Obywatelstwo brytyjskie

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 12 cze 2013, 10:08 Re: Obywatelstwo brytyjskie

Dalijka, A nie ? Ja myślałam , że to podstawa , potem zrzekasz się paszportu polsatu na rzecz paszportu Sky :P
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez ann11281 » 12 cze 2013, 12:49 Re: Obywatelstwo brytyjskie

malenkagdz napisał(a):
ann11281 napisał(a):Powymadrzales sie, to dla klientow na kasie w Tesco bedziesz przynajmniej mily.
Ciesze sie. :D

Prawdziwy Brytyjczyk jest tylko jeden.To Hornet. Pamietajcie ciemniaki.

piszesz ze jest on chamski , a Ty co teraz robisz? :roll:

obrazasz ludzi ktorych nieznasz ciemniaku .

Zerknij sobie :D

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia
ann11281
Rozeznany

Reputacja: 10
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 13 cze 2013, 03:16 Re: Re: Obywatelstwo brytyjskie

Thomas napisał(a):A zmienilo sie cos z ze zwolnieniem z koniecznosci zdawania egzaminu z zycia w anglii jesli masz Zdane conajmniej esol entry 3 (z wykozystaniem materialow o zyciu w anglii) ???

Ooo prosze czyzby kolega Thomas chcialby sie poczuc jak Brytyjczyk i aplikuje o paszport ?

Anglicy troche postraszyli ze wyjda z UE i nagle kazdy zapragnal miec w swoim posiadaniu paszport ktory tak naprawde nic nie zmieni ...

Naprawde ktokolwiek mysli ze zostanie odprawiony z kwitkiem do domu po opuszczeniu przez UK EU ? Albo ze posiadajac Angielski paszport bedzie wam latwiej ?

Alzak
Zadomowiony

Reputacja: 55
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Dalijka » 13 cze 2013, 08:05 Re: Obywatelstwo brytyjskie

malaroksi, EE to ja nie mam szans na paszport angielski :x Nie mam polsatu
Dalijka
Rozeznany

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez malenkagdz » 13 cze 2013, 08:15 Re: Obywatelstwo brytyjskie

A co w tym złego by mieć paszport brytyjski?

malenkagdz
Zaangażowany

Reputacja: 47
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez pinsleepe » 13 cze 2013, 08:44 Re: Obywatelstwo brytyjskie

Czy uwazam, ze z brytyjskim paszportem jest latwiej? Tak :) przyklad z visa turystyczna do US of A. Z brytyjskim paszportem aplikujesz o vise przez internet, placisz pare funtow i ja dostajesz. Z polskim paszportem musisz sie umowic na wizyte w ambasadzie i wywalic £100 na dzien dobry. Pewnie przyklady mozna mnozyc :)

Dodano: -- 13 cze 2013, o 08:46 --

Czy uwazam, ze z brytyjskim paszportem jest latwiej? Tak :) przyklad z visa turystyczna do US of A. Z brytyjskim paszportem aplikujesz o vise przez internet, placisz pare funtow i ja dostajesz. Z polskim paszportem musisz sie umowic na wizyte w ambasadzie i wywalic £100 na dzien dobry. Pewnie przyklady mozna mnozyc :)

Dodano: -- 13 cze 2013, o 08:47 --

Ale glitch mialam w telefonie ...

pinsleepe
Rozeznany

Reputacja: 7
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 13 cze 2013, 09:01 Re: Obywatelstwo brytyjskie

Ja uważam , że jak ktoś ma możliwości to niech robi sobie obywatelstwo ,będzie mu łatwiej , a wtedy i Nas Polaków ,będzie tu trochę mniej :D
Dalijka, Ja też nie mam Polsatu , ale nie trzeba mieć ,tak samo jak nie trzeba być Brytyjczykiem by dostać obywatelstwo :)
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Thomas » 13 cze 2013, 09:10 Re: Obywatelstwo brytyjskie

Alzak tak sobie mysle ze za poltora roku musze odnowic polski paszport poza tym moj synek to juz rodowity angol z brytyjskim paszportem to moze warto sie zastanowic
Jedyna rzecza wstrzymujaca mnie przed tym to koszt.
Mam na razie wazniejsze wydatki a do USA tez sie nie wybieram.
Thomas
Zaangażowany

Reputacja: 67
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 13 cze 2013, 09:28 Re: Re: Obywatelstwo brytyjskie

Thomas napisał(a):Alzak tak sobie mysle ze za poltora roku musze odnowic polski paszport poza tym moj synek to juz rodowity angol z brytyjskim paszportem to moze warto sie zastanowic
Jedyna rzecza wstrzymujaca mnie przed tym to koszt.
Mam na razie wazniejsze wydatki a do USA tez sie nie wybieram.

Przeciez Ty co chwile w Polsce jestes to co za problem wyrobic sobie nowy ?

pinsleepe napisał(a):Czy uwazam, ze z brytyjskim paszportem jest latwiej? Tak :) przyklad z visa turystyczna do US of A. Z brytyjskim paszportem aplikujesz o vise przez internet, placisz pare funtow i ja dostajesz. Z polskim paszportem musisz sie umowic na wizyte w ambasadzie i wywalic £100 na dzien dobry. Pewnie przyklady mozna mnozyc :)

Tak a o wydaniu £1.5k na paszport to mozna zapomniec ... No chyba ze co chwile latasz do USA to moze zwroci Ci sie ta inwestycja ...

Jak ktos ma stala prace w UK to nie widze najwiekszego problemu z otrzymaniem wizy co innego ci co kombinuja i jada na benefitach...

Alzak
Zadomowiony

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 13 cze 2013, 09:41 Re: Obywatelstwo brytyjskie

Alzak, a niech sobie thomas lata nawet do Polski co 3 dni , jego sprawa, ma powód ,ma swoje życie i niech robi co chce. Też bym chciała mieć obywatelstwo Brytyjskie, móc sobie lecieć na wakacje w miejsca które nie są dla mnie teraz dostępne. Po za tym to tylko papier ,nie wymażesz przeszłości, wspomnień, języka, wciąż można do Polski latać nawet na brytyjskim paszporcie. A i dzieci będą miały lepiej...
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 13 cze 2013, 09:43 Re: Obywatelstwo brytyjskie

malaroksi napisał(a):Alzak, a niech sobie thomas lata nawet do Polski co 3 dni , jego sprawa, ma powód ,ma swoje życie i niech robi co chce. Też bym chciała mieć obywatelstwo Brytyjskie, móc sobie lecieć na wakacje w miejsca które nie są dla mnie teraz dostępne. Po za tym to tylko papier ,nie wymażesz przeszłości, wspomnień, języka, wciąż można do Polski latać nawet na brytyjskim paszporcie. A i dzieci będą miały lepiej...

To uswiadom mnie w czym ci to ulepszy zycie ?? I w jaki sposob twoje dzieci beda mialy lepiej dlatego ze Ty posiadasz Brytyjski paszport ?

Alzak
Zadomowiony

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez pinsleepe » 13 cze 2013, 09:47 Re: Obywatelstwo brytyjskie

Alzak napisał(a):Jak ktos ma stala prace w UK to nie widze najwiekszego problemu z otrzymaniem wizy co innego ci co kombinuja i jada na benefitach...

W aplikacji o wize do USA nie pytaja czy jedziesz na benefitach. Pytaja czy jestes czlonkiem organizacji terrorystycznej, ale o benefity nie pytaja. Dziwne...
Ja tam sie bede za to zabierac po Bozym Narodzeniu. A co tam! Dwa paszporty to nie jeden.

Dodano: -- 13 cze 2013, o 09:54 --

Alzak napisał(a):To uswiadom mnie w czym ci to ulepszy zycie ??

Na przyklad w tym, ze nie bede mnie traktowac jak obywatela drugiej kategorii... Wszystkie kraje UE moga starac sie o wize do USA przez internet (mowie o USA, bo tylko z tym mam expa). Tylko Polska ma pod gorke. Winie za ta sytuacje nasz rzad, bo pozwala CIA prowadzic tajne wiezienia na naszym terrytorium a jak trzeba wize to nie przepraszamy.
Pewnie z Australia bylby taki sam problem. Moze ktos sie na ten temat wypowie. Jak chcesz podrozowac to polski paszport tylko przeszkadza.
Inny powod: praca. W UK rzad inwestuje mase kasy w R&D. Jesli chcesz pracowac przy radarach to musisz miec security clearance i of koz paszport.

pinsleepe
Rozeznany

Reputacja: 7
Neutralny

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 13 cze 2013, 10:05 Re: Obywatelstwo brytyjskie

Otwiera drzwi na podróże , na możliwość podjęcia pracy np. W Nowej Zelandii , USA,Australii, w razie wystąpienia z UE dostęp do wszystkich świadczeń socjalnych, daje poczucie bezpieczeństwa , mając dzieci nie martwisz się , że zaraz będziesz się pakować bo w razie utraty pracy musisz opuścić ten kraj i wracać do Pl gdzie nie będziesz miał pracy. Przy wyborze szkoły (secondary,coleage) dziecko jako Brytyjczyk będzie lepiej traktowany ,postrzegany niż Polak ,przecież całe zło tego kraju przypisują zawsze Polakom ,mimo tego że wnieśliśmy wiele dobrego, kimś trzeba sobie tyłek podcierać ... Nawet w głupich agencjach nieruchomości ,brytyjczyka tak nie sprawdzają jak Polaka, zawsze się jakaś lepsza oferta trafi ,mimo tego że to Polacy bardziej dbają o domy ....
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Alzak » 13 cze 2013, 10:10 Re: Obywatelstwo brytyjskie

pinsleepe napisał(a):
Alzak napisał(a):Jak ktos ma stala prace w UK to nie widze najwiekszego problemu z otrzymaniem wizy co innego ci co kombinuja i jada na benefitach...

W aplikacji o wize do USA nie pytaja czy jedziesz na benefitach. Pytaja czy jestes czlonkiem organizacji terrorystycznej, ale o benefity nie pytaja. Dziwne...
Ja tam sie bede za to zabierac po Bozym Narodzeniu. A co tam! Dwa paszporty to nie jeden.

Dodano: -- 13 cze 2013, o 09:54 --

Alzak napisał(a):To uswiadom mnie w czym ci to ulepszy zycie ??

Na przyklad w tym, ze nie bede mnie traktowac jak obywatela drugiej kategorii... Wszystkie kraje UE moga starac sie o wize do USA przez internet (mowie o USA, bo tylko z tym mam expa). Tylko Polska ma pod gorke. Winie za ta sytuacje nasz rzad, bo pozwala CIA prowadzic tajne wiezienia na naszym terrytorium a jak trzeba wize to nie przepraszamy.
Pewnie z Australia bylby taki sam problem. Moze ktos sie na ten temat wypowie. Jak chcesz podrozowac to polski paszport tylko przeszkadza.
Inny powod: praca. W UK rzad inwestuje mase kasy w R&D. Jesli chcesz pracowac przy radarach to musisz miec security clearance i of koz paszport.

Aaa to mow odrazu ze czujesz sie gorszy z Polskim paszportem i Brytyujski paszport ma polepszyc twoje samopoczucie bo jak myslisze paszport zmieni podejscie Anglikow do Ciebie to zobacz jak fajne podejscie maja do Azjatow i Afroamerykanow z Anglieskimi paszportami ... No tak naprawde traktuja ich jak swoich.

Zeby nie bylo nie mam nic do ludzi co chca starac sie o Brytujski paszport ale jakos mnie nie przekonuja powody waszej decyzji.

P.S nie musisz podawac ze jedziesz na benefitach sami to sprawdza o to sie nie martw ...

Jak mowisz o podrozowaniu to Polska jest o wiele bardziej lubianym krajem niz UK ... takze nie wiem na co beda lepiej patrzec.

malaroksi napisał(a):Otwiera drzwi na podróże , na możliwość podjęcia pracy np. W Nowej Zelandii , USA,Australii, w razie wystąpienia z UE dostęp do wszystkich świadczeń socjalnych, daje poczucie bezpieczeństwa , mając dzieci nie martwisz się , że zaraz będziesz się pakować bo w razie utraty pracy musisz opuścić ten kraj i wracać do Pl gdzie nie będziesz miał pracy. Przy wyborze szkoły (secondary,coleage) dziecko jako Brytyjczyk będzie lepiej traktowany ,postrzegany niż Polak ,przecież całe zło tego kraju przypisują zawsze Polakom ,mimo tego że wnieśliśmy wiele dobrego, kimś trzeba sobie tyłek podcierać ... Nawet w głupich agencjach nieruchomości ,brytyjczyka tak nie sprawdzają jak Polaka, zawsze się jakaś lepsza oferta trafi ,mimo tego że to Polacy bardziej dbają o domy ....

A co to Anglicy nie musza sie starac o wizy do Australi albo Nowej Zelandii?

Naprawde myslisz ze po wystapieniu UK z EU(jezeli cos takiego bedzie mialo miejsce) odrazu odesla wszystkich co na chwile beda bezrobotni do PL ... zastanow sie a nie piszesz bzdury, ludzie maja tu pokupowane domy, pozakladane interesy... itp (za duzo bzdurnych gazet i stron chyba czytasz) ci co przyjechali tu legalnie i legalnie pracowali nie maja sie czego bac.

Paszport kompletnie nic nie zmieni dla nich zawsze bedziesz Polka/Polakiem (dla mnie to nic zlego) naprawde myslisz ze po otrzymaniu paszportu nagle staniesz sie jedna z nich :shock: :shock:

Alzak
Zadomowiony

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez malaroksi » 13 cze 2013, 10:29 Re: Obywatelstwo brytyjskie

Alzak Już w innym temacie poruszałam kwestię tego co ja myślę na ten temat gdyby Uk wyszło z UE, może być tak ale nie musi że przestaną obowiązywać świadczenia socjalne danego kraju emigrantom, oczywiście że nie deportują nikogo, ale już w niczym mogą nie pomóc , prawo do pracy pierwszy będzie miał brytyjczyk i nie ważne czy chiński , polski czy afrykański , a na końcu polak ,rusek czy niemiec....
Jak w innych krajach jest- jeśli nie potrafisz się sam utrzymać musisz opuścić ten kraj tak może być i tutaj , a życie płata różne figle i nie jestem przewidzieć czy praca którą mam nieustannie od 7 lat nagle nie zakończy się dla mnie za 3 lata a z nową mogę mieć problem ... Utrzymanie siebie , 2ki dzieci ,domu ,samochodu z 1wypłaty będzie wręcz niemożliwy ...
Zresztą jak pisałam wcześniej , każdy ma swoje życie i może robić co chce i powody mogą być takie, że ktoś nie ma na co wydać 850f to wyda na obywatelstwo, jego kasa jego sprawa jego życie... EOT nie będę się spowiadać ani przekonywać ani na siłę komuś coś udowadniać ,tak czy siak każdemu życzę powodzenia i pomyślnego rozpatrzenia wniosków .
malaroksi
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Poprzednia stronaNastępna strona