczmienna i gryczana, barszcz czerwony, czasem jakies przyprawy, pieprz ziolowy,kminek itp... ogorki i kapuste kiszona mozna kupic w tesco lub sainsbury, jak i rowneiz w asda i tesco mozna znalezc sporo innych pl produktow.
Ivoneczka23 napisał(a):wszystko mozna zrobic z produktow z adda nawet twaróg quark 0% w takich bialycvh opakowaniach juz zmielony mozna kupic
a no twarogu jeszcze ne znalazlam, a szukam juz pare lat ;))) czasem uzywam 0% fromage frais do senika na zimno np.
she77, ja rowniez co roku pieke calego indyka, świeżego , przewaznie przyprawiam go dzien wczesniej. obsypuje sola, ziolami oliwa z oliwek. pieke go na wielkiej blasze, piersia do dolu, wkladam mu do srodka pare jablek, cebule czosnek, obkladam go tez w kolo cebula jablkami i sypie suszona zurawine, i tak sobie siedzi pare godzin w zaleznosci jak duzy jest, co jakis czas go podlewam wytopionym tluszczykiem. Pod koniec pieczenia mozna posmarowac go z wierzchu miodem albo syropem klonowym, wtedy skorka ladnie jest przypieczona i ma ladny kolor :)
Dodano: -- 27 lis 2012, o 15:29 --malaroksi, zastanawialam sie zawsze co to ten yorkshire pudding, o ktorym anglicy mowia, ze na swieta maja :D zagadka rozwiazana:D thx
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 15:46
przez ona79
Czytam sobie,co kobietki pichcicie i jedno mnie zastanowiło Ivoneczka23,-tak się wczytałam w Twoje potrawy wigilijne i widzę,zupa pieczarkowa na rosole???,przecież w wigilie nie je się mięsa,więc skąd ten rosół???Ryby-wiadomo,ale nic na mięsie.
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 15:53
przez Anastazja
she77, Ja uzywam angielskiej maki takiej specjalnej do wypiekow biszkoptow McDougalls,jak dla mnie jest lepsza niz polska tortowa.A smietane do ubijania polecam albo niebieska (double) albo zielona, zielona jest typowo do ubijania , czerwona sie nie ubije :)
Dodano: -- 27 lis 2012, o 15:56 --ona79 napisał(a):przecież w wigilie nie je się mięsa,
Teraz juz mozna w wigilie jesc mieso,post wigilijny zostal zniesiony juz dosyc dawno.Dla mnie tez to dziwne jest ja tam wole tradycje podtrzymywac :) I wigilia u nas jest bezmiesna,a glowne danie to barszczyk czerwony z uszkami.Rowniez ryba pod kazda postacia kroluje,pierogi z kapusta i grzybami no i makowiec.
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 16:08
przez Ivoneczka23
juz wam pisze to jest taki bardzo miałki serek z zawartoscia zero procent gesty jak ten nasz mielony tylko bez dodatku wanilii i cukru zaraz postaram sie wam wkleic zdjecie ja myslalam na poczatku ze to taki grani bedzie ale okazalo sie ze do masy sernikoweej to cos jest idealne
w cenie mniej wiecej tak samo jak nasz twaróg ja kupuje w sainsburrym
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTCQBjgQSgPCLylVQU8wa2O-0hNjRRvpZ2Yn5FdShxw1sCI0xsppax09GKPrwja nie jestem wierzaca wiec moja pieczarkowa jest na rosole
Dodano: -- 27 lis 2012, o 16:10 --a jedna dobra rada dla tych co pierwszy raz pieka indora trzeba go namoczyc w wodzie z sola przez 24 godziny wtedy mieso bedzie kruche i soczyste ;)
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 16:23
przez Anastazja
Ivoneczka23, Dzieki i mowisz ze nadaje sie ten twarog dociast? Normalnie jutro ide i kupuje,musze wyprobowac :)
Re: Swieta w Anglii

Napisane:
27 lis 2012, 16:25
przez Ivoneczka23
ja juz 5 razy piekłam na tym sernik wychodzi wspaniały puszysty pycha;) a tu jakby ktos miał obiekcje co do mojego odkrycia;)
http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Quark no i mój ulubiony przepis na sernik na tym serze
http://serniki.ciasta.net/sernik-z-kratka.php TAK daje 9 jaj ;) świeta sa raz w roku;)