Wymiana oświetlenia. pomocy
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
To taki angielski wynalazek 2 w 1.
Kup dodatkowo kostkę połącz w niech kable tak jak były i wyprowadź z nich 2 do lampki.
Wyłącz korek zanim będziesz tam grzebać bo pomimo wyłączonego światła tam nadal jest prąd.
-

-
Thomas
- Zaangażowany
-
-
- Reputacja: 67
-
Trochę oleju w głowie mam ze Bezpiecznik wyłączamy zawsze jak grzebiemy przy elektryce jeszcze chce troszkę pożyć :P tez tak właśnie myślałam żeby dokupić gniazdo takie jak było choć myślałam że da się to jakoś podłączyć bez latania po sklepach :wink: dzięki za odpowiedź
-

-
jo14189
- Stały Bywalec
-
-
- Reputacja: 10
Wyglada na to ze srodkowe kable sa "L" jedna wiazka pociagnieta z poprzedniego swiatla a nastepna idzie do wlacznika ten czerwony po lewej to "L switch" idzie z wlacznika a reszta to wiadomo.
Tak jak Thomas napisal potrzebujesz kostke do srodkowych kabli.
-

-
Alzak
- Zadomowiony
-
-
- Reputacja: 55
Potrzebujesz connector strip
Mozesz go kupic w toolstation, screwfix, b&q, wilko itp.
Zeby bez problemu zmiesnic 3 kable to jednego gniazda najlepiej 13amp a nawet moze lepiej bedzie 30amp. Musisz zobaczyc na oko.
W tool station 13apm jest pod kodem 85099 a 30amp 19539
Cena ponizej 1 funta.
Odcinasz tyle sekcji ile potrzebujesz w twoim przypadku 3.
3 czerwone kable wkadasz w to samo gniazdo razem. Czarny po prawej w osobne i lewy czerwnoy osobno.
I od tych dwóch ostatnich wyprowadzasz 2 kabeli do nowego swiatla.
-

-
Thomas
- Zaangażowany
-
-
- Reputacja: 67
-
Bardzo prosty angielski system.
3 czerwone przewody: jeden doprowadza fazę, drugi idzie do następnego punktu, trzeci idzie do włącznika
3 czarne przewody: to samo
1 czerwony z lewej: wraca z włącznika
-

-
oskarb35
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 0
Jak chcesz sobie ulatwic zadanie to popatrz na kostki wago troche drogie ale sprawdzaja sie super.
Dodano: -- 31 sty 2015, o 13:44 --oskarb35 napisał(a):Bardzo prosty angielski system.
3 czerwone przewody: jeden doprowadza fazę, drugi idzie do następnego punktu, trzeci idzie do włącznika
3 czarne przewody: to samo
1 czerwony z lewej: wraca z włącznika
Neutralnego (czarny albo niebieski) nie musisz prowadzic do wlacznika.
Dodano: -- 31 sty 2015, o 13:51 --
-

-
Alzak
- Zadomowiony
-
-
- Reputacja: 55
Juz do tego doszłam mogę być elektrykiem. trzy czerwone miały być podłączone same niebieski z czarnymi a brązowy z czerwonym który posiadał moc :grin: zostawilam stara kostke ale przy najblizszej okazji wymienie ja na nowa. zrobiłam to jeszcze tej samej nocy gdy wstawiam post męczył am się chyba 4 h szukałam info w necie i innych źródłach jak książkach. Angoli sobie utrudniają życie puszczając tyle kabli na raz. Tak mi się spodobało ze wymieniam jeszcze w sypialni
Dodano: -- 1 lut 2015, 10:15 --
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
-

-
jo14189
- Stały Bywalec
-
-
- Reputacja: 10
Powrót do SZUKAM INFORMACJI