ciasta
Napisane przez marzencia2333 » 30 paź 2010, 21:16 ciasta
Szarlotka z serkiem
Skaldniki:
-3 szklanki maki do pieczenia (ja kupilam w lidlu)
-1 opakowanie serka waniliowego (400g) ja kupilam 3 serki danio
-1,5 kostki margaryny do pieczenia
-cukier wanliowy (duza porcja)
-3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
-wiorki kokosowe lub bulka tarta do posypania ciasta przed pieczeniam (ja sypalam brytfanke bulka tarta)
-1,5 kg jablek (ja dalam mniej wzaleznosci od rozmaiaru brytfanki)
-cynamon i cukier waniliowy do posypania jablek
-cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu lub lukier do polania ciasta
Przepis:
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac serek, margaryne, cukier waniliowy (mozna dodac troszke wiecje cukru zwyklego w zaleznosc czy ktos lubi bardziej slodkie)
i zagniesc ciasto. Podzielic na dwie czesci na spod: 2/3 ciasta, na wierzch: 1/3.
Na blache wylozona papierem lub obsypana bulka tarta lub kokosami wylozyc wieksza czesc ciaasta. Nastepnie ulozyc polowki lub cwiartki obranych jablek, posypac sukrem waniliowym i cynamonem. Przelozyc pozostala czesc ciasta. Piec 50 -60 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Po upieczeniu szarlotke obficie posypac cukrem pudrem lub polac lukrem.
Ciasto bez uzycia jajek.
-
- marzencia2333
- Stały Bywalec
- Posty: 463
- Wiek: 39
- Dołączyła: 11 paź 2007, 17:55
- Lokalizacja: Tipton
- Reputacja: 8
-
- Madlen84
- Początkujący
- Posty: 15
- Dołączyła: 22 cze 2010, 12:49
- Reputacja: 0
Napisane przez pinsleepe » 1 lis 2010, 11:13 Re: ciasta
jesli juz przy szarlotkach jestesmy to czy macie jakis ulubiony gatunek jablek, tu w UK, do szarlotki. ja juz kilku probowalam, ale zadne mi nie pasowaly. nie pamietam niestety jakich dokladnie....
-
- pinsleepe
- Rozeznany
- Posty: 204
- Wiek: 40
- Dołączyła: 6 lis 2007, 19:55
- Lokalizacja: Manchester
- Reputacja: 7
Napisane przez kamix1234 » 1 lis 2010, 22:11 Re: ciasta
A to moj przepis na SZARLOTKE,moze nie jest taki latwy ale nie da sie go sp.... i jest przepyszna.
2,5 szkl maki
kostka margaryny,
5 jajek,
cukier waniliowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 szkl cukru
kisiel(najlepiej cytrynowy,duza porcja)
Ugniesc ciasto z maki,zoltek,margaryny,pr.do piecz. i cukru waniliowego.
2/3 ciasta rozlozyc na natluszczona blaszke(to porcja na polska,duza blache,ja robie w 2 tortownicach).Pozostala czesc ciasta wlozyc do zamrazarki.
Na ciasto,w blaszce wylozyc jablka-ilosc-wg uznania.Na to wylozyc ubita piane z bialek i szkl cukru i kislu(nie gotowac-wsypac proszek).A na piane zetrzec na tarce o grubych oczkach pozostala czesc ciasta.Nie wem na jaka temp,ja zawsze ustawiam na moim piecyku tak na ok 3-4
smacznego
-
- kamix1234
- Raczkujący
- Posty: 70
- Dołączyła: 16 sie 2009, 21:48
- Reputacja: 7
Napisane przez pinsleepe » 2 lis 2010, 10:53 Re: ciasta
kamix1234 napisał(a):robia sie takie gumowate
dokladnie ten sam problem :]
namierzam sie teraz na sernik (proba generalna przed swietami). macie jakies rady czy przepisy 'for dummies'? mi zawsze wychodzi malo slodki i za suchy
-
- pinsleepe
- Rozeznany
- Posty: 204
- Wiek: 40
- Dołączyła: 6 lis 2007, 19:55
- Lokalizacja: Manchester
- Reputacja: 7
Napisane przez kamix1234 » 2 lis 2010, 17:45 Re: ciasta
-
- kamix1234
- Raczkujący
- Posty: 70
- Dołączyła: 16 sie 2009, 21:48
- Reputacja: 7
Napisane przez marcellcortes » 3 lis 2010, 02:37 Re: ciasta
-
- marcellcortes
- Raczkujący
- Posty: 76
- Wiek: 42
- Dołączył: 28 kwi 2006, 13:56
- Lokalizacja: Szczecin / Solihull
- Reputacja: 0
-
Napisane przez pinsleepe » 3 lis 2010, 08:46 Re: ciasta
marcellcortes napisał(a):a ja dzis wypilem pare piwek i pogralem w pilke na ekranie.poza tym zachmurzenie umiarkowane,miejscami do duzego
czyli znowu sie nacpales?
-
- pinsleepe
- Rozeznany
- Posty: 204
- Wiek: 40
- Dołączyła: 6 lis 2007, 19:55
- Lokalizacja: Manchester
- Reputacja: 7
Napisane przez Luiza » 3 lis 2010, 17:38 Re: ciasta
kamix1234 napisał(a):Kazde co kupuje angielskie to nie chca mi sie udusic,tylko robia sie takie gumowate
A ja jeszcze nigdy nie robiłam szarlotki z duszonych jabłek. Moja babcia i moja mama też.
Jabłka kroimy w cienkie plasterki, posypujemy cukrem i cynamonem, można dodać jeszcze rodzynki jak ktoś lubi, i zabieramy się za ciasto. W czasie przygotowywania ciasta, jabłka przemacerują sie i puszczą sok. Potem te jabłka odcedzamy od soku i wykładamy na ciasto. Jak byłam dzieckiem to ten powstały sok zawsze wypijałam. Reszta jak przy normalnej szarlotce.
Zapewniam, że jabłka w szarlotce się ugotują podczas pieczenia i nie będą w żadnym wypadku twarde.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posty: 1911
- Wiek: 42
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
Napisane przez kamix1234 » 3 lis 2010, 22:09 Re: ciasta
-
- kamix1234
- Raczkujący
- Posty: 70
- Dołączyła: 16 sie 2009, 21:48
- Reputacja: 7
Napisane przez marzencia2333 » 8 lis 2010, 15:18 Re: ciasta
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego mozna dodac jeszcze troche zwyklego cukru. Naj lepiej sprobowac troszeczke na palcu.
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
i ze 2 jablka pokrojone w kostke (ja starkowalam)
cukier puder do posypania
Składniki dokładnie wymieszać w misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka obrać i drobno pokroić. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Racuchy smażyć na złocisty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego
-
- marzencia2333
- Stały Bywalec
- Posty: 463
- Wiek: 39
- Dołączyła: 11 paź 2007, 17:55
- Lokalizacja: Tipton
- Reputacja: 8
Napisane przez Luiza » 8 lis 2010, 17:26 Re: ciasta
Ja dobrze wiem o co ci chodziłokamix1234 napisał(a):Luiza mi chodzilo o to ze ja jablka przed polozeniem na ciasto ,kroje je w prasterki,posypuje cukrem i prażę w garnku.wole wlasnej roboty niz gotowe,kupione w sloiku.
A ja kładę surowe jabłaka na ciasto. Nie duszę ich.
Wiem ze wielu ludzi dusia jabłka do szarlotki, a u mnie w domu od pokoleń kładzie sie surowe jabłka. Tylko sugeruje, jeśli ktoś chciałby spróbować tego sposobu. Wychodzą rewelacyjnie i nie widzę celu w duszeniu. Ale każdy robi jak lubi.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posty: 1911
- Wiek: 42
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
Napisane przez Kitka » 16 gru 2010, 09:39 Re: ciasta
SERNIK GOTOWANY
7 paczek herbatników
6 całych jaj
1kg sera białego
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3/4 szklanki mleka
1 kostka masła
Ser najlepiej taki bardzo twardy 2 razy zmielić przez maszynkę, (jak się kupi taki mielony nie gwarantuję że sernik nie będzie za miękki). Wymiksować całe jaja + cukier+cukier waniliowy, dodać do tego zmielony ser i wymieszać na gładką masę. Masło rozpuścić na ogniu w garnku, do masła wylać urobioną masę i doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować chwilę ok 3 min. Wcześniej przygotować budyń tzn rozpuścić w mleku i dodać do przegotowanej masy lejąc powoli i ciągle intensywnie mieszając gotować ok 3 min. Wylać na bardzo ściśle poukładane herbatniki na prostokątnej blasze, rozsmarować równo i na masę poukładać ściśle herbatniki. Zalać polewą czekoladową od razu lub poczekać aż ostygnie i zalać galaretką jak kto lubi.
POLEWA
6 łyżek wody wlać do garnka i zagotować, dodać 18 łyżek cukru i dobrze rozpuścić. Zestawić z ognia i wsypać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Postawić na ogień i dodać 1/4 kostki masła. Zagotować aż powstanie gładka masa. Wylać na herbatniki i równomiernie rozsmarować.
do sernika można dodawać co się lubi np rodzynki
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Posty: 702
- Dołączyła: 6 gru 2006, 23:12
- Lokalizacja: Birmingham/Sheldon
- Reputacja: 41
Napisane przez stefan1965 » 28 lut 2011, 13:38 Re: ciasta
Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe
Składniki:
- 1 kostka masła,
- 2 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców,
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky
jest dobrej jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą
miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno
whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedna
szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe.
Powtórz operacje.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą
masę, dodaj lyzeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdz czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jezli czeba.
Wszus do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je
mikserem. Spraws jakoz wiski zepy pootem gosie nie mufili sze
jest trojnoca. Wszus do miszki szyska sul jaka masz w domu czy so
tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so
fszusisz ! Fypij skok sytrynnmowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudz
monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na
plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij zwiszki.
Spraws jakos fiski sostanej ot pieszenia siasta i is spas.
-
- stefan1965
- Raczkujący
- Posty: 96
- Dołączył: 10 sty 2009, 17:10
- Reputacja: -3
Napisane przez bogini8 » 28 lut 2011, 15:19 Re: ciasta
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Posty: 2785
- Wiek: 39
- Dołączyła: 21 lis 2007, 23:55
- Lokalizacja: Solihull
- Reputacja: 100