Strona 1 z 3

kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 14:19
przez dorotajab
no dobra swieta ida a ja jestem noga w kuchni
postanowilam wiec ... no wlasnie
prosic o pomoc

ostanio ugotowalam niedoprawione mielone(choc delikatne w caloscie), ziemniaki o papierowym smaku, i mizerie raczej mizerna i bulgoczaca... tak wiec...

piec nie bede, bo to moze sie skonczyc katastrofa, ale chetnie zrobie taki obiad jakim mnie wczoraj poczestowala koleznka, ktora nie wydawala sie nawet zmeczona cala ta procedura :mrgreen:


jakis czas temu pare osob zamiescilo swoje przepisy pod
http://bham.pl/forum/viewtopic.php?t=4570

ale ja chce wiecej...

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 15:42
przez asia.b
a ja mam pytanko - gdzie moge kupic zmielony mak i pod jaka nazwa. Chcialam zrobic wypieki na swieta.

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 15:44
przez dorotajab
raczej polskie sklepy... roznego roadzaju na roznych dzielnicach.

jest tu na stronie kilka reklam takich sklepow

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 16:10
przez kwiatuszek1982
hej!ja powiem tak czasem sam przepis nie wystarczy najlepiej popatrzec jak ktos gotuje!jesli cos to ja zawsze moge pokazac a mysle ze jestem dobra kucharka!a jesli chodzi o mak to jest w polskich sklepach!ale najlepszy i tak jest robiony przez siebie a wiele przy tym pracy nie ma!!!trzeba tylko checi!!!

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 16:33
przez dorotajab
patrzec nie chce, dziekuje bardzo i bardziej chodzi mi o przepisy bo az taka noga nie jestem
zreszta chodzilo o rozpisanie sie o jedzeniu- jedzeniu samym w sobie

np
tunczyk z serkiem maskarpone- taki serek sie topi jak topiony polski. przesmazony z tunczykime albo kurczakiem
mniiiiam

kolezanka polecila- obiad prawie za free :)

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 16:57
przez malaroksi
o jedzeniu to ja bym mogła tak cały dzień bo w 9 miesiącu ciązy jestem ale nie polecam niczego co ja jem...
A ty dorota ciekawy przepis podałaś mogłabyś troche rozwinąć jak to się robi czego ile krok po kroku łącznie z przyprawami, hi hi wiem to ty potrzebujesz pomocy a ja cię tu wykorzystuję ;)

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 19:13
przez ruda.alicja
Hej Dorota przepis jest banalny i wcale nie męczący. Potrzebujesz tylko kilka piersi z indyka, czy kurczaka jak kto woli. Ja kupuję takie pokojone, ale jeżeli będą całe, no to trzeba je rozbić troszkę (żeby nie naciaprać sobie kuchni to ja wkładam mięso do woreczka i rozbijam przez worek, więc nic nie pryska).
Smażymy mięso na średnim ogniu dodając przyprawy według gustu (ja daję słodką paprykę, troszkę soli, pieprzu, zielonej suszonej pietruszki :) lub co tam lubicie). Jak mięso się usmaży to wyjmuję mięso z patelni i przychodzi kolej na smażenie cebuli (ja dodaję jeszcze por), duszę w tym sosiku z mięsa i cały zapach i smak mięsa przechodzi na cebulę i por - powstaje fajny sos (można zagęścić mąką, czy dodając śmietany - jak kto woli).
Serwuję to z puree ziemniaczanym i ugotowanym kalfiorem posypanym bułką tartą :)
Danie naprawdę niedrogie i szybkie w wykonaniu.

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 20:10
przez Guest
dorotajab, gdyby coś to służe pomocą w kuchni :) co prawda w wiekszości wymyślam sam przepisy na bieżąco ale coś z tego wychodzi :) tak na marginesie... wszyscy mówią, że robie najlepsze mielone jakie jedli :)

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 20:15
przez ruda.alicja
Draco a jakiego mięsa używasz? takiego gotowego z supermarketu, czy masz gdzieś jakiegoś sprawdzonego rzeźnika i sam mielisz? Serio pytam, bo nie mam jakoś zaufania, żeby tak pójść do tutejszego mięsnego i kupić mięsco. Takie 'zboczenie' mam. :) Pozdrawiam. Jeśli to nie tajemnica, to podziel się tym przepisem. Chętnie spróbuję Twojego sposobu.

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 20:21
przez Guest
Sposobu nadzwyczajnego nie mam, poprostu robie to czego brzydzi się większośc gospodyń, próbuje surowego mięsa aż osiągnie taki smak, jakiego wymagam. W polsce jak robiłem to wychodziły mi i tak zdecydowanie lepsze niż tu, tam mięso zawsze brałem gotowe w netto, tu raczej nie mam zbytniego wyboru i biore to co akurat mam pod ręką i w sklepie, w którym właśnie jestem. Składniki są podstawowe, chociaż nie daje dużo gotowej przyprawy do mięsa mielonego, jak dla mnie psuje ona smak. Zastępuje ją majerankiem i innymi wynalazkami (co akurat jest pod ręką :) )

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 5 lis 2009, 23:13
przez dorotajab
mieso mielone jest paskudne i dlugo szukalam takiego ktore by bylo do jedzenia i nie ociekalo tluszczem.
w koncu zdecydowalam sie na Lam ze zwyklej asdy- i naprade bylo wysmienite, gdyby nie fakt ze nie mialam przypraw byloby palce lizac.
znam tez wspanialych rzeznikow- jeden na erdingtonie na slade rd ale na pewno w twojej okolicy tez znajdziesz rzeznikow pierwszej klasy

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 6 lis 2009, 00:30
przez alojzy
dorotajab napisał(a):mieso mielone jest paskudne i dlugo szukalam takiego ktore by bylo do jedzenia i nie ociekalo tluszczem.
w koncu zdecydowalam sie na Lam

mielone z Lam:)
kurcze nie wiedziałem ze tu sie je lamy
:mrgreen:

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 6 lis 2009, 00:41
przez ilonek
a ja mam namiary na polaka co przywiezie wam wieprzowinke do domku :grin:
ja jestem zadowolona łopatka jak sie patrzy mozna pomielic samemu i kotlety marzenie,,,

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 6 lis 2009, 09:40
przez dorotajab
hahahhahahahahha

chodzilo mi o jagniecine :):):)

lamy to bym sie bala ruszyc :)

musze poszukac przepisu na maskarpone ale apropo tego serka
to...
ostatnio w lidlu znalazlam cudowny deser

maskarpone z jogurtem oblany owocami lesnymi

pyyyyyyyyyyyyyyycha :)

Re: kuchnia- pomocy !!!!!!!!!

PostNapisane: 6 lis 2009, 09:49
przez moniavika
Szybki obiad...mieso pokrojone w male kosteczki (piers kurczaka,wolowina,wieprzowina,piers z indyka-co kto woli),podsmazyc dodac paczke warzyw (do kupienia w asdzie-okolo £1za paczke tam sa kielki,marchew,kapusta,pieczarki),wszystko dusic na malym ogniu jakies 15min zalac polowa butelki sosu sojowego(sos kupic w lidlu z niebieskim smokiem na etykiecie-pycha) i do tego sos do potraw chinskich z polskiego sklepu.Fantastyczne danie z ryzem lub z bagietka.Naprawde szybko i tanio.A jak ktos nie lubi mieska to same warzywa.