Strona 1 z 1

WIELKANOC

PostNapisane: 15 kwi 2011, 13:56
przez Steinik
WITAM...MAM PYTANKO...PO RAZ PIERWSZY ''ROBIE''SAMODZIELNIE WIELKANOC W DOMKU.....
MACIE MOZE JAKIES CIEKAWE POMYSLY NA JEDZONKO??/WIADOMO SALATKA JARZYNOWA I JAJKA W MAJONEZIE HEHE TO POTRAFIE..CO DALEJ??SERDECZNIE POZDRAWIAM I CZEKAM ZA PODPOWIEDZIAMI

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 15 kwi 2011, 14:09
przez ewela119
Ja nie wyobrazam sobie Swiat bez zurku, badz barszczu bialego jak kto woli :) Postanowilam tez zrezygnowac z salatki jarzynowej i zastapic ja inna, przez tyle lat na kazde swieta juz mi sie jarzynowa przejadla. Wiec u nas bedzie salatka i zurek, poza tym wiadomo jaja w roznej postaci i w zasadzie tyle, tez jestesmy tylko we trojke wiec nie rozpedzam sie mocno z ta kuchnia bo pozniej polowe musialabym wyrzucic

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 15 kwi 2011, 15:53
przez Steinik
no wlasnie dla trojeczki za duzo nie ma co gotowac....zawsze moja mam albo tesciowa gotowaly...wiec ja dopiero zaczynam....heheh jestem nowicjuszka w tym temacie...ale co tam...

inaczej

PostNapisane: 18 kwi 2011, 11:55
przez MagdaAugustynia
ja to lubie robic jajka taie deviled egg jak to nazywaja amerykanie. wiec ugotuj jajka na twardo, przepolow na dwie polowki, wyciagnij zoltka do miseczki, dodaj majonezu (na oko, mosi byc kremowa koncystencja), dalej daje szynke posiekana szypiorek poseikany, mieszam, wkladam wszystko do bialek gore posypuje odrobina ostrej papryki . zamiast szynki lubie tez dac wedzonego lososia z kaparami (tez posiekac) na wierz czyms posypac czyms zielonym lub czerwonym. lubie tak czasem moze to nieswiateczny pomysl ale co tam. Trate z porow i szynki. wiec. robie spod do tarty.
# 250 g mąki
# 2 szczypty soli
# 12 łyżek oliwy z oliwek
# 8 łyżek wody
Przesiewamy mąkę i dodajemy dwie szczypty soli. Robimy wgłębienie na środku kopczyka mąki i wlewamy oliwę z oliwek. Mieszamy całość nożem, zagarniając mąkę do środka, aż powstanie krucha, sypka masa. Dodajemy stopniowo 8 łyżek wody i ugniatamy, aż ciasto stanie się jednolite. Kulę cista zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika.

# 1 łyżka masła do wysmarowania foremki
#250 g schłodzonego kruchego ciasta
#400 g porów (same białe części)
#2 łyżki masła
#150 g szynki wędzonej
#3 jajka
#400 ml mleka
#50 g startego emmentalera
#szczypta mielonej chili
#szczypta mielonej gałki muszkatołowa
# sol, pieprz
Smarujemy formę na tartę (27 cm) masłem i rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3 mm. Układamy na formie i dociskamy brzegi. Nakłuwamy widelcem dno i boki, wstawiamy do lodówki. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Por kroimy w półkola, zdejmujemy z patelni szynkę, dodajemy masło, wsypujemy por, solimy i smażymy ok 5 minut. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy szynkę i pory, mieszamy. Doprawiamy chili, gałką muszkatołową i kostką przyprawową. Wyjmujemy formę z lodówki, wsypujemy na ciasto połowę sera. Układamy nadzienie na tarcie, posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 35 minut.

pychoty, :) mozna zmaist pora dac szparagi pokrojone w mniejsze kawalki

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 11 kwi 2014, 10:56
przez Paga
Dla mnie Wielkanoc szczegolnie kojarzy sie z jajkami o roznych smakach past , oczywiscie tez tradycyjne z majonezem .
Galaretka z kurczaka , z jajkiem i moja ulubiona marchewka i groszkiem . Gdy jem polewam octem, taki nawyk z domku po tacie :D
Salatka jarzynowa sie przejadlam ,wiec w tym roku postawie na mix salat , z ogorkiem , pomidorkami koktajlowymi ,serem wedzonym , szynka i jajkiem , do tego kupny sos z knorra :)
Koniecznie patera z miesami ,pasztetem mmmm .... Tylko trzeba wczesniej przyprawic,przyrzadzic,upiec :)
Kielbasy bialej nie lubie ,wiec nic z nia nie robie . Zupy takze odpadaja ,nie trawie zuru i barszczu bialego , pekaka :D haha
Wesolych i udanych nadchodzacych swiat wielkanocnych wszystkim zycze ! :P SMACZNEGO , jedzcie , jedzcie jak najwiecej :)

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 9 mar 2015, 10:55
przez mam37
Czas odswierzyc temacik juz mamy kolejne swieta wielkanocne przed nami i moze w raz z nimi nowe pomysly na pisanki czy przepisy ?

mam takze pytanko czy zna ktos osobe z walsall lub blisko co piecze pycha torty?

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 9 mar 2015, 21:33
przez Paga
W tym roku brak sniadania ha ha , trzeba wykombinowac mniam , uroczysty obiadzik .

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 10 mar 2015, 09:03
przez mam37
Paga, nic straconego podobno w niektorych rejonach polski stawia sie wszystko na sniadanie i tak caly dzin stoi do wieczora wiec moze byc sniadfanie na obiadzik hehe

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 10 mar 2015, 21:16
przez Paga
U mnie w zwyczaju bylo tylko sniadanie . Tu zupelnie inaczej . Moze macie swoje sposoby na kaczke ? Chetnie bym zjadla .

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 11 mar 2015, 08:49
przez mam37
Ja kaczke pieke z nadzieniem miesnym mieszam mielone z watrobka drobiowa. Mielonego 80% reszte watrobki przyprawiam pakujecw kaczke. Zszywam i pieke okolo 2,5 g pycha nadzienie kaczke na pare godz przed pieczeniem nasmarowywuje pieprzem sola papryka i trzymam pod przykryciem w lodowce by dobrze przeszla

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 11 mar 2015, 10:14
przez Paga
O wow . Brzmi naprawde kuszaco smacznie . Nie pozostaje mi nic innego jak sprobowac tego przepisu . Nieziemsko... na sama mysl mam smaka i burczy w brzuszku .

Re: WIELKANOC

PostNapisane: 11 mar 2015, 13:04
przez mam37
ehhee to smacznego Ci zycze