Łosoś po angielsku
pichci się to danie 20-30 min.
Kaloryczność: średnia!!! :-P
Składniki:
sześcianiki z łososia 2x2x2 cm (ok 200 g), sól, pieprz, żółta, zielona i czerwona papryka (po pół papryki każdego koloru), olej (do smażenia), fasola (ok 200 g), sos pomidorowy (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego wodą), 1 duża cebula, 1 pomidor, 1 ogórek kiszony, oregano, kminek, kolendra (moze byc swieza), ser żółty (najlepiej podsuszony)
Jak przyrządzić to cudo? :razz:
Rybkę podsmażyć na złotobrązowy kolor, w połowie dochodzenia :-D ryby wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. W czasie smażenia posolić i popieprzyć do smaku, wrzucić pomidor pokrojony w kostkę oraz ogórek, smażyć jeszcze przez chwilę. Wrzucić do tego fasolę (najłatwiej z puszki - dla niecierpliwych), dodać sos pomidorowy i resztę przypraw (szczyptę oregano, 10-12 nasionek kminku, 5 zmiażdżonych nasionek kolendry lub garstke swiezej). Po wyłączeniu ognia wrzucamy 5-6 kostek żółtego sera (2x2 cm), mieszamy i jemy.
Podajemy:
W głębokim talerzu.
Najlepiej smakuje z tostami z ciemnego chleba posmarowanymi masłem (prawdziwym)
Jesi ktos nie lubi kminku lub kolendry mozna pominac :cry:
Smacznego...
mniam...mniam...
[ Dodano: |24 Mar 2011|, o 15:11 ]agg napisał(a):akurat wczoraj mialam lososia z folii na obiad :)
jest jeszcze pieprz cytrynowy, nie wiem czy ma on w sobie cytryne czy tylko jakis aromat :roll:
z sokiem z kapusty nie probowalam nigdy.
ja po prostu rybe troche sole i pieprze, zawijam w folie (zeby nie byla sucha) i siup do piekarnika. najlepiej smakuje jak jest ledwo scieta i nie wysuszona ;)
szanowna agg - losos to krolewska rybka i nie wypada podawac jej tylko z sola i pieprzem...
ta rybka wymaga smacznej i bogatej oprawy :-P
pozatym autorka postu chciala ciekawy przepis...
pozdrawiam i polecam np moj przepis :-P smacznego