Ciasto marchewkowe
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach
• 1 szklanka oleju
• 4 jajka
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
• 100 g czekolady mlecznej
• 100 g czekolady deserowej
• 125 g masła (pół kostki)
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać olej, marchew i mąkę wymieszaną z resztą składników.
Piec na blaszce o wymiarach 20 x 35 cm przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Rozpuścić czekolady i masło w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto.
* ciasto można przekroić wzdłuż i przełożyć dowolnym kremem, np. budyniowym
Naprawdę polecam ciasto rewelacja, mój Kochany od razu zjadł połowę
.
Zawsze miałam problem z ciastem drożdżowym. Teraz mam niezawodny przepis. Robię z niego ciasto lub bułeczki z jagodami albo z jabłkami i cynamonem. Pycha. Ciasto wychodzi naprawdę puszyste i delikatne.
Ciasto drożdżowe teściowej :
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera
2 łyżki stołowe oleju
60dkg mąki tylko Luksusowa z Lubelli inaczej ciasto wychodzi suche
cukier waniliowy - całe opakowanie
pół kostki masła
1 szklanka mleka
olejek śmietankowy, waniliowy albo pomarańczowy według uznania
3 jabłka pokrojone w pół księżyce
Kruszonka:
200g mąki
pół kostki roztopionego masła
120g cukru
cynamon ok 2 małe czubate łyżeczki
Całe jajka ubić z cukrem, mleko podgrzać, masło roztopić. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto będzie "klejące" nie takie twarde jak to zwykle bywa. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok godziny). Przełożyć do blachy (w moim przypadku 25 na 35) wyłożonej papierem do pieczenia, uformować i znów odstawić na 30 min lub na godzinę. W między czasie połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać. Następnie ułożyć jabłka na cieście lekko je wciskając, na to wyłożyć kruszonkę. Ciasto przeżegnać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 45-50min, najlepiej włączyć termoobieg
Mój ulubiony przepis na sernik
http://www.mojewypieki.com/przepis/sern ... e-browniesPolecam stronę
www.mojewypieki.com - to dosłownie strona dla opornych
w pieczeniu. Z każdego przepisu wychodzi cudowne ciasto. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakieś mi nie wyszło.