KUCHNIA POLSKA i nie tylko
Napisane przez olivka » 9 gru 2007, 22:30 KUCHNIA POLSKA i nie tylko
mozna sie tu podzielic swoimi/babcinymi/mamusimi przepisami
kucharzysz w domku? to napisz jak zrobic to co lubisz
lubisz jesc? to wpadaj tu i korzystaj z przepisow!!
pozdrawiam
-
- olivka
- Zadomowiony
- Posty: 804
- Wiek: 114
- Dołączyła: 25 lip 2007, 09:08
- Lokalizacja: z Ksiezyca...
- Reputacja: 6
Napisane przez Mlody » 9 gru 2007, 22:56 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
Danie na szybko, plaster schabu i karkowki, przygotowujemy soute, czyli rozbijamy jak na kotlet opruszamy sola, pieprzem i smazymy na rumiany kolor, jak juz sie zrumieni przekladamy na blache, kladziemy kolo siebie i na to pol plastra ananasa, na calosc kladziemy plaster zoltego sera i wkladamy do piekarnika na kilka chwil zeby ser sie rospuscil. Podajemy z frytkami i surowka np. swieza marchewka z chrzanem.
Tak na szybko jak sie niechce za duzo robic a chcemy zablysnac
-
- Mlody
- Rozeznany
- Posty: 238
- Wiek: 45
- Dołączył: 22 cze 2007, 18:40
- Lokalizacja: West Midlands :>
- Reputacja: 0
Napisane przez olivka » 10 gru 2007, 09:13 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
ide i ja na sniadanko. moze jakis omlecik z warzywkami zapodam...hm.. will see.
pozdr
-
- olivka
- Zadomowiony
- Posty: 804
- Wiek: 114
- Dołączyła: 25 lip 2007, 09:08
- Lokalizacja: z Ksiezyca...
- Reputacja: 6
Napisane przez Bartsun » 10 gru 2007, 11:42 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
bo wiesz... wlasnie wstalem i jestem glodny
-
- Bartsun
- Stały Bywalec
- Posty: 589
- Dołączył: 27 wrz 2006, 22:26
- Reputacja: 1
Napisane przez Mlody » 10 gru 2007, 13:10 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
-
- Mlody
- Rozeznany
- Posty: 238
- Wiek: 45
- Dołączył: 22 cze 2007, 18:40
- Lokalizacja: West Midlands :>
- Reputacja: 0
Napisane przez Ana :) » 11 gru 2007, 12:59 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
-
- Ana :)
- Rozeznany
- Posty: 288
- Dołączyła: 27 sie 2007, 14:28
- Reputacja: 0
Napisane przez Wiciu » 11 gru 2007, 20:51 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
1.pokroic poledwiczke wieprzowa w kawalki ok 5-6 cm, nastepnie od pionu wbic z gory noz tak, zeby powstalo ciecie X (uwazac na scianki) w ten oto sposob robi nam sie kieszonka.
1a. Mozna rownie dobrze rozklepac troszke mieso i zrobic z tego roladke. Wg. gustu
2. faszerujemy poledwiczke grzybami (moga, byc suszone tylko trzeba pamietac, zeby je wczesniej wymoczyc)
3. Nastepnie kroimy boczek w plastry i owijamy mieso tak, zeby mialo to ksztalt walca (czyli scianka zaslonieta boczkiem a gora i dol nie) pomoc sobie wykalaczka bo boczek sie nie utrzyma
4. nastepnie nalezy gore i dol (tam gdzie nie ma boczku) delikatnie obsmazyc (najlepiej na patelni grillowej, na zwyklej z minimalna iloscia tluszczu)
5. po wstepnym obsmazeniu wrzucamy to w piekarnik nawet na 250 st. piec okolo............... i tu nie wiem ile to dokladnie trwa bo zawsze robilem to na oko. Gdzie okolo 5 - 10 minut. Moze byc tez dluzej. Po prostu trzeba uwarzac zeby mieso za bardzo nie stwardnialo.
6. W miedzyczasie jak to nam sie piecze nalezaloby do tego zakrecic sos. Bardzo dobrze smakuje z sosem zurawinowym, albo malinowym. Smak do wyboru. Najszybsza metoda na sos: Smietanka do zup i sosow + syrop zurawinowy, malinowy itp. wlewamy syrop do smietanki i gotujemy na wolnym ogniu az zgestnieje.
Dalej juz kazdy powinien wiedziec co z tym zrobic.
Podawac mozna z ryzem, ziemniakami pod kazda postacia. Jesli chodzi o sos jest to bardziej kuchnia Fusion, jednak mozna podawac z roznymi sosami, wg gustu np. mysliwski, grzybowy.................kto co lubi.
Jesli chodzi o mieso mozna oczywiscie poszalec i zrobic to z poledwicy wolowej, ale nie probowalem tego ze slodkim sosem
Jesli chcecie na to jakas nazwe to moge podac przykladowa:) aNo to niech bedzie........
1 Faszerowana (badz 1a. Roladka) poledwiczka wieprzowa, opasana boczkiem, pod zurawinowa pierzynka.
Mysle ze to chyba wszystko, takze nie pozostaje mi nic innego tylko zyczyc wszystkim
BON APPETIT
-
- Wiciu
- Przyczajony
- Posty: 10
- Dołączył: 4 gru 2007, 14:29
- Reputacja: 0
Napisane przez mar3cia3 » 12 gru 2007, 21:46 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
2 zupki chinskie
1 ogorek zielony,lub konserwowy {jak kto woli}
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka,20 dag.wedlinki
makaron zalac 1 szkl.wody,jak juz napecznieje dodac kukurydze,wedline pokroic w drobne paseczki,papryke w kosteczke,i ogorek-tez pokroic,wszystko razem wymieszac,dodac majonez -w takej ilosci zeby saladka nie byla sucha.
Mi smakuje -mam nadzieje ze Wam rowniez bedzie
pozdrawiam
[ Dodano: Sro Gru 12, 2007 21:48 ]
aha mozna dodac warzywka jakie sie lubi-eksperymenowanie-najlepszym nauczycielem
-
- mar3cia3
- Rozeznany
- Posty: 120
- Wiek: 42
- Dołączyła: 3 wrz 2007, 15:31
- Lokalizacja: polska
- Reputacja: 5
Napisane przez olivka » 13 gru 2007, 17:43 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
sprobuje sie
-
- olivka
- Zadomowiony
- Posty: 804
- Wiek: 114
- Dołączyła: 25 lip 2007, 09:08
- Lokalizacja: z Ksiezyca...
- Reputacja: 6
Napisane przez Anek » 13 gru 2007, 21:41 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
http://maybebaby.bloog.pl
Moje okolice: http://pl.youtube.com/watch?v=9MNBS_pHPyA
-
- Anek
- Wtajemniczony
- Posty: 1682
- Wiek: 43
- Dołączyła: 15 sie 2006, 19:58
- Lokalizacja: Sutton Coldfield
- Reputacja: 27
Napisane przez mar3cia3 » 13 gru 2007, 22:21 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
sledzik w occie
rybka po grecku
salatka wielowarzywna
barszczyk z uszkami,
pierogi z kapusta i grzybami
karp w galarecie
kutia
racuszki
kapot z suszonych owocow
[ Dodano: Czw Gru 13, 2007 22:30 ]
i jeszcze kasza gryczana z sosem
-
- mar3cia3
- Rozeznany
- Posty: 120
- Wiek: 42
- Dołączyła: 3 wrz 2007, 15:31
- Lokalizacja: polska
- Reputacja: 5
Napisane przez bebus » 18 gru 2007, 12:19 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
rosół po żydowsku
pierogi z kapusta i grzybami
ryba po grecku
karp pieczony
karp w galarecie
makaron z makiem
pychotka
www.zloteraczki.fora.pl
-
- bebus
- Początkujący
- Posty: 42
- Dołączyła: 11 paź 2007, 07:52
- Reputacja: 0
Napisane przez olivka » 5 sty 2008, 08:20 Re: KUCHNIA POLSKA i nie tylko
-
- olivka
- Zadomowiony
- Posty: 804
- Wiek: 114
- Dołączyła: 25 lip 2007, 09:08
- Lokalizacja: z Ksiezyca...
- Reputacja: 6