Wypieki czas zaczac

Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 20 cze 2011, 16:11 Re: Wypieki czas zaczac

GosiaXSL, Luiza, Dalijka, dzieki dziewczyny :oops: :oops: :oops:
"Krytyka jest jak lekarstwo, paskudne, ale trzeba ja przełknąć by zadziałała.."....
Avatar użytkownika
bogini8
Wtajemniczony
 
 
Posty: 2785
Wiek: 38
Dołączyła: 21 lis 2007, 23:55
Lokalizacja: Solihull
Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Agadz27 » 25 cze 2011, 08:40 Re: Wypieki czas zaczac

Ja wlasnie zabieram sie za sernik, ktory bede robic pierwszy raz wiec jak wyjdzie pyszny to podziele sie przepisem.

Dodano: -- 27 cze 2011, o 14:26 --




SERNICZEK NA NIEDZIELE "ZLOTA ROSA"

Ciasto

2 szklanki* mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki* cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 kostka miękkiej margaryny (ja daję Kasię)
3 żółtka (białka zostawić)

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Prostokątną dużą blachę (moja 40 x 25 cm) posmarować tłuszczem, wysypać mąką oblepić ciastem, łącznie z brzegami.

Masa:
1 kg twarogu (używam gotowego, zmielonego)
4 całe jaja
1 szklana cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 szklanki* zimnego mleka (3,2%)

sok z połowy cytryny

1/2 szklanki oleju




Białka od ciasta +1/2 szklanki cukru



Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
Piec ok 1h w temperaturze ok 160 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu ok 175 - 180 stopni).
Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 15 minut.
Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa (pod warunkiem, że na górze nie zrobi się beza)
Dobra rada: po ok 30 minutach (od wstawienia do piekarnika) włączam dodatkowo dolną grzałkę, aby podpiec spód (jeśli ktoś nie posiada to po prostu zestawić blaszkę na niższy poziom)

Pycha!!!
Avatar użytkownika
Agadz27
Rozeznany
 
 
Posty: 134
Wiek: 46
Dołączyła: 27 cze 2007, 14:29
Lokalizacja: Ustroń/Bearwood
Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez GosiaXSL » 3 lip 2011, 12:21 Re: Wypieki czas zaczac

uwielbiam ten sernik powyżej ;)

GosiaXSL
Początkujący
 
 
Posty: 13
Dołączyła: 23 lut 2011, 09:54
Reputacja: 0
Neutralny

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Ostatni post
Powrót do KUCHNIA