ja to lubie robic jajka taie deviled egg jak to nazywaja amerykanie. wiec ugotuj jajka na twardo, przepolow na dwie polowki, wyciagnij zoltka do miseczki, dodaj majonezu (na oko, mosi byc kremowa koncystencja), dalej daje szynke posiekana szypiorek poseikany, mieszam, wkladam wszystko do bialek gore posypuje odrobina ostrej papryki . zamiast szynki lubie tez dac wedzonego lososia z kaparami (tez posiekac) na wierz czyms posypac czyms zielonym lub czerwonym. lubie tak czasem moze to nieswiateczny pomysl ale co tam. Trate z porow i szynki. wiec. robie spod do tarty.
# 250 g mąki
# 2 szczypty soli
# 12 łyżek oliwy z oliwek
# 8 łyżek wody
Przesiewamy mąkę i dodajemy dwie szczypty soli. Robimy wgłębienie na środku kopczyka mąki i wlewamy oliwę z oliwek. Mieszamy całość nożem, zagarniając mąkę do środka, aż powstanie krucha, sypka masa. Dodajemy stopniowo 8 łyżek wody i ugniatamy, aż ciasto stanie się jednolite. Kulę cista zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika.
# 1 łyżka masła do wysmarowania foremki
#250 g schłodzonego kruchego ciasta
#400 g porów (same białe części)
#2 łyżki masła
#150 g szynki wędzonej
#3 jajka
#400 ml mleka
#50 g startego emmentalera
#szczypta mielonej chili
#szczypta mielonej gałki muszkatołowa
# sol, pieprz
Smarujemy formę na tartę (27 cm) masłem i rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3 mm. Układamy na formie i dociskamy brzegi. Nakłuwamy widelcem dno i boki, wstawiamy do lodówki. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Por kroimy w półkola, zdejmujemy z patelni szynkę, dodajemy masło, wsypujemy por, solimy i smażymy ok 5 minut. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy szynkę i pory, mieszamy. Doprawiamy chili, gałką muszkatołową i kostką przyprawową. Wyjmujemy formę z lodówki, wsypujemy na ciasto połowę sera. Układamy nadzienie na tarcie, posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 35 minut.
pychoty,
mozna zmaist pora dac szparagi pokrojone w mniejsze kawalki