A ja troche poeksperymentowalam z przepisami i aktualnie robie regularnie bulki i chlebek z naste[pujacego przepisu:
*1 kg maki zytniej z otrebami (dostepna w morrissonie i sainsburym) Rye Flour, Doves Farm Organic
*1 kg maki pszennej POLSKIEJ (kupuje oczywiscie w polskim sklepie)
*drozdze instant Allison- Dried Active Yeast - daje okolo 2,5 mega lyzek stolowych
*lacznie okolo 2-3 lyzeczek cukru, 2-3 lyzeczek soli.
*woda okolo na wyczucie
*mleko okolo 300 ml
z 80% calej maki robie mieszanke, dodaje 2 - 3 lyzeczki soli i 2 lyzeczki cukru
Najpierw rozpuszczam drozdze w wodzie z cukrem (2,5 lyzchy drozdzy, 300 ml wody, 2 lyzeczki cukru)
rosna 15 min
dodaje troche mieszanki i wody (ciasto mega rzadkie)
rosnie okoloo 30 min
dodaje z\nowu make i wode z mlekiem
smaruje z wierzchu olejem, zeby ciasto nie wysychalo
rosnie okolo 30 min
reszte mieszanki w drugiej ogromnej misce (takiej lazienkowej) wyrabiam z reszta mleka i wody
jak mi ciasto wyrosnie (zazwyczaj duza szklana micha kuchenna) dolewam je do reszty mieszanki w misce lazienkowej i mieszam dokladnie, dolewam wody na tyle aby ciasto bylo srednio geste. I tak lepi sie do rak strasznie. Smaruje lekko olejem.
Wystawiam do wyrosniecia calosc na 1h
potem wyrabiam buleczki dodajac dodatkowo make, ale ciasto i tak sie lepi do rak, bo jak damy zytniej maki na gladka mase- moze byc tak ze srednio wyrosna.
bulki rosna na blasze okolo 30 min
potem piekarnik na 220 stopni C, i na okolo 20 min.
porcja ciasta jest na okolo 50 buleczek.
Po ostygnieciu przekrawam je i zamrazam
doskonale do tostera-tylko trzeba je robic odpowiednio plaskie.
Wieczorem wkleje fotki bulek i chlebka.