Dziecko, obywatelstwo co i jak?

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez Fok@ » 12 lut 2010, 08:32 Dziecko, obywatelstwo co i jak?

Witam. Wiem ze temat byl juz wielokrotnie poruszany ale nie moglem znalezc zadnej konkretnej informacji.

5 tygodni temu urodzila nam sie corka (na terenie UK) i zastanawiam sie czy moglibysmy sie starac o paszport brytyjski dla niej. Znalazlem takie o to informacje:

zy dziecko urodzone na terenie Wielkiej Brytanii otrzymuje obywatelstwo brytyjskie?
Słowa kluczowe: obywatelstwo, obywatelstwo angielskie, obywatelstwo brytyjskie

Aktywny link: Czy dziecko urodzone na terenie Wielkiej Brytanii otrzymuje obywatelstwo brytyjskie?

Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste, że dziecko urodzone na terenie Wielkiej Brytanii nabywa prawo do obywatelstwa brytyjskiego tylko w przypadku, gdy jedno z rodziców posiada takie obywatelstwo lub pozwolenie na stały pobyt przed narodzinami dziecka. Jeżeli rodzice pobiorą się po narodzinach dziecka przysługuje mu automatycznie obywatelstwo po ojcu.

Co w tym przypadku oznacza pozwolenie na staly pobyt ? W UK pracuje od 5 lat a status reydenta posiadam od 2 lat. Dziecko urodzilo sie juz po naszym slubie...Szukajac dalej znalazlem to:

Czy dziecko urodzone w Wielkiej Brytanii po 1 stycznia 1983 otrzyma brytyjskie obywatelstwo?
Słowa kluczowe: obywatelstwo, obywatelstwo angielskie, obywatelstwo brytyjskie

Aktywny link: Czy dziecko urodzone w Wielkiej Brytanii po 1 stycznia 1983 otrzyma brytyjskie obywatelstwo?

Dziecko takie otrzyma brytyjskie obywatelstwo TYLKO jeśli jeden z jego rodziców ma obywatelstwo brytyjskie przed urodzeniem dziecka. Nie ma znaczenia w jaki sposób rodzic został obywatelem Wielkiej Brytanii. Jeśli żaden z rodziców nie posiada obywatelstwa brytyjskiego, ale przynajmniej jeden z rodziców posiada status osiedlonego (tzw. settled - Nota 5) przed urodzeniem dziecka, to dziecko otrzyma obywatelstwo brytyjskie.
Jeśli żaden z rodziców nie posiada ani obywatelstwa brytyjskiego, ani statusu osiedlonego (settled), to dziecko NIE OTRZYMA automatycznie obywatelstwa brytyjskiego.

Ok teraz co do tego statusu Settled kto sie kwalifikuje ?? Znalazlem to:

Nota 5. Status osiedlonego (tzw. settled)

Status taki oznacza rezydenta Wielkiej Brytanii (czyli mieszkańca), co do którego nie ma żadnych ograniczeń czasowych co do pobytu (np. narzuconych przez Urząd Imigracyjny). Niemniej jednak osoby, które przebywają w Wielkiej Brytanii nielegalnie lub łamią w jakikolwiek sposób prawo imigracyjne nie będą uznawane jako osiedlone.
Przed 2 października 2000, osoby z krajów Unii Europejskiej (a dokładniej krajów EEA) automatycznie postrzegane były przez prawo jako posiadające status osiedlonego. Niemniej jednak z dniem 2 października 2000 obywatele państw Unii Europejskiej otrzymują status osiedlonego dopiero jeśli posiadają prawo do nieograniczonego pobytu w Wielkiej Brytanii (np. osoby na emeryturze lub trwale niezdolne do pracy).

I teraz proste pytanie: Czy corka kwalifikuje sie na obywatela ? Zona jest w UK od ok 7 lat ja od 5 a od 2 lat mamy przyznany status rezydenta. Pozdrawiam
Fok@
Rozeznany

Reputacja: 29
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez karjo » 12 lut 2010, 09:13 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

Dopiero,jak ktores z Was bedzie mialo obywatelstwo brytyjskie.
Ewentualnie jako dorosly, po ukonczonym 16 r.z, niezaleznie od Waszego statusu, zochowujac oczywiscie wymogi ubiegania sie o obywatelstwo (czas pobytu, niekaralnosc, egzamin o UK itp.).

karjo
Rozeznany

Reputacja: 17
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Fok@ » 12 lut 2010, 09:46 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

karjo napisał(a):Dopiero,jak ktores z Was bedzie mialo obywatelstwo brytyjskie.
Ewentualnie jako dorosly, po ukonczonym 16 r.z, niezaleznie od Waszego statusu, zochowujac oczywiscie wymogi ubiegania sie o obywatelstwo (czas pobytu, niekaralnosc, egzamin o UK itp.).

W takim razie co to oznacza ?

Jeśli żaden z rodziców nie posiada obywatelstwa brytyjskiego, ale przynajmniej jeden z rodziców posiada status osiedlonego (tzw. settled)
Fok@
Rozeznany

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Kitty » 12 lut 2010, 10:06 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

Fok@, oznacza, to,ze jezeliu jedno z rodzicow jest rezydentem UK, to mozesz sie ubiegac o obywatelstwo brytyjskie dla dziecka a co za tym idzie paszport brytyjski.
Natomiast, jezeli zadne z rodzicow nie jest rezydentem, lub obywatelem Wielkiej Brytanii, to dziecko bedzie mialo obywatelstwo polskie.W takim wypadku, jezeli chcesz sie ubiegac o paszport dla dziecka, to musisz sie zglosic w konsulacie.

Dodam jeszcze,ze w UK obowiazuje tzw "prawo krwi", czyli jezeli jedno z rodzicow jest obywatelem Wielkiej Brytani, to dziecko automatycznie dostaje obywatelstwo. Niestety samo urodzenie na Wyspach nie wystarcza.
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Fok@ » 12 lut 2010, 10:22 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

Ok czyli na to wychodzi ze mozemy sie ubiegac bo od 2 lat posiadamy "paszporty" rezydenta.

Karjo Skad zaciagnales te informacje ??? Bo wg Ciebie nie mamy prawa.
Fok@
Rozeznany

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez karjo » 12 lut 2010, 13:07 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

A poczytaj sobie tu:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/
http://forum.londynek.net/viewtopic.php ... ywatelstwo
jako ciekawostki. To sa wymagania, abyscie sami mogli sie ubiegac o obywatelstwo, dziecko, jako niepelnoletnie moze byc dopisane do Waszej aplikacji, albo odczekac do uzyskania mozliwosci decydowania o sobie i samo zlozyc aplikacje.

karjo
Rozeznany

Reputacja: 17
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez zwierzakfm » 13 lut 2010, 19:48 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

karjo napisał(a):A poczytaj sobie tu:
http://www.ukba.homeoffic...ishcitizenship/

tu wszystko jest. w skrocie mozecie sie starac po 5 latach pobytu, dziecko nie ma 18 lat wiec samo nie dostanie, a generalnie wiaze sie to z wydatkiem ok 800 funtow + ok 300 funtow za dziecko, wiec droga impreza.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputacja: 22
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Fok@ » 14 maja 2010, 20:09 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

Ok nie wiem skad wzieliscie wszystki te informacje...

Dziecko nasze otrzyma paszport. Co jest wymagane:

- P60 z ostatnich 5 lat
- Akt urodzenia
- Obecny kontrak pracy
- Osoba z paszportem brytyjskim ktora poswiadczy ze zna nas 5 lat i musi byc to osoba z profesja np. lekarz, ksiegowy itp.(nie moze to byc nikt spokrewniony)
- 2 zdjecia z czego jedno z nich musi byc podpisane na odwrocie ze na zdjeciu jest faktycznie nasze dziecko (najlpiej zeby podpisala to ta sama osoba ktora poswiadczyla ze zna nas 5 lat)
-£49 oplata

I to by bylo na tyle. Mam nadzieje ze rozwialem wszystkie watpliwosci.
Fok@
Rozeznany

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez zwierzakfm » 14 maja 2010, 20:40 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

Fok@, a skad to wziales?
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputacja: 22
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez Fok@ » 15 maja 2010, 10:58 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

zwierzakfm napisał(a):Fok@, a skad to wziales?

Ze zrodla czyli z Home Office. Zona dzwonila i sie pytala. Aplikacje juz wyslalismy i czekamy na paszport.
Fok@
Rozeznany

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez mironcia83 » 1 mar 2012, 21:56 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

witam cie rozeznany chcialam sie tylko zapytac czy dostaliscie paszport angielski ja dostalam te same inoformacje wszystko wyslalam jakies 2 tygodnie temu i czekam pozdrawiam

mironcia83
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Fok@ » 7 mar 2012, 07:32 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

Witam mironcia83, tak paszport dostalismy po ok 3 tygodniach. Pozdrawiam
Fok@
Rozeznany

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez karloss1958 » 7 kwi 2014, 09:52 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

gdy mam rezydenta. Co mi się należy z tego tytułu,jestem w Anglli11 lat

karloss1958
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Thomas » 7 kwi 2014, 12:22 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

Fok@ napisał(a):Ok nie wiem skad wzieliscie wszystki te informacje...

Dziecko nasze otrzyma paszport. Co jest wymagane:

- P60 z ostatnich 5 lat
- Akt urodzenia
- Obecny kontrak pracy
- Osoba z paszportem brytyjskim ktora poswiadczy ze zna nas 5 lat i musi byc to osoba z profesja np. lekarz, ksiegowy itp.(nie moze to byc nikt spokrewniony)
- 2 zdjecia z czego jedno z nich musi byc podpisane na odwrocie ze na zdjeciu jest faktycznie nasze dziecko (najlpiej zeby podpisala to ta sama osoba ktora poswiadczyla ze zna nas 5 lat)
-£49 oplata

I to by bylo na tyle. Mam nadzieje ze rozwialem wszystkie watpliwosci.

Dokladnie tak jest, tylko nie pamietam ile to kosztowalo.
Mala podpowiedz, kiedy bedziesz sobie szukal osoby ktora poreczy ze zna cie X lat to staraj sie zlazec kogos z brytyjsko brzmiacym nazwiskiem.
Ja i moj kolega staralismy sie o paszpoty dla naszych pociech w tym samym czasie on poprosil rodowitego a ja angielskiego ciapka, i mnie sie to wszystko przedluzylo bo kazali ciapkowi wysylac swoje papiery paszport, kwalifikacje itp.

Dodano: -- 7 kwi 2014, o 12:25 --

karloss1958 napisał(a):gdy mam rezydenta. Co mi się należy z tego tytułu,jestem w Anglli11 lat

to samo co temu co jest tutaj 5lat.

Co to znaczy mam rezydenta?
Kazdy nabywa tytul rezydenta po roku pracy w UK z automatu.
To nie Norwegia
Thomas
Zaangażowany

Reputacja: 67
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez marek1955 » 7 kwi 2014, 16:55 Re: Dziecko, obywatelstwo co i jak?

kazde dziecko urodzone w UK ma prawo do paszportu niezaleznie czy rodzice maja paszport brytyjski moje wnuki maja paszporty brytyjskie i tak jak wyej opisane tak postepuj paszport do 3 tygodni masz w domu a podpisac ci moze twoj lekarz GP 20f to kosztuje i tyle na ten temat a duzo bzdur tu napisane Pobierz z poczty form i postepuj wg instrukci Dziecko na 100%ma paszport brytyjski

marek1955
Przyczajony

Neutralny

Następna strona