Strona 1 z 2

Przepis na chleb??

PostNapisane: 19 gru 2010, 13:23
przez umisiak
Czy znacie jakis sprawdzony przepis na chleb?

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 19 gru 2010, 13:50
przez nikctom
1/2 kg mąki pełnoziarnistej (angielski odpowiednik kupiłam w asdzie- firma allinson - wholemeal very strong bread flour w pomaranczowym opakowaniu)
7 gr drożdży instant
0,5l przegotowanej letniej wody
1 łyżeczka cukru
odrobina soli
słonecznik, pestki dyni lub suszone śliwki lub pokrojone oliwki
zioła prowansalskie
w misce wymieszaj mąkę z drożdżami i solą, cukier rozpuść w ciepłej wodzie i dolej do miski, całość dokładnie wymieszaj , dosyp słonecznik i pestki dyni i co tam masz pod ręką , dodaj zioła prowansalskie , wymieszaj, wylej na foremke ( długość około 30cm )nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą , przykryj i odstaw na 40 minut w cieplym miejscu , po czym do piekarnika na 40 minut w 200 stopni:) sprawdzony pare dni temu i zaraz biore sie za pieczenie bo wyszedł pyszny , smacznego

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 19 gru 2010, 14:45
przez Luiza

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 19 gru 2010, 15:10
przez grajek151
Może łatwiej bedzie jak powiesz jaki konkretnie chleb chciałabyś zrobic :) Jestem piekarzem takze mogę ci jakoś pomóc w tym :)

P.S. co do tego linku to chyba 99% ludzi tam się udzielających nie ma zielonego pojęcia co to znaczy Zakwas.

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 19 gru 2010, 19:46
przez umisiak
Najlepszy byłby razowy, z ziarnami :) Poradzisz mi coś?

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 19 gru 2010, 21:11
przez falkan
CHLEB STAROPOLSKI FALKAN®




Składniki: ziemniaki
Mąka żytnia i pszenna albo mieszana
Ziarna słonecznika, lnu, dyni
Drożdże
Sól
Cukier
Jogurt naturalny

Sposób wykonania:

Jednego dnia 3 ziemniaki ugotować tak jak do obiadu, odcedzić wodę i utłuc, zmieszać z jogurtem ok. 150 ml i żytnią mąką ok. 4 łyżki, zostawić do zakiśnięcia. Na drugi dzień mieszamy składniki i wyrabiamy chlebek. Do powyższej masy dodajemy np.3 kg mąki drożdże ziarna po jednej garści każdych ¼ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy dodając wody, gdy konsystencja będzie gotowa wtedy tylko sama mąkę do wyrobienia (wygniecenia) ciasta. Gdy ciasto jest już wyrobione wkładamy w foremki lub na blaszkę i do pieca w temperaturę ok. 1000 C na ok. 15 do wyrośnięcia ciasta. Następnie zwiększamy temperaturę do 2200 C na ok. 15 do 20 minut. Chlebek można nakryć gazeta aby się nie przypalił. Po ok. 20 min zmniejszamy temperaturę do 1500 C na ok. 45minut. Po tym czasie chlebek powinien być gotowy wyjmujemy z pieca można go z wierzchu zmyć zimna wodą i odkładamy do wystygnięcia. SMACZNEGO!!! :-) :-)

[ Dodano: |19 Gru 2010|, o 21:12 ]
CHLEB STAROPOLSKI FALKAN®




Składniki: ziemniaki
Mąka żytnia i pszenna albo mieszana
Ziarna słonecznika, lnu, dyni
Drożdże
Sól
Cukier
Jogurt naturalny

Sposób wykonania:

Jednego dnia 3 ziemniaki ugotować tak jak do obiadu, odcedzić wodę i utłuc, zmieszać z jogurtem ok. 150 ml i żytnią mąką ok. 4 łyżki, zostawić do zakiśnięcia. Na drugi dzień mieszamy składniki i wyrabiamy chlebek. Do powyższej masy dodajemy np.3 kg mąki drożdże ziarna po jednej garści każdych ¼ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy dodając wody, gdy konsystencja będzie gotowa wtedy tylko sama mąkę do wyrobienia (wygniecenia) ciasta. Gdy ciasto jest już wyrobione wkładamy w foremki lub na blaszkę i do pieca w temperaturę ok. 1000 C na ok. 15 do wyrośnięcia ciasta. Następnie zwiększamy temperaturę do 2200 C na ok. 15 do 20 minut. Chlebek można nakryć gazeta aby się nie przypalił. Po ok. 20 min zmniejszamy temperaturę do 1500 C na ok. 45minut. Po tym czasie chlebek powinien być gotowy wyjmujemy z pieca można go z wierzchu zmyć zimna wodą i odkładamy do wystygnięcia. SMACZNEGO!!!

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 19 gru 2010, 21:30
przez AdamBoltryk
falkan napisał(a):(...)Następnie zwiększamy temperaturę do 2200 C na ok. 15 do 20 minut. Chlebek można nakryć gazeta aby się nie przypalił. Po ok. 20 min(...)

No, chlebek się pewnie i nie przypali, ale z tej gazety to chyba niewiele zostanie. :)
Ale może mi się źle wydaje...

Pozdrawiam

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 20 gru 2010, 15:01
przez bogini8
falkan, chyba cos ci sie pokickalo i za duzo zer masz przy podanych temperaturach ;PP

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 20 gru 2010, 15:23
przez umisiak
nicktomn@ falkan@ DZIĘKUJĘ ZA PRZEPISY, zastanawiam sie jak mi pójdzie pierwszy raz hahahaha :)

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 20 gru 2010, 18:31
przez falkan
Witam
Temperatury wyszły atomowe, a to przy kopiowaniu. przepis napisałem w Word i ze stopnia zrobiło sie zero stąd tak wyszło. A jak skopiowałem to nie sprawdziłem.
Ale chleb jest pyszny.
pozdrowionka

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 23 lut 2011, 16:28
przez Thesignerka
A ja troche poeksperymentowalam z przepisami i aktualnie robie regularnie bulki i chlebek z naste[pujacego przepisu:

*1 kg maki zytniej z otrebami (dostepna w morrissonie i sainsburym) Rye Flour, Doves Farm Organic
*1 kg maki pszennej POLSKIEJ (kupuje oczywiscie w polskim sklepie)
*drozdze instant Allison- Dried Active Yeast - daje okolo 2,5 mega lyzek stolowych
*lacznie okolo 2-3 lyzeczek cukru, 2-3 lyzeczek soli.
*woda okolo na wyczucie
*mleko okolo 300 ml


z 80% calej maki robie mieszanke, dodaje 2 - 3 lyzeczki soli i 2 lyzeczki cukru



Najpierw rozpuszczam drozdze w wodzie z cukrem (2,5 lyzchy drozdzy, 300 ml wody, 2 lyzeczki cukru)
rosna 15 min
dodaje troche mieszanki i wody (ciasto mega rzadkie)
rosnie okoloo 30 min
dodaje z\nowu make i wode z mlekiem
smaruje z wierzchu olejem, zeby ciasto nie wysychalo
rosnie okolo 30 min

reszte mieszanki w drugiej ogromnej misce (takiej lazienkowej) wyrabiam z reszta mleka i wody

jak mi ciasto wyrosnie (zazwyczaj duza szklana micha kuchenna) dolewam je do reszty mieszanki w misce lazienkowej i mieszam dokladnie, dolewam wody na tyle aby ciasto bylo srednio geste. I tak lepi sie do rak strasznie. Smaruje lekko olejem.

Wystawiam do wyrosniecia calosc na 1h

potem wyrabiam buleczki dodajac dodatkowo make, ale ciasto i tak sie lepi do rak, bo jak damy zytniej maki na gladka mase- moze byc tak ze srednio wyrosna.
bulki rosna na blasze okolo 30 min

potem piekarnik na 220 stopni C, i na okolo 20 min.
porcja ciasta jest na okolo 50 buleczek.
Po ostygnieciu przekrawam je i zamrazam :) doskonale do tostera-tylko trzeba je robic odpowiednio plaskie.

Wieczorem wkleje fotki bulek i chlebka.

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 6 kwi 2011, 12:38
przez Witek
umisiak napisał(a):Czy znacie jakis sprawdzony przepis na chleb?


Obrazek

Polecam jednominutowa ciabatte.

http://www.lifehack.org/articles/lifeha ... bread.html

Przy odrobinie wprawy, da sie zmiescic w 1 minucie.

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 13 sie 2013, 21:01
przez Paga
Moja mama podala mi swoj sprawdzony przepis na chleb i zamierzam sie przybrac do pieczenia w ten weekend .
Oto przepis:
chleb z ziarnami :
1kg mąki
4szklanki ciepłej wody
10 dg drożdży
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka płatków kukurydzianych lub owsianych
Przygotowanie :
1. Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem, ucieramy, aż się rozpuszczą.
2. Dodajemy ciepłq wodę, sól i mąkę, wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy.
3. Ciasto wkładamy do wysmarowanego tłuszczem blachy (wychodzą trzy małe keksówki) i odstawiamy, by wyrosło (rośnie bardzo szybko). Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200'C
Mama poleca nagrzać najpierw piekarnik do temperatur 180'C i włożyć chlebek surowy ... Oczywiscie ja zmniejsze porcje , bo az 3 bochenkow nie potrzebuje :D Choc kto wie ... jak przysiade to sama moge zjesc z maselkiem jeden :P

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 14 sie 2013, 12:42
przez Ela Eriska
Paga, upiec 3 bochny chlebusia i zapraszam do mnie,bo ja z checią spróbuję :grin: taki świeżutki mniam....
Przepis fajny,chociaż mam dwie lewe ręce to wypieków to mam ochotę zaskoczyć rodzinkę na niedzielne śniadanie.
A wogóle zapach pieczonego chleba ...bajka...powrót do dzieciństwa...

Z przepisu rozumiem wszystko,tylko ta mąka to jaka musi być?Normalna pszenna np tortowa czy jakaś inna?

Re: Przepis na chleb??

PostNapisane: 14 sie 2013, 15:37
przez Paga
Ela Eriska, Mam się podobnie jak Ty z wypiekami , ale teraz mając wolny czas staram się go czymś zająć .
Zapach jest tak powalający, że człowiek jak bardzo byłby najedzony i tak sięgnie po kromeczkę :D

Ha ha ha dobre pytanie z tą mąką :D :P
nie mam zielonego pojęcie , już wykonuje telefon do mamci :D

Dodano: -- 14 sie 2013, 17:51 --

Mamcia mowi, ze zwykla pszenna maka:D