Maszynka do pieczenia chleba
Napisane przez madbrain » 9 mar 2012, 07:40 Re: Maszynka do pieczenia chleba
@Thesignerka
Co nie zmienia faktu ze rewelacje z glutenem to jest wlasnie klasa 'plotek bazarowych', sprawdz sobie jak sie pozyskuje czysty gluten, zanim zaczniesz ludzi straszyc angielska maka.
-
- madbrain
- Raczkujący
- Posty: 96
- Wiek: 42
- Dołączył: 13 maja 2011, 08:45
- Lokalizacja: Bartley Green
- Reputacja: 12
Napisane przez Thesignerka » 9 mar 2012, 15:04 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Dwa kto wam kaze kupowac najbardziej badziewna make z zapazdzialego hipermarketu w cenie ponizej kosztow torebki? Tam to nawet pewnie flore i faune moznaby znalexc
Sa sprawdzone mlyny ktore serwuja czysta dobra make co widac od razu po wypiekach.
Bo w ciachu wszystko wyjdzie, gowniana maka, kiepskie jajka, zawsze bedzie kibel, zwlaszcza jak robi sie przepisy bez dzikich ulepszaczy, proszkow do pieczenia itp.
-
- Thesignerka
- Rozeznany
- Posty: 232
- Dołączyła: 19 lut 2011, 12:39
- Reputacja: 67
Napisane przez Guest » 9 mar 2012, 15:08 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- Guest
Napisane przez madbrain » 10 mar 2012, 18:39 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Bardzo ciekawe rzeczy opowiadasz. Widac znasz sie na rzeczy. Moze wiec nam maluczkim wyjasnisz jak produkuje sie trujacy gluten, ktory 'zle' mlyny dosypuja do maki? W polskim sklepie widzalem moze ze 4 rodzaje maki pszennej zadna nie byla bezglutenowa. Ale zapewne masz jakies tajne zrodlo zatwierdzone przez MI6, bo przewoz takiej magicznej polskiej zdrowej maki to napewno kontrabanda.
ps. Nie przecze ze Wikipedia jest gownianym zrodlem informacji ale negowanie takich informacji jak produkcja glutenu, nie popierajac sie niczym wiecej jak 'powazniejsze lektury' jest conajmniej dziecinne. Wikipedia mimo ze jest bardzo politycznie poprawna nie klamie np ze fluor jest bardziej toksyczny od cyjanowodoru zwanego potoczni cyjankiem. Tak ze predzej ktos sie otruje myjac zeby dwa razy dziennie, niz zjadajac dwa chleby dziennie z maki 'strong bread flour'.
-
- madbrain
- Raczkujący
- Posty: 96
- Wiek: 42
- Dołączył: 13 maja 2011, 08:45
- Lokalizacja: Bartley Green
- Reputacja: 12
Napisane przez Albiorix » 10 mar 2012, 20:08 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- Albiorix
- Stały Bywalec
- Posty: 336
- Wiek: 44
- Dołączył: 6 gru 2011, 12:43
- Lokalizacja: Bordesley Village
- Reputacja: 68
Napisane przez Guest » 10 mar 2012, 20:51 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- Guest
Napisane przez Albiorix » 11 mar 2012, 07:48 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- Albiorix
- Stały Bywalec
- Posty: 336
- Wiek: 44
- Dołączył: 6 gru 2011, 12:43
- Lokalizacja: Bordesley Village
- Reputacja: 68
Napisane przez Luiza » 19 mar 2012, 20:41 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Niby jakim cudem mąka polska ma mieć mnie glutenu niż mąka angielska? To polska pszenica jakaś niskoglutenowa rośnie? Gluten jest w mące naturalnie. Nikt go tam nie dodaje.
A do tematu, to ja osobiście wole pieczenie w piekarniku. Skórka chlebka jest lepsza dla mnie. Ale maszyna to zdecydowanie niesamowita wygoda. Siostra ma maszynę i piekłam, te same chleby u niej i w piekarniku zagniatane ręcznie u siebie.
Poza tym moim zdaniem ciasto drożdżowe czy chlebowe potrzebuje "ręki"
Dodano: -- 19 mar 2012, o 20:46 --
No i odnośnie mąki, to używam polskiej i angielskiej. Jaka akurat w łapy wpadnie i nie ma różnicy w wypiekach. A ja jestem pasjonatka wypieków i perfekcjonistką w tym względzie i gdyby z angielskiej mąki coś wychodziło gorzej to bym jej nie używała.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posty: 1911
- Wiek: 42
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
Napisane przez Thesignerka » 19 mar 2012, 21:24 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Dodano: -- 19 mar 2012, o 21:26 --
Aaa moje poprzednie teksty o "czystej" mace nie dotyczyly glutenu tylko ewentualnej KREDY i innych dodatkow o ktorych wczesniej ktos tam pisal. Chociaz wapn jak lykasz w tabletach to raczej nie placzesz ze masz dispersable krede Chociaz po soli drogowej w kielbasach wszystko jest mozliwe
-
- Thesignerka
- Rozeznany
- Posty: 232
- Dołączyła: 19 lut 2011, 12:39
- Reputacja: 67
Napisane przez madbrain » 20 mar 2012, 10:53 Re: Maszynka do pieczenia chleba
A co do dodawania kredy do maki, przemilcze, rewelacje tego typu zostawiam kolom znudzonych gospodyn wiejskich. Maka z PL jest duzo mniej zagluteniona niz angielska, a gluten jest bardzo niezdrowy i w zbyt duzej ilosci uniemozliwia wrecz zrobienie dobrego wypieku. Pomijajac fakt ze powoli rozpiedziela kichy i za 10 -20 lat zarcia tego syfu bedzie mnowstwo niespodzianek :]
po czym pisze
Dobry glut ulatwia procesy masowego pieczenia i zwieksza wydajnosc ziarna.
No to wkoncu ten gluten ulatwia czy utrudnia pieczenie? Czy zlosliwi producenci maki specjalnie dodaja takie ilosci glutenu zeby na zlosc ciasto nie wyszlo? Co to wogole znaczy 'zwieksza wydajnosc ziarna'?
Ja pisalem o tej kredzie bo akurat znam sie troche na pieczeniu jak i na robieniu 'zacierow'. Jakbys piekla chleb tak jak sie powinno piec czyli na ZAKWASIE to bys wiedziala ze zasadowy odczyn kredy psuje proces robienia ciasta. Kreda jest duzo tansza od maki wiec zabieg dodawania jej do tanich mak ma sens. Gluten pozyskiwany z maki(ciasta), jesli jest dodawanych do kolejnej maki jest drozszy od samej maki - to jest chyba logiczne. Wiec w tanich makach go raczej nie bedzie. Wpierw przeczytaj cos, potem sproboj zrozumiec, a na koncu komentuj.Aaa moje poprzednie teksty o "czystej" mace nie dotyczyly glutenu tylko ewentualnej KREDY i innych dodatkow o ktorych wczesniej ktos tam pisal
Na wiki po krotce opisali jak sie pozyskuje gluten i do tego nie trzeba pracowac w food industry. Ani nawet w Cargillu. Zeby wiedziec ze to nie jest zadne klamstwo.
A odnosnie 'faktu'
to juz takich rewelacji to szkoda komentowac kolejny raz. Takie 'fakty' to chyba tylko w 'Bild'zie' na ostatniej stronie kolo golej baby..Pomijajac fakt ze powoli rozpiedziela kichy i za 10 -20 lat zarcia tego syfu bedzie mnowstwo niespodzianek
-
- madbrain
- Raczkujący
- Posty: 96
- Wiek: 42
- Dołączył: 13 maja 2011, 08:45
- Lokalizacja: Bartley Green
- Reputacja: 12
Napisane przez chalimala » 20 mar 2012, 11:09 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- chalimala
- Początkujący
- Posty: 44
- Wiek: 39
- Dołączyła: 18 mar 2012, 14:03
- Lokalizacja: Wolverhampton
- Reputacja: 0
Napisane przez Guest » 20 mar 2012, 13:07 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- Guest
Napisane przez Thesignerka » 20 mar 2012, 13:08 Re: Maszynka do pieczenia chleba
a to jak dokladnie czytacie ze zrozumieniem, to ze napisalam ze gluten jest dodawany do zarcia nie oznacza jeszcze ze uwazam iz nie pochodzi on z ziaren lol... nie ma to jak nadinterpretacja. No i jeszcze raz i wyraznie dla panny ktorejs tam z gory,
TAK... w wiekszosci MAKI POLSKIE CHARAKTERYSUJA SIE NIZSZA ZAWARTOSCIA GLUTENU NIZ MAKI NP BRYTYJSKIE CZY WLOSKIE
ZBOZA WYSOKOGLUTENOWE NIE SA MASOWO UPRAWIANE W PL na takim poziomie jak w innych krajach EU,oraz TAK sa zboza o roznej zawartosci glutenu.
boze..cale zycie z debilami....
-
- Thesignerka
- Rozeznany
- Posty: 232
- Dołączyła: 19 lut 2011, 12:39
- Reputacja: 67
Napisane przez Guest » 20 mar 2012, 13:19 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Thesignerka napisał(a):watek jest o zdrowym wlasnorobnym chlebie.
jak juz to watek jest o maszynach do pieczenia chleba! i po to go zalozylem aby sie cos o nim dowiedziec... poza tym oferowalas instrukcje krok po kroku i nadal jej nie widze...
-
- Guest
Powrót do KUCHNIA