Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
Napisane przez anirad » 16 sty 2013, 23:48 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
bongorno napisał(a):anirad ani ja dla ciebie przyjaciel ani bzdurze , mam informacje z pierwszej ręki i w zupełności mi to wystarczy aby móc wypowiadać się na ten temat. Powiem więcej pewnie przy odbiorze aut po stłuczkach excessu tez nie płaciłeś?
Ty umyj tą pierwsza rękę lepiej dzieciaku bo nie masz pojęcia co piszesz. jaki excess jak wypadek nie jest z Twojej winy? Jesli masz ubezpieczenie w normalnej firmie a nie jakimś dziwnym podworkowym pseudo ubezpieczycielu to prawnicy załatwiają wszystko za Ciebie i excess jest dodawany do kwoty ściągniętej z ubezpieczenia osoby która spowodowała wypadek. Jak masz komuś udzielać rad urwanych z księzyca to lepiej przejdź do tematów w Hyde parku..
-
- anirad
- Stały Bywalec
- Reputacja: 76
Napisane przez Guest » 17 sty 2013, 04:20 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
Ciekawi mnie taka sytuacja zakladajac, ze moje auto jest warte 10000£ uczestnicze w wypadku nie z mojej winy szkody w tym samochodzie powiedzmy sa na 800£ firma pokrywa koszt naprawy ale w tym momecie samochod dostaje kategorie D co wplywa na jego wartos, a takze problemy przy sprzedazy. Moje pytanie brzmi czy w takiej sytuacji moge oddac auto firmie ubezpieczeniowej i zarzadac od nich wyplacenia rownowartosci mojego samochodu?
-
- Guest
Napisane przez anirad » 17 sty 2013, 07:13 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
natomiast zawsze warto podyskutowac z prawnikiem ubezpieczalni na temat tego ile nam zaplaca za auto - mialem przypadek ze auto lat 5 zostalo walniete przez autobus, ubezpieczalnia zaproponowala mi watosc auta, a ja ladnie im zaproponowalem ze chce wiecej bo auto dopiero co przeszlo pelny serwis - poproszono o rachunek z warsztatu ( to bylo ponad 300 funtow) i dostalem zwrot rowniez tego.
w przypadku wypadku nie z wlasnej winy, excess placa tylko osoby pazerne i slabo mowiace po angielsku bo kazda ubezpieczalnia przy zglaszaniu wypadku pyta czy chce sie korzystac z wlasnego fully comp czy tez czekac na zakonczenie procesu papierkowego i zabranie kasy z ubezpieczenia sprawcy.
-
- anirad
- Stały Bywalec
Napisane przez ewela119 » 17 sty 2013, 12:32 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez Guest » 17 sty 2013, 16:58 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
-
- Guest
Napisane przez anirad » 17 sty 2013, 17:32 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
-
- anirad
- Stały Bywalec
Napisane przez Guest » 17 sty 2013, 18:35 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
Sory, ze tak mecze ale licho nie spi i wrazie czego chcial bym wiedziec jak sie zachowac w takiej sytuacji.
-
- Guest
Napisane przez Alzak » 17 sty 2013, 20:08 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
-
- Alzak
- Zadomowiony
- Reputacja: 55
Napisane przez anirad » 17 sty 2013, 20:30 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
-
- anirad
- Stały Bywalec
Napisane przez VA » 20 sty 2013, 18:58 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
No Claim Bonus
Once you've had motor insurance for a year or more without making a claim, you should be eligible for a 'no claim discount' or 'no claim bonus.' This usually amounts to a reduction of 30% on your premium in the first year, rising in annual steps to a maximum of 60 or 65%.
If you make a claim, your no claim bonus will be reduced or disallowed. If you have built up a higher rate of bonus, most insurers will usually reduce it by two years, rather than disallowing it altogether, and some offer a protected no claim bonus. Sometimes it may be cheaper to pay for minor damage yourself, rather than risk losing your bonus.
But what if the accident was not your fault? If you have protected or guaranteed your 'no claim bonus' this should be preserved following an incident, however if it is not protected it will be stepped back until the claim is resolved and a recovery made in full from the guilty third party. Your no claim bonus shouldn't be affected if the insurer is able to recover the cost of the claim from the party who was to blame.
It's important that you inform your broker of all incidents of damage or loss, however small, and even if you do not make a claim for them. There have been cases where insurance companies have refused to meet claims because the driver failed to disclose previous incidents.
Źródło
Więc, z tego wynika, że jeżeli kierowca nie zawinił to do pomyślnego zakończenia sprawy NCB za dwa lata będą wzięte.
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputacja: 112
Napisane przez anirad » 20 sty 2013, 19:19 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
Twoje NCB sie nie zmieni jesli claim byl robiony z ubezpieczenia sprawcy i to jego ubezpieczenie pokrywa wszystkie koszty.
-
- anirad
- Stały Bywalec
Napisane przez VA » 20 sty 2013, 19:31 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
...it will be stepped back until the claim is resolved and a recovery made in full from the guilty third party.
To oznacza, że do czasu zakończenia sprawy NCB jest naruszone i zabrane lata bezszkodowej jazdy zostaną oddane dopiero po zakończeniu sprawy, nie wcześniej.
-
- VA
- Zaangażowany
Napisane przez anirad » 20 sty 2013, 20:30 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
-
- anirad
- Stały Bywalec
Napisane przez VA » 20 sty 2013, 23:02 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
Po zakończeniu sprawy odzyskasz zabrane lata z NCB i zapewne mógłbyś się starać o ponowne przeliczenie Twojego ubezpieczenia.
Jasne więc jest dlaczego bongorno miał takie informacje z pierwszej ręki - ktoś w takiej sytuacji się znalazł.
Sprawdziłem również na wyszukiwarkach. Po wpisaniu, claim - not settled, ceny wychodzą wyższe niż po odebraniu dwóch lat i wpisaniu własnej winy.
-
- VA
- Zaangażowany
Napisane przez anirad » 21 sty 2013, 13:56 Re: Wypadek samochodowy a ubezpieczenie
-
- anirad
- Stały Bywalec
-