WIELKANOC
Przepisy kulinarne, potrawy, gotowanie.
Posty: 12
• Strona 1 z 1
WITAM...MAM PYTANKO...PO RAZ PIERWSZY ''ROBIE''SAMODZIELNIE WIELKANOC W DOMKU.....
MACIE MOZE JAKIES CIEKAWE POMYSLY NA JEDZONKO??/WIADOMO SALATKA JARZYNOWA I JAJKA W MAJONEZIE HEHE TO POTRAFIE..CO DALEJ??SERDECZNIE POZDRAWIAM I CZEKAM ZA PODPOWIEDZIAMI
MACIE MOZE JAKIES CIEKAWE POMYSLY NA JEDZONKO??/WIADOMO SALATKA JARZYNOWA I JAJKA W MAJONEZIE HEHE TO POTRAFIE..CO DALEJ??SERDECZNIE POZDRAWIAM I CZEKAM ZA PODPOWIEDZIAMI
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
-
- Steinik
- Stały Bywalec
- Posty: 456
- Wiek: 40
- Dołączyła: 16 sty 2011, 09:50
- Lokalizacja: Walsall/Bydgoszcz
- Reputacja: 25
Góra
0
Napisane przez ewela119 » 15 kwi 2011, 14:09 Re: WIELKANOC
Ja nie wyobrazam sobie Swiat bez zurku, badz barszczu bialego jak kto woli Postanowilam tez zrezygnowac z salatki jarzynowej i zastapic ja inna, przez tyle lat na kazde swieta juz mi sie jarzynowa przejadla. Wiec u nas bedzie salatka i zurek, poza tym wiadomo jaja w roznej postaci i w zasadzie tyle, tez jestesmy tylko we trojke wiec nie rozpedzam sie mocno z ta kuchnia bo pozniej polowe musialabym wyrzucic
Uważasz, że to co mówię jest chamskie? Ciesz się, że nie wiesz co myślę...
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Posty: 2132
- Wiek: 36
- Dołączyła: 12 mar 2009, 17:58
- Lokalizacja: Coventry
- Reputacja: 109
Góra
0
Napisane przez Steinik » 15 kwi 2011, 15:53 Re: WIELKANOC
no wlasnie dla trojeczki za duzo nie ma co gotowac....zawsze moja mam albo tesciowa gotowaly...wiec ja dopiero zaczynam....heheh jestem nowicjuszka w tym temacie...ale co tam...
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
-
- Steinik
- Stały Bywalec
- Posty: 456
- Wiek: 40
- Dołączyła: 16 sty 2011, 09:50
- Lokalizacja: Walsall/Bydgoszcz
- Reputacja: 25
Góra
0
Napisane przez MagdaAugustynia » 18 kwi 2011, 11:55 inaczej
ja to lubie robic jajka taie deviled egg jak to nazywaja amerykanie. wiec ugotuj jajka na twardo, przepolow na dwie polowki, wyciagnij zoltka do miseczki, dodaj majonezu (na oko, mosi byc kremowa koncystencja), dalej daje szynke posiekana szypiorek poseikany, mieszam, wkladam wszystko do bialek gore posypuje odrobina ostrej papryki . zamiast szynki lubie tez dac wedzonego lososia z kaparami (tez posiekac) na wierz czyms posypac czyms zielonym lub czerwonym. lubie tak czasem moze to nieswiateczny pomysl ale co tam. Trate z porow i szynki. wiec. robie spod do tarty.
# 250 g mąki
# 2 szczypty soli
# 12 łyżek oliwy z oliwek
# 8 łyżek wody
Przesiewamy mąkę i dodajemy dwie szczypty soli. Robimy wgłębienie na środku kopczyka mąki i wlewamy oliwę z oliwek. Mieszamy całość nożem, zagarniając mąkę do środka, aż powstanie krucha, sypka masa. Dodajemy stopniowo 8 łyżek wody i ugniatamy, aż ciasto stanie się jednolite. Kulę cista zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika.
# 1 łyżka masła do wysmarowania foremki
#250 g schłodzonego kruchego ciasta
#400 g porów (same białe części)
#2 łyżki masła
#150 g szynki wędzonej
#3 jajka
#400 ml mleka
#50 g startego emmentalera
#szczypta mielonej chili
#szczypta mielonej gałki muszkatołowa
# sol, pieprz
Smarujemy formę na tartę (27 cm) masłem i rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3 mm. Układamy na formie i dociskamy brzegi. Nakłuwamy widelcem dno i boki, wstawiamy do lodówki. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Por kroimy w półkola, zdejmujemy z patelni szynkę, dodajemy masło, wsypujemy por, solimy i smażymy ok 5 minut. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy szynkę i pory, mieszamy. Doprawiamy chili, gałką muszkatołową i kostką przyprawową. Wyjmujemy formę z lodówki, wsypujemy na ciasto połowę sera. Układamy nadzienie na tarcie, posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 35 minut.
pychoty, mozna zmaist pora dac szparagi pokrojone w mniejsze kawalki
# 250 g mąki
# 2 szczypty soli
# 12 łyżek oliwy z oliwek
# 8 łyżek wody
Przesiewamy mąkę i dodajemy dwie szczypty soli. Robimy wgłębienie na środku kopczyka mąki i wlewamy oliwę z oliwek. Mieszamy całość nożem, zagarniając mąkę do środka, aż powstanie krucha, sypka masa. Dodajemy stopniowo 8 łyżek wody i ugniatamy, aż ciasto stanie się jednolite. Kulę cista zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika.
# 1 łyżka masła do wysmarowania foremki
#250 g schłodzonego kruchego ciasta
#400 g porów (same białe części)
#2 łyżki masła
#150 g szynki wędzonej
#3 jajka
#400 ml mleka
#50 g startego emmentalera
#szczypta mielonej chili
#szczypta mielonej gałki muszkatołowa
# sol, pieprz
Smarujemy formę na tartę (27 cm) masłem i rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3 mm. Układamy na formie i dociskamy brzegi. Nakłuwamy widelcem dno i boki, wstawiamy do lodówki. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Por kroimy w półkola, zdejmujemy z patelni szynkę, dodajemy masło, wsypujemy por, solimy i smażymy ok 5 minut. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy szynkę i pory, mieszamy. Doprawiamy chili, gałką muszkatołową i kostką przyprawową. Wyjmujemy formę z lodówki, wsypujemy na ciasto połowę sera. Układamy nadzienie na tarcie, posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 35 minut.
pychoty, mozna zmaist pora dac szparagi pokrojone w mniejsze kawalki
-
- MagdaAugustynia
- Początkujący
- Posty: 23
- Dołączyła: 18 mar 2011, 22:37
- Lokalizacja: z Sopotu
- Reputacja: 0
Góra
0
Napisane przez Paga » 11 kwi 2014, 10:56 Re: WIELKANOC
Dla mnie Wielkanoc szczegolnie kojarzy sie z jajkami o roznych smakach past , oczywiscie tez tradycyjne z majonezem .
Galaretka z kurczaka , z jajkiem i moja ulubiona marchewka i groszkiem . Gdy jem polewam octem, taki nawyk z domku po tacie
Salatka jarzynowa sie przejadlam ,wiec w tym roku postawie na mix salat , z ogorkiem , pomidorkami koktajlowymi ,serem wedzonym , szynka i jajkiem , do tego kupny sos z knorra
Koniecznie patera z miesami ,pasztetem mmmm .... Tylko trzeba wczesniej przyprawic,przyrzadzic,upiec
Kielbasy bialej nie lubie ,wiec nic z nia nie robie . Zupy takze odpadaja ,nie trawie zuru i barszczu bialego , pekaka haha
Wesolych i udanych nadchodzacych swiat wielkanocnych wszystkim zycze ! SMACZNEGO , jedzcie , jedzcie jak najwiecej
Galaretka z kurczaka , z jajkiem i moja ulubiona marchewka i groszkiem . Gdy jem polewam octem, taki nawyk z domku po tacie
Salatka jarzynowa sie przejadlam ,wiec w tym roku postawie na mix salat , z ogorkiem , pomidorkami koktajlowymi ,serem wedzonym , szynka i jajkiem , do tego kupny sos z knorra
Koniecznie patera z miesami ,pasztetem mmmm .... Tylko trzeba wczesniej przyprawic,przyrzadzic,upiec
Kielbasy bialej nie lubie ,wiec nic z nia nie robie . Zupy takze odpadaja ,nie trawie zuru i barszczu bialego , pekaka haha
Wesolych i udanych nadchodzacych swiat wielkanocnych wszystkim zycze ! SMACZNEGO , jedzcie , jedzcie jak najwiecej
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
-
- Paga
- Raczkujący
- Posty: 94
- Dołączyła: 31 maja 2012, 21:36
- Lokalizacja: Walsall .
- Reputacja: 12
Góra
0
Napisane przez mam37 » 9 mar 2015, 10:55 Re: WIELKANOC
Czas odswierzyc temacik juz mamy kolejne swieta wielkanocne przed nami i moze w raz z nimi nowe pomysly na pisanki czy przepisy ?
mam takze pytanko czy zna ktos osobe z walsall lub blisko co piecze pycha torty?
mam takze pytanko czy zna ktos osobe z walsall lub blisko co piecze pycha torty?
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Posty: 493
- Dołączyła: 23 sie 2012, 10:54
- Reputacja: 45
Góra
0
Napisane przez Paga » 9 mar 2015, 21:33 Re: WIELKANOC
W tym roku brak sniadania ha ha , trzeba wykombinowac mniam , uroczysty obiadzik .
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
-
- Paga
- Raczkujący
- Posty: 94
- Dołączyła: 31 maja 2012, 21:36
- Lokalizacja: Walsall .
- Reputacja: 12
Góra
0
Napisane przez mam37 » 10 mar 2015, 09:03 Re: WIELKANOC
Paga, nic straconego podobno w niektorych rejonach polski stawia sie wszystko na sniadanie i tak caly dzin stoi do wieczora wiec moze byc sniadfanie na obiadzik hehe
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Posty: 493
- Dołączyła: 23 sie 2012, 10:54
- Reputacja: 45
Góra
0
Napisane przez Paga » 10 mar 2015, 21:16 Re: WIELKANOC
U mnie w zwyczaju bylo tylko sniadanie . Tu zupelnie inaczej . Moze macie swoje sposoby na kaczke ? Chetnie bym zjadla .
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
-
- Paga
- Raczkujący
- Posty: 94
- Dołączyła: 31 maja 2012, 21:36
- Lokalizacja: Walsall .
- Reputacja: 12
Góra
0
Napisane przez mam37 » 11 mar 2015, 08:49 Re: WIELKANOC
Ja kaczke pieke z nadzieniem miesnym mieszam mielone z watrobka drobiowa. Mielonego 80% reszte watrobki przyprawiam pakujecw kaczke. Zszywam i pieke okolo 2,5 g pycha nadzienie kaczke na pare godz przed pieczeniem nasmarowywuje pieprzem sola papryka i trzymam pod przykryciem w lodowce by dobrze przeszla
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Posty: 493
- Dołączyła: 23 sie 2012, 10:54
- Reputacja: 45
Góra
0
Napisane przez Paga » 11 mar 2015, 10:14 Re: WIELKANOC
O wow . Brzmi naprawde kuszaco smacznie . Nie pozostaje mi nic innego jak sprobowac tego przepisu . Nieziemsko... na sama mysl mam smaka i burczy w brzuszku .
... leżę w łóżku i rozmawiam z sufitem ... DLACZEGO ???? Wydaje mi się , że rozumie więcej niż podłoga .
-
- Paga
- Raczkujący
- Posty: 94
- Dołączyła: 31 maja 2012, 21:36
- Lokalizacja: Walsall .
- Reputacja: 12
Góra
0
Napisane przez mam37 » 11 mar 2015, 13:04 Re: WIELKANOC
ehhee to smacznego Ci zycze
-
- mam37
- Stały Bywalec
- Posty: 493
- Dołączyła: 23 sie 2012, 10:54
- Reputacja: 45
Góra
0
Posty: 12
• Strona 1 z 1
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Ostatni post
-
-
Przepisy na Wielkanoc
przez Lola w ŚWIAT KOBIET - 13 Odpowiedzi
23459 Wyświetleń -
przez Agatula
24 mar 2007, 11:47
-
Przepisy na Wielkanoc
-
-
Wielkanoc
przez agata5620 w SZUKAM INFORMACJI - 1 Odpowiedzi
8306 Wyświetleń -
przez valdi310
7 kwi 2017, 12:42
-
Wielkanoc