Wigilia
Napisane przez kindzulinaa » 18 gru 2011, 21:17 Re: Wigilia
A no i w pierwszy dzien swiat bedzie indyk.Anastazja,masz jakis sprawdzony przepis na indyka??bo ja bede pierwszy raz robic w calosci.
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Posty: 877
- Wiek: 37
- Dołączyła: 28 cze 2007, 22:48
- Reputacja: 22
Napisane przez Anastazja » 18 gru 2011, 21:33 Re: Wigilia
-
- Anastazja
- Zadomowiony
- Posty: 820
- Dołączyła: 1 sty 2007, 15:59
- Lokalizacja: Birmingham
- Reputacja: 27
Napisane przez Gaba76 » 18 gru 2011, 21:57 Re: Wigilia
kindzulinaa napisał(a): Mysle zeby zrobic kutie to chyba tez sie mowi na to wlasnie makowki??Pamietam jadlam ja u ciotki na slasku i byla przepyszna i tak sobie pomyslalam,zeby wlasnie ja zrobic.Tylko nie znam dokladnie przepisu,ale byla chalka moczona w mleku,mak,orzechy,rodzynki,cukier i chyba kandyzowana skorka pomaranczy(cos tam sie wymysli ).
u mnie tez to bylo zawsze na wigilijnym stole, chociaz nie jestem ze slaska, ale mam tam rodzine - oni to nazywali makuchy. zawsze zostawialam sobie w brzuszku miejsce na te pysznosci robilam je kiedys tu w Anglii - taka mieszanke mielony mak z bakaliami kupowalam w polskim sklepie, tylko zamiast cukru dodawalam do niej jeszcze miod (dla mnie byla za malo slodka )
a przepis jest bardzo prosty: ukladasz w glebokim naczyniu na przemian pokrojona w kromki chalke z masa makowo-bakaliowa (tak zeby chalka byla na dole i na gorze calej przekladanki) na koniec zalewasz cieplym mlekiem i przyciskasz np. talerzykiem (mozesz na to postawic cos ciezkiego bo chalka zacznie peczniec od mleka)
u mnie w domu wszystkie skladniki przygotowywalismy osobno - wlacznie z mieleniem maku i obieraniem orzechow z pielinek z ta mieszanka jest duzo prosciej a smakuje tak samo
"Hate something? Change something... Make something better."
-
- Gaba76
- Stały Bywalec
- Posty: 339
- Wiek: 47
- Dołączyła: 1 wrz 2011, 21:33
- Lokalizacja: Tipton
- Reputacja: 49
Napisane przez kindzulinaa » 18 gru 2011, 22:07 Re: Wigilia
A zeby tym sosem go polewac to kupilam taka jakby gruszke,nie wiem jak to fachowo sie nazywa.W Willkinsonie kupilam,daje linka moze sie komus przyda http://www.wilkinsonplus.com/kitchen-ut ... BdMw%3D%3D
Dodano: -- 18 gru 2011, o 22:13 --
Gaba76,dzieki rowniez Twoj przepis wykorzystam na te makuchy A tak sobie mysle,czy moge wziasc juz gotowa mase makaowa z bakaliami z puszki do tego.
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Posty: 877
- Wiek: 37
- Dołączyła: 28 cze 2007, 22:48
- Reputacja: 22
Napisane przez Gaba76 » 18 gru 2011, 22:21 Re: Wigilia
"Hate something? Change something... Make something better."
-
- Gaba76
- Stały Bywalec
- Posty: 339
- Wiek: 47
- Dołączyła: 1 wrz 2011, 21:33
- Lokalizacja: Tipton
- Reputacja: 49
Napisane przez Anastazja » 19 gru 2011, 15:29 Re: Wigilia
-
- Anastazja
- Zadomowiony
- Posty: 820
- Dołączyła: 1 sty 2007, 15:59
- Lokalizacja: Birmingham
- Reputacja: 27
Napisane przez Paga » 23 paź 2012, 17:34 Re: Wigilia
-
- Paga
- Raczkujący
- Posty: 94
- Dołączyła: 31 maja 2012, 21:36
- Lokalizacja: Walsall .
- Reputacja: 12
Napisane przez Kitka » 28 paź 2012, 19:22 Re: Wigilia
Jak macie jakieś fajne przepisy na potrawy, które pasują na Wigilię, bądź święta będę wdzięczna
ŚLEDZIE W SOSIE CHRZANOWYM - rewelacja!!!
jajko ugotowane na twardo 2 szt
gęsta śmietana 1 kubek
jogurt 1 kubek
majonez 3 łyżki
chrzan 2-3 łyżki
rodzynki 1 garść
sok z połówki cytryny 1 szt
matiasy 6-8 szt
sól, pieprz, koperek sporo
Filety opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Rodzynki wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody, odsączyć, ostudzić. Posiekać jajka, wrzuciś do matjasów i rodzynek.
Wymieszać śmietanę z jogurtem, majonezem i chrzanem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Posty: 702
- Dołączyła: 6 gru 2006, 23:12
- Lokalizacja: Birmingham/Sheldon
- Reputacja: 41
Napisane przez vanilia » 1 lis 2012, 23:18 Re: Wigilia
Kutia
1 szklanka ziaren pszenicy
1 szklanka maku
1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
aromat migdałowy
4 łyżki miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg migdałów
2 szklanki słodkiej śmietanki
Kutię robimy z pszenicy, maku i bakalii, a to znaczy, że czeka nas namaczanie, gotowanie i mielenie. Dlatego należy dobrze rozplanować pracę, aby nie zaskoczyła nas pierwsza gwiazdka. Pszenicę namaczamy dzień wcześniej, uprzednio ją oczyszczając, a następnie zalewając wrzącą wodą. Pszenica powinna pęcznieć przez noc, bo z samego rana zabierzemy się za jej gotowanie. Pierwszy raz wystarczy doprowadzić ją do wrzenia, a później odcedzić. Następnie zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 4 godzin. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Pora na mak. Wystarczy go jedynie sparzyć, odsączyć, odparować i zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Pszenicę łączymy z makiem i dosładzamy podgrzanym uprzednio jasnym miodem. Proporcje w zasadzie zależą od tego, jaką słodycz chcemy uzyskać, więc śmiało możemy miodu dodać więcej. Mieszając naszą kutię dodajemy solidną porcję bakalii i całość zamykamy w lodówce na minimum 2 godziny.
Polecam przepisy ze strony www.smaker.pl
Fajne przepisy na każdą okazję
-
- vanilia
- Zadomowiony
- Posty: 684
- Dołączyła: 24 maja 2007, 12:04
- Lokalizacja: Sheldon
- Reputacja: 47
Napisane przez Kitka » 2 lis 2012, 16:56 Re: Wigilia
Zaskoczę teściową
Kulki śledziowo-pieczarkowe
Składniki
7 wymoczonych płatów śledziowych matias
4 ugotowane ziemniaki
5 ogórków konserwowych
5 uduszonych pieczarek
1 łyżka masła
2 cebule cukrowe
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
3 łyżki majonezu
Wymoczone śledzie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę cukrową, ogórki konserwowe i drobno pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki..
Pieczarki drobno pokroić w kostkę i udusić około 10 min na łyżce masła, odsączyć i dokładnie wystudzić. Dodać do pozostałych składników, doprawić solą , pieprzem i majonezem, dokładnie wymieszać. Formować łyżką lub ręką kulki i układać na półmisku, przykryć folią aluminiową i odstawić na 2 godz w chłodne miejsce, następnie podawać.
Terrina z wędzonego łososia i zielonego ogórka
Składniki, 12 porcji:
• 480 g wędzonego łososia (pokrojonego w cienkie plasterki)
• 300 g kremowego serka ziołowego (np. ziołowej Philadelphii)
• świeżo zmielony czarny pieprz
• skórka z 1 cytryny (tylko żółta część) + ósemki cytryny do serwowania
• 1 świeży ogórek
Oraz: podłużna forma o pojemności 750 ml - 1000 ml, folia przeźroczysta, obieraczka do warzyw, kawałek tektury
Przygotowanie:
•Zwilżyć formę i wyłożyć ją przeźroczystą folią, tak aby wystawała poza brzegi formy. Następnie ułożyć plasterki łososia (wykorzystując 180 g), tak aby również wychodziły poza brzegi formy. Resztę łososia zmiksować blenderem z serkiem i skórką cytrynową, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
•Wyłożyć 1/3 masy na dno formy, wyrównać powierzchnię. Przyciąć końce ogórka do długości formy, następnie obieraczką do warzyw wycinać długie i cienkie plastry ogórka, odrzucając początkowe plasterki samej skórki. Kontynuować wycinanie plasterków do momentu aż pojawią się nasiona. Powtórzyć z drugiej strony ogórka. Odłożyć 8 - 10 najładniejszych plasterków i osuszyć je papierowym ręcznikiem.
•Ułożyć połowę plasterków ogórka wzdłuż formy, jeden plasterek obok drugiego. Przykryć drugą częścią masy z łososia, wyrównać i znów ułożyć plasterki ogórka. Położyć ostatnią część masy, wyrównać powierzchnię, zamknąć terrinę wystającymi plasterkami łososia i folii.
•Na wierzch położyć kawałek tektury docięty do wymiarów formy i położyć na nim pełne puszki lub słoiki. Tak obciążoną terrinę włożyć do lodówki na noc.
•Wyłożyć terrinę na talerz, zdjąć folię przeźroczystą, pokroić ostrym nożem na 8 plastrów i podawać na przystawkę z pieczywem i ósemkami cytryny do skrapiania.
vanilia Moja babcia robi kutię, ale nie przepadam
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Posty: 702
- Dołączyła: 6 gru 2006, 23:12
- Lokalizacja: Birmingham/Sheldon
- Reputacja: 41
Napisane przez Ela Eriska » 2 lis 2012, 21:53 Re: Wigilia
Składniki:
0,5 śledzi solonych,
1 kg cebuli,
koncentrat pomidorowy 30%
śliwki suszone wg uznania ale wystarczy 4-5
2-3 ogórki kiszone
pieprz, sol, majeranek,
mleko,
olej
Śledzie moczymy w mleku (w zależności jak bardzo są słone od godziny do całej nocy), kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na dużej ilości olej. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka Można nie dodawać ogórka ale z dodatkiem ma wyraźniejszy smak.Doprawiamy soą,pieorzem i majerankiem.Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Całość wrzucamy do słoika bądz półmiska warstwami - cebula, śledzie, cebula). GOTOWE! - najlepiej zostawić do następnego dnia i potem pozostaje już tylko konsumować:)
Mniam,pisząc przepis narobiłam sobie takiego smaka na śledzika że hoho:)
Dodano: -- 2 lis 2012, 23:02 --
Kitka
Terrina z wędzonego łososia i zielonego ogórka wygląda baaardzo apetycznie,na bank zaskoczysz teściową:)
A ja zaskocze nią mojego na jutrzejszą kolacje
kapitalny przepis,dzięki
dary losu...
Was zawsze liczę podwójnie...
-
- Ela Eriska
- Rozeznany
- Posty: 255
- Wiek: 47
- Dołączyła: 13 maja 2011, 16:05
- Reputacja: 31
Napisane przez vanilia » 16 lis 2012, 13:45 Re: Wigilia
-
- vanilia
- Zadomowiony
- Posty: 684
- Dołączyła: 24 maja 2007, 12:04
- Lokalizacja: Sheldon
- Reputacja: 47
Napisane przez Kitka » 16 lis 2012, 23:21 Re: Wigilia
Ela Eriska Smakowała mężowi
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Posty: 702
- Dołączyła: 6 gru 2006, 23:12
- Lokalizacja: Birmingham/Sheldon
- Reputacja: 41
Napisane przez bogini8 » 19 lis 2012, 21:59 Re: Wigilia
napewno na 2 dzien bedzie indyk z zurawinai jablkami ,lub w pomaranczach z miodem, szukam przepisu na jakis ciekawy farsz, na ciekawa salatke.
na wigilie bedzie barszcz uszkami, pierogiz kapusta i grzybami, bo tow szystkch ulubone ) pewnie jakas kapusta z grzybkami lesnymi mmmmm , jakas rybka smazona, w occie, po grecku czy cus...i co dalej hmmmmm...
coraz blizej swieta:)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Posty: 2785
- Wiek: 38
- Dołączyła: 21 lis 2007, 23:55
- Lokalizacja: Solihull
- Reputacja: 100
Napisane przez vanilia » 20 lis 2012, 09:00 Re: Wigilia
-
- vanilia
- Zadomowiony
- Posty: 684
- Dołączyła: 24 maja 2007, 12:04
- Lokalizacja: Sheldon
- Reputacja: 47
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Ostatni post
-
-
Wigilia za dwa miesiace
1, 2 przez pawel2812 w STREFA UCZUĆ - 16 Odpowiedzi
19125 Wyświetleń -
przez aagniesia88
27 lis 2012, 12:50
-
Wigilia za dwa miesiace