Macierzynskie Pomocy!

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

KobietaPostNapisane przez magdunia22 » 8 cze 2012, 13:38 Macierzynskie Pomocy!

Pracowalam dla agencji w UK 3 lata i 3 miesiace,jestem od 6.01.2012 na zwolnieniu z powodu kregoslupa(a w mojej pracy jest za ciezko-magazyn)Bedac u midwife,okolo 20 tyg ciazy ona mi nie wystawila zadnego certifikatu ze jestem w ciazy,teraz kiedy bylam u niej dala mi i zanioslam do agencji(wczoraj)Laura ktora przyjmowala moj certifikat powiedziala ze wysle do mojej drugiej agencji ktora mi wyplaca pieniadze za zwolnienie oraz jak pracowalam.Dzis dostalam od nich list,ze jestem na zwolnieniu i mi sie nie nalezy macierzysnkie poniewaz za malo place insurance...Pomozcie Co robic dalej? Gdzie z tym isc? Bo tak to zostaje bez macierzynskiego zaraz obetna mi benefity,partner nie pracuje...Gdzie powinnam isc,przeciez pracujac dla nich 3 lata,zeby mnie tak zalatwili.....??Prosze was o porade!

magdunia22
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez karmelek » 8 cze 2012, 14:00 Re: Macierzynskie Pomocy!

Najlepiej udaj się do job centre oni powinni Ci powiedzieć czy należy Ci się macierzyńskie, bo jeżeli agencja nie będzie Ci płacić to właśnie oni będą, ale nie wiem jak to jest na zwolnieniu lekarskim.
Polecam poszukanie informacji na stronie:http://www.direct.gov.uk/en/index.htm

karmelek
Rozeznany

Reputacja: 27
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez pabloski » 8 cze 2012, 15:10 Re: Macierzynskie Pomocy!

Mozesz udac sie biura darmowych porad "Citizen Advice Bureau". Oni czesto pomagaja wyjasnic cala sprawe. Moja pani tez miala problem z agencja, ale jak uslyszeli, ze udalismy sie do tego biura to zaraz wszystko sie wyjasnilo i odnalazly zagubione dokumenty. Agencje to szuje i dobrze wiedza, ze jak ktos nie bedzie walczyl to jego strata a im przeciez warto sprobowac kogos wykiwac.

pabloski
Raczkujący

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Aleksandra06 » 8 cze 2012, 20:44 Re: Macierzynskie Pomocy!

Ale cie wyrolowali-dranie jedne.
Nie popuść im, walcz kobieto-życzę ci powodzenia.

Aleksandra06
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez magdunia22 » 8 cze 2012, 21:27 Re: Macierzynskie Pomocy!

Aleksandra06 napisał(a):Ale cie wyrolowali-dranie jedne.
Nie popuść im, walcz kobieto-życzę ci powodzenia.

wyrolowali to malo powiedziane!! W poniedzialek bede walczyc o to bo nie popuszcze! 3 lata dla kogos pracowac,i dupka nic nie bede miec,a na zwolnieniu cale zycie nie bede!

magdunia22
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 8 cze 2012, 21:58 Re: Macierzynskie Pomocy!

a co wy sie tak od razu unosicie? nie znacie szczegolow, a juz sie nie potrzebnie grzejecie :roll:
magdunia22, skoro bylas na zwolnieniu przez ostatnich 5 m-cy pewnie Twoj dochod byl niewystarczajacy, zeby to pracodawca placil Ci macierzynskie i bedziesz je dostawac z job centre.
proste jak budowa cepa!

skoro nie potraficie podac rzetelnych informacji, nie straszcie chociaz dziewczyny niepotrzebnie. co wy tak bojowo nastawieni :roll:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 10 cze 2012, 12:00 Re: Macierzynskie Pomocy!

musisz przepracowac u tego samego pracoodawcy BEDAC W CIAZY 25 tygodnii a skoro byłas na zwolnieniu to walka z wiatrakami....
idz do job centre chociaz ja te zbylam i fige z makiem dostałam i musiałam isc do sądu....
powodzenia

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputacja: 40
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agg » 10 cze 2012, 12:12 Re: Macierzynskie Pomocy!

Ivoneczka23 napisał(a):musisz przepracowac u tego samego pracoodawcy BEDAC W CIAZY 25 tygodnii a skoro byłas na zwolnieniu to walka z wiatrakami....

bedac na zwolnieniu wciaz jest zatrudniona :!: chyba, ze ma umowe zlecenie. jednak z tego co pisze magdunia wynika, ze jest zatrudniona na czas nieokreslony. kazde zwolnienie lekarskie, macierzynskie, urlop jest ciagiem okresu zatrudnienia :!:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez magdunia22 » 10 cze 2012, 15:03 Re: Macierzynskie Pomocy!

Pracowalam dla nich 3 lata i 3 miechy do konca grudnia2011,w styczniu przeszlam na zwolnienie dokladnie6.01.2012 i otrzymywalam od agencji za zwolnienie co tydzien 85f.

magdunia22
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 10 cze 2012, 16:22 Re: Macierzynskie Pomocy!

ma ponizej 107 funtów czyli nieopłacony podatek....wiec agencja nic nie musi a swoja droga...3 lata dla agencji bez kontraktu? to karalne jest

(jest to praca tymczasowa na okres nieograniczony)

jesli nie ma kontraktu to nie jest oficjalnie zatrudniona..agencje rzadza sie swoimi prawami mi mo ze z puktu widzenia prawnego jest to nielegalne

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez pabloski » 10 cze 2012, 18:05 Re: Macierzynskie Pomocy!

Tu nie polska, ze trzeba jakies kontrakty. Wystarczy, ze wykonujesz prace i kos Ci za nia placi i to wystarczy do orzeczenia, ze jestes zatrudniony(a). Wiadomo, ze na dluza mete kazdy chce kontrakt, bo sa w nim opisane warunki odejscia z pracy, odprawy i inne zobowiazania pracownika wobec pracodawcy i odwrotnie.

pabloski
Raczkujący

Reputacja: 4
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Czarna123 » 10 cze 2012, 21:08 Re: Macierzynskie Pomocy!

a mam pytanko badac na kontrakcie,jestem w 18tyg ciazy czy moga mnie zwolnic ?? gdyz 3dni temu tak mnie mocno zdenerwowal menager ze wyszlam z pracy cala zaryczana i niemialam sily pracowac...i za to dostalam 1 dzien dodatkowego offa(taka kara bo u nas w pracy to stosuja...chyba to jest nielegalne...

Dodano: -- 10 cze 2012, 23:08 --

a pracuje u nich rok i 2 tygodnie

Czarna123
Rozeznany

Reputacja: 9
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 10 cze 2012, 22:52 Re: Macierzynskie Pomocy!

zwolnic oficjalnie nie moga..nie moga robic ci pod górke...nie moga zmusic do pracy zagrazajacej o ile wiedza. ze jestes w ciazy.nie spiesz sie z poinformowaniem ich tak do momentu az bedzie juz widac bo czasem moze sie okazac ze...nie maja dla ciebie stanowiska i nagle jestes zbedna
badz ostrozna a jak cie zwolnia pojade i nakopie im do tyłków gumofilcem

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Pokojowy

KobietaPostNapisane przez jo14189 » 10 cze 2012, 23:27 Re: Macierzynskie Pomocy!

to tak: musisz miec przepracowane min 26 tyg w okresie 66 tyg przed planowanym terminem porodu, agencja jesli nie che ci wyplacic SMP musi wystawic ci forme SMP1 dla job centre i z ta forma oraz z certyficatem mozesz sie starac o maternity allowance (ja to mam bo mi agancja tez nie chciala zaplacic bo nie pracowalam dla nich ciagle tylko mialam przerwe bo pracowalam dla innej agencji a pozniej wrocilam) napisz na PW jak chcesz wiecej info

Dodano: -- 10 cze 2012, 23:31 --

oficjalnie nie moga ale zwalniaja jestem dobrym przyladem na to ze maja gdzies prawo

Dodano: -- 10 cze 2012, 23:45 --

musze sprostowac bo cos mi sie wydsje ze jednak 13 tyg trzeba przepracowac i udokumentowac a nie 26 . Od 26 tyg ciazy mozna sie starac napewno o MA
jo14189
Stały Bywalec

Reputacja: 10
Neutralny