Strona 2 z 2

Re: ciasta

PostNapisane: 28 lut 2011, 17:19
przez Anastazja
Podajcie jakis sprawdzony przepis na pyszne paczki :) Tlusty czwartek sie zbliza,a moje paczki ostatnio to jakies sklejki wyszly :P

Re: ciasta

PostNapisane: 28 lut 2011, 18:41
przez bogini8
Anastazja, http://slodkieimpresje.blox.pl/html/131 ... tml?577301
tu sa genialne przepisy :)

Re: ciasta

PostNapisane: 22 kwi 2012, 18:24
przez Gaba76
witam
chcialabym sie podzielic przepisem na muffinki z mikrofali, ktore wlasnie przed chwila odkrylam i wyprobowalam ;)
caly proces trwa doslownie 5 minut
potrzebne jest:
kubek, 4 lyzki maki, 6 lyzeczek cukru, 2 lyzki kakao, 1 jajko, 4 lyzki mleka, 3 lyzki oleju, 0.5 lyzeczki proszku do pieczenia... wszystko mieszamy w kubku i wstawiamy do mikrofali na 3-4 minuty na max 1000W
smacznego :)

Re: ciasta

PostNapisane: 19 lis 2012, 15:12
przez vanilia
Ciasto marchewkowe

Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach
• 1 szklanka oleju
• 4 jajka
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
• 100 g czekolady mlecznej
• 100 g czekolady deserowej
• 125 g masła (pół kostki)
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać olej, marchew i mąkę wymieszaną z resztą składników.
Piec na blaszce o wymiarach 20 x 35 cm przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Rozpuścić czekolady i masło w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto.
* ciasto można przekroić wzdłuż i przełożyć dowolnym kremem, np. budyniowym

Naprawdę polecam ciasto rewelacja, mój Kochany od razu zjadł połowę :).

Zawsze miałam problem z ciastem drożdżowym. Teraz mam niezawodny przepis. Robię z niego ciasto lub bułeczki z jagodami albo z jabłkami i cynamonem. Pycha. Ciasto wychodzi naprawdę puszyste i delikatne.

Ciasto drożdżowe teściowej :

3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera
2 łyżki stołowe oleju
60dkg mąki tylko Luksusowa z Lubelli inaczej ciasto wychodzi suche
cukier waniliowy - całe opakowanie
pół kostki masła
1 szklanka mleka
olejek śmietankowy, waniliowy albo pomarańczowy według uznania

3 jabłka pokrojone w pół księżyce

Kruszonka:
200g mąki
pół kostki roztopionego masła
120g cukru
cynamon ok 2 małe czubate łyżeczki

Całe jajka ubić z cukrem, mleko podgrzać, masło roztopić. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto będzie "klejące" nie takie twarde jak to zwykle bywa. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok godziny). Przełożyć do blachy (w moim przypadku 25 na 35) wyłożonej papierem do pieczenia, uformować i znów odstawić na 30 min lub na godzinę. W między czasie połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać. Następnie ułożyć jabłka na cieście lekko je wciskając, na to wyłożyć kruszonkę. Ciasto przeżegnać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 45-50min, najlepiej włączyć termoobieg

Mój ulubiony przepis na sernik
http://www.mojewypieki.com/przepis/sern ... e-brownies

Polecam stronę www.mojewypieki.com - to dosłownie strona dla opornych :) w pieczeniu. Z każdego przepisu wychodzi cudowne ciasto. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakieś mi nie wyszło.

Re: ciasta

PostNapisane: 13 sie 2013, 17:17
przez MagdaRR
Fajna ta szarlotka!!

Re: ciasta

PostNapisane: 7 paź 2013, 19:15
przez Paga
Moze ja tak z choinki sie urywam , ale mam wielkiego smaka na sernik , a sama nie umiem go wykonac :-/ Chcialabym sie dowiedziec gdzie moglabym zakupic moze jakis gotowy w sklepie , polecacie dobry jakis sklep z wyrobami ciastowymi ?

Re: ciasta

PostNapisane: 7 paź 2013, 21:18
przez Ela Eriska
Paga, zostało mi jeszcze pól blachy po urodzinkach Maciejki,wyborny w smaku.Mogę się podzielić :P

Re: ciasta

PostNapisane: 8 paź 2013, 17:30
przez Paga
O pyyycha :D Chetnie sie pisze,choc juz dzis odpada , prosze o kontakt nastepnym razem a sie pojawie o opedzluje pol blaszki ,z przyjemnoscia rowniez poprosze na wynosik do domku ,oczywiscie place ! :) ♥ Jestes wielka :-*

Re: ciasta

PostNapisane: 11 paź 2013, 09:50
przez Luiza
Całkiem smaczne wyroby ma piekarnia Mazowsze. Ich ciasta są dostępne w większości polskich sklepów.

Ale gdybyś jednak zebrała się na odwagę i chciała spróbować zrobić własny serniczek, podaję banalnie prosty przepis na "dietetyczny" i pyszny serniczek.

Sernik
Spód:
200g pokruszonych herbatników
ponad ½ szkl zmielonych orzechów (moje ulubione to laskowe)
100g roztopionego masła

Masa:
500g tłustego białego sera
100g cukru pudru
5 jajek
sok z ½ cytryny
wanilia

Dekoracja:
Gorący sernik posypać startą na tarce czekoladą mleczna lub deserową (wg uznania)

Wykonanie:
Wymieszać herbatniki z orzechami I masłem.
Wylepić dokładnie średniej wielkości tortownice (ok. 24cm średnicy);

Zmielony ser utrzeć na puszysta masę dodając stopniowo żółtka, cukier, sok z cyt, wanilie.

Z białek ubić piane. Delikatnie wymieszać z masą.
Wyłożyć na przygotowany spod. piec 40 min. w 190*C.

Smacznego!

Re: ciasta

PostNapisane: 11 paź 2013, 10:56
przez Paga
Luiza, Bardzo dziekuje za przepis :)

Re: ciasta

PostNapisane: 7 mar 2014, 12:57
przez moniagab
Podam przepis na pyszne ciasto marchewkowe



225g maki
175g cukru brazowego
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 llyzeczka imbiru w praszku
60g rodzynek
25g tartego swiezego imbiru
marchew tarta na malych oczakach 300-350g
2 cale jajka
3 lyzki oleju
sok z 1 wycisnietej pomaranczy ( mozna zastapic sokiem z kartonu)

Wszystkie skladniki wkladam do miski mieszam mikserem czy tez lyzka na jednolita mase wylewewam do foremki i pieke okolo 1h w temp 160s.

Na wierzch robie mase z serka soft lub philadelfia dodaje 2 lyzczeki cukru waniliowego i 2 lyzeczki cukru pudru mieszam i smaruje wierzch ostudzonego ciasta marchewkowego . Posypuje startym kandyzowanym imbirem jak sie nie ma takiego mozna posypac imbirem w proszku .

Re: ciasta

PostNapisane: 8 mar 2014, 19:07
przez Ena21
a czy ktos z was piekl juz uzywająć maki tej samorosnącej? czy faktycznie nie trzeba już dodawac do niej proszu do pieczenia?

Re: ciasta

PostNapisane: 8 mar 2014, 20:13
przez lesny69
Ena ja kiedyś pokusiłem się o zrobienie pizzy na tej mące z myślą, że wyjdzie grubsze ciasto i d..pa wyszło tak samo jak na zwykłej

Re: ciasta

PostNapisane: 8 mar 2014, 20:35
przez karolinapl
Ja tylko używam tej angielskiej samo rosnącej mąki i jestem bardzo zadowolona, ale jeżeli w przepisie jest napisane dodaj proszek do pieczenia to go dodaje i jest wszystko ok. :D