nauczyciele

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez 1sylpi » 1 lis 2009, 11:19 nauczyciele

Chciałbym porozmawiać z kimś kto uczy w szkole jakiegoś języka lub wychowania fizycznego.

1sylpi
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez KEM » 2 lis 2009, 16:57 Re: nauczyciele

witam,
ja ucze w angielskiej szkole jezyka-o czym konkretnie chcialabys porozmawiac?
KEM
Początkujący

Reputacja: 2
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez 1sylpi » 3 lis 2009, 16:03 Re: nauczyciele

Witaj KEM!
Chciałbym pogadać o warunkach przyjęcia do szkoły. Uczysz w szkole angielskiej?

1sylpi
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez KEM » 4 lis 2009, 12:18 Re: nauczyciele

Jesli masz na mysli przyjecie do szkoly na stanowisko nauczyciela to warunkiem takiego przyjecia jest po pierwsze posiadanie QTS (qualified teacher status) ktore moze ci przyznac GTC (general teaching council) to jesli chodzi o szkoly podstawowe i srednie w collegu jest inaczej ale tego juz nie wiem.
Jak juz masz ten status to skladasz podanie do szkoly, ktora sie oglasza albo w prasie albo na stronach county council albo w twoim lokalnym LEA ( local teaching authority).Takie ogloszenia zaczynaja sie w okolicach marca-kwietnia. Jak sie szkole spodobasz to idziesz na rozmowe, musisz tez przeuczyc jedna lekcje pokazowa. W zaleznosci od iloscki kandydaytow na dane stanowisko i od dyrekcji szkoly moga miec jakies dodatkowe wymagania. Przewaznie dzien lub dwa po rozmowie wiesz czy dostales prace czy nie.
No i oczywiscie zeby wogole pracowowac z dziecmi trzeba miec CRB check-czyli sprawdzenie niekaralnosci. Jesli to twoj pierwszy raz,ze UK to sprawdzaja moga chciec tez zaswiadczenia o niekaralnosci z Polski.
Jesli nie chcesz od razu wskakiwac na gleboka wode i byc full time nauczycielem proponuje poszukanie pracy w szkole jako TA (teaching assistant) kasa nie jest za wielka ale przynajmniej zobaczysz jak szkola wyglada od wenatrz bo zapewniam cie, ze jest bardzo rozna od tego co znamy z Polski. I mowiac rozna nie mam na mysli gorsza-poprostu inny program nauczania, podejscie do dzieci, wymagania od nauczyciela.
cos pominelam?w razie czego pytaj smialo :-)
no chyba,ze chodzilo ci o przyjecie dziecka do szkoly to daj znac bo to zupelnie inna bajka :D
KEM
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez 1sylpi » 4 lis 2009, 16:17 Re: nauczyciele

Nie, nie, interesuje mnie dokładnie to na co zwracasz mi uwagę. Skoro mogę pytać to będę pogłębiał temat, hehehehe... Pisać tutaj czy na "prywatna rozmowa"?

1sylpi
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez KEM » 4 lis 2009, 19:30 Re: nauczyciele

nie ma sensu pisac na priva bo o to tutaj chodzi zeby sie dzielic informacjami a moze nie jestes jedynym zainteresowanym tematem , wiec pytaj o co chcesz. Jesli bede umiala pomoc to odpowiem. :-)

[ Dodano: Sro Lis 04, 2009 19:33 ]
ps. poprawiam maly blad z poprzedniego posta: LEA to local educational authority :-)
KEM
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez 1sylpi » 7 lis 2009, 16:40 Re: nauczyciele

Wporządku. Jak należy się starać o QTS i jakie potrzebna są dokumenty? Będę pytał po koleji, bo chciałbym podjąć prace w szkole więc zainteresowany jestem w miare dokładnym przebiegiem procedur ;) .

1sylpi
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez KEM » 8 lis 2009, 19:36 Re: nauczyciele

Zeby zdobyc QTS musisz wyslac swoje papiery do GTC
http://www.gtce.org.uk/registration/obtaining_qts/
to jest link do ich stronki-po prawej stronie sa do sciagniecia rozne pdf'y jeden z nich to: Application for QTS National of EEA member states.
Tam jest wyjasnione co i jak.
Uprzedzam z gory, ze jesli tylko zdobyles kwalifikacje w Polsce i nigdy nie uczyles to moga ci przyznac status NQT (Newly Qualified Teacher) - mozesz wtedy uczyc w szkole ale jestes pod lupa czyli masz swojego mentora, duzo obserwacji dyrekcji i kolegow, musisz rozne kursy robic i ogolnie sie wykazywac do tego duzo papierologi.
Moga rowniez kazac ci zrobic PGCE (postgarduate certificat in education) na dowolnym universytecie. To jest kurs roczny gdzie troche studiujesz a troche uczysz w szkole. Jest to kurs full time a za to,ze pracujesz w szkole zarabiasz chyba ok 6,000 funtow czy moze ciut wiecej-oczywiscie na 10 miesiecy.
Jesli jednak uczyles w Polsce tez zalezy ile lat. Powyzej 5 nie masz sie zupeklnie czym martwic jak mniej to znow moga ci zaproponowac jedna z powyzszych opcji.
Jakies pytanie jeszcze? :)
KEM
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DD » 8 lis 2009, 22:11 Re: nauczyciele

KEM, jak sadzisz bo chyba jeszcze jako pierwszy krok nalezaloby zaczac od walidacji dyplomow z Polski. Tak nam polecano. Wtedy krocej sie czeka na odpowiedz w sprawie QTS czy NQT. Ja co prawda nie ucze ale pracuje w edukacji i tak mi sie o ucho obija od czasu do czasu.

DD
Stały Bywalec

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez KEM » 10 lis 2009, 17:54 Re: nauczyciele

Wiesz , mi tez tak radzili i jednoczesnie wyslalam papiery do GTC i do tych co sie zajmuja walidacja papierow (nazwy organizacji juz nie pamietam). Na GTC czekalam moze 6 tygodni a ci drudzy ciagle cos chceli wiecej. W koncu chcieli zebym im moje indeksy przyslala-oczywiscie przetlumaczone u tlumacza przysieglego- w tym momencie sie poddalam :-) walidacji nie dokonczylam a QTS mam.
U mnie problem byl jeszcze taki,ze ja moje pierwsze studia konczylam jeszcze przed 2005 rokiem i dlatego chcieli ode mnie jakies pierdoly. Drugi kierunek skonczylam wlasnie w 2005 i z tym nie bylo problemow bo do dyplomu dostajesz przrebieg studiow po angielsku.
W sumie mysle,ze kazda droga jest dobra byleby prowadzila do celu :-)
KEM
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez 1sylpi » 10 lis 2009, 18:07 Re: nauczyciele

A jeżeli chciałbym uczyć jako (teaching assistant), to też muszę robić nen roczny kurs?

1sylpi
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez DD » 10 lis 2009, 19:52 Re: nauczyciele

KEM napisał(a):
W sumie mysle,ze kazda droga jest dobra byleby prowadzila do celu :-)

Dokladnie. Juz pamietam, ta instytucja sie zwie UK Naric. Moja Piekna wyslala dokumenty/dyplomy juz przetlumaczone i chyba 3 tygodnie czekalismy.

DD
Stały Bywalec

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez KEM » 11 lis 2009, 12:48 Re: nauczyciele

I tak nadal uwazam,ze skoro GTC przyznaje QTS bez walidacji papierow to mozna to sobie darowac :-)

1sylpi napisał(a):A jeżeli chciałbym uczyć jako (teaching assistant), to też muszę robić nen roczny kurs?

Nie, aby pracowac jako TA nie musisz miec zadnych szczegolnych kwalifikacji. Istnieja owszem kursy na uniwerku dla TA'ow ale jesli masz wyksztalcenie jako nauczyciel z Polski i co najmniej licencjat z kierunku zwiazenego z edukacja czyli odpowiednik angielskiego BEd oraz dobry angielski to przyjma cie z pocalowaniem reki. Najlepiej w szkole gdzie maja dzieci z Polski.
Jedyne co potrzebujesz to CRB check (zaswiadczenie o niekaralnosci) ale to szkola powinna to dla ciebie zrobic na swoj koszt bo to ok 70 funtow kosztuje o ile dobrze pamitem ;) Mozesz oczywiscie sam to zrobic jak masz ochote. A tu znajdziesz pare FAQ na ten temat
http://www.crb.homeoffice.gov.uk/faqs/a ... x#howtoapp
Jesli masz ochote to zawsze mozesz skontaktowac sie z jakas agencja zajmujaca sie zatrudnianiem tzw 'cover' albo 'supply teachers'. Ja na poczatku pracowalam dla takej agncji w B'ham pod nazwa Monarch Education na 44-80 Corporation Street. To oni powiedzeli mi co robic zeby dostac GTC i tez na swoj koszt zrobili mi CRB.
Praca jako supply nie jest idealna bo niezbyt pewna ale za to spoko platna.
KEM
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez 1sylpi » 15 lis 2009, 15:03 Re: nauczyciele

Na razie dziękuje za wprowadzenie. Jeżeli będę jeszcze miał z czymś problem, to będę pytał. Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Pozdrawiam.

1sylpi
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Acadine » 8 lip 2011, 10:38 Re: nauczyciele

witam serdecznie,

czy na rejestracje w w t.council jest jakis okreslony czas ? nadmienie, ze , miesiac temu, szczesliwie otrzymalem QTS (przepatrujac wpisy na forach, moge powiedziec, ze formularz i wymagane w nim informacje, to teraz tylko dyplom naczyciela (wystarczy licencjat w moim przypadku 99':) oraz czas pracy w szkole).
pytam, bo poki co, nie wybieram sie na posade belfra, a nie chcialbym z takim trudem uzyskanego papierka utracic.

Regards :)

Acadine
Przyczajony

Neutralny

Powrót do SZUKAM INFORMACJI