Wniosek o nabycie emerytury angielskiej
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
• Strona 1 z 1
Napisane przez chmiel » 6 sty 2013, 00:13 Wniosek o nabycie emerytury angielskiej
Witam,
Po krótce opiszę całą sytuację, może ktoś z Was miał podobną sytuację, bo ja jestem już lekko Confused... :?
Moja Babcia, lat 76, udała się do CAB około 3 miesięcy temu z zapytaniem, czy może pobierać Pension Credit.Nadmieniła, że w Polsce pobiera emeryturę, przyjechała do UK w listopadzie 2011 i od tego czasu mieszka na stałe u swojej córki.
Ludzie w CAB powiedzieli, że polska emerytura jest niższa niż podstawowa angielska, wydrukowali aplikację, uznali, że jak najbardziej należy sie jej Pension Credit.
Babcia ma wyrobiony NIN, Bus Pass dla osób starszych,posiada Medical Card, jest zgłoszona w Councilu jako zamieszkała pod adresem mojej mamy i fizycznie tam przebywa.
Po wypełnieniu aplikacji, czekalismy 2 miesiące na odpowiedź. Dostalismy list, że osoba z urzędu chce przyjść do domu, zapoznać się z sytuacją mojej babci, która musi posiadać jeden z 3 dokumentów wymienionych w liście (chcieli to , aby potwierdzić jej tożsamość). Zrobiliśmy to i ta osoba poprosiła o Birth Certificate na potwierdzenie tego, że moja mama jest córką mojej babci.
Mama nie posiada certyfikatu tutaj, lecz można go uzyskać w urzędzie w Polsce.
Po 2 tygodniach otrzymaliśmy odpowiedź z urzędu oczywiście odmowną (skąd ja to znam) i tu nasuwa mi się kilka pytań:
- czy jeżeli babcia nigdy nie pracowała w UK to można zamienić tę emeryturę czy CAB jest niedouczony i dał nam złą radę?
-dlaczego uznali moją babcię za NIErezydenta, skoro fizycznie tu mieszka ( napisali: you do not have the right to reside and consequently you are not habitually resident in the uk)
-popatrzcie na załączniki---> zakreślone miejsca i powiedzcie do czego uprawniają (family rights) moją babcię
Dziękuję za wszelka radę i pomoc, ostatnio mam dużo styczności z urzędami i mam wrażenie, że jest o wiele trudniej coś załatwić.Nie patrzcie na to , że tytuł jest MISS, popełnili błąd.Wymieniajmy się info, może ten topic pomoże też innym.
Pozdrawiam
Po krótce opiszę całą sytuację, może ktoś z Was miał podobną sytuację, bo ja jestem już lekko Confused... :?
Moja Babcia, lat 76, udała się do CAB około 3 miesięcy temu z zapytaniem, czy może pobierać Pension Credit.Nadmieniła, że w Polsce pobiera emeryturę, przyjechała do UK w listopadzie 2011 i od tego czasu mieszka na stałe u swojej córki.
Ludzie w CAB powiedzieli, że polska emerytura jest niższa niż podstawowa angielska, wydrukowali aplikację, uznali, że jak najbardziej należy sie jej Pension Credit.
Babcia ma wyrobiony NIN, Bus Pass dla osób starszych,posiada Medical Card, jest zgłoszona w Councilu jako zamieszkała pod adresem mojej mamy i fizycznie tam przebywa.
Po wypełnieniu aplikacji, czekalismy 2 miesiące na odpowiedź. Dostalismy list, że osoba z urzędu chce przyjść do domu, zapoznać się z sytuacją mojej babci, która musi posiadać jeden z 3 dokumentów wymienionych w liście (chcieli to , aby potwierdzić jej tożsamość). Zrobiliśmy to i ta osoba poprosiła o Birth Certificate na potwierdzenie tego, że moja mama jest córką mojej babci.
Mama nie posiada certyfikatu tutaj, lecz można go uzyskać w urzędzie w Polsce.
Po 2 tygodniach otrzymaliśmy odpowiedź z urzędu oczywiście odmowną (skąd ja to znam) i tu nasuwa mi się kilka pytań:
- czy jeżeli babcia nigdy nie pracowała w UK to można zamienić tę emeryturę czy CAB jest niedouczony i dał nam złą radę?
-dlaczego uznali moją babcię za NIErezydenta, skoro fizycznie tu mieszka ( napisali: you do not have the right to reside and consequently you are not habitually resident in the uk)
-popatrzcie na załączniki---> zakreślone miejsca i powiedzcie do czego uprawniają (family rights) moją babcię
Dziękuję za wszelka radę i pomoc, ostatnio mam dużo styczności z urzędami i mam wrażenie, że jest o wiele trudniej coś załatwić.Nie patrzcie na to , że tytuł jest MISS, popełnili błąd.Wymieniajmy się info, może ten topic pomoże też innym.
Pozdrawiam
-
- chmiel
- Rozeznany
- Reputacja: 13
0
Napisane przez malenkagdz » 6 sty 2013, 00:37 Re: Wniosek o nabycie emerytury angielskiej
od nosnie rezydencji to moga byc 2 powody przyjechala tutaj i nie pracowala i czasami wymagaja ze trzeba iles lat przebywac by moc uzyskac emeryture tutaj, popytam jeszcze pare osob i zobacze co mi powiedza
Your basic State Pension depends on the number of years you’ve paid National Insurance or got National Insurance credits, eg while unemployed or claiming certain benefits.
To qualify for a basic State Pension at least one of the following must apply to you:
you were working and paying National Insurance
you were getting certain benefits, eg for unemployment, sickness
you were a parent or carer and claiming certain benefits or credits
you have a spouse or civil partner whose National Insurance contributions cover you
you were paying voluntary National Insurance contributions
To get the full basic State Pension you need 30 years worth of contributions or credits. These are your ‘qualifying years’. If you have fewer than 30 years your State Pension will be less than £107.45 per week ( https://www.gov.uk/state-pension/eligibility to znalazlam odnosnie emerytury http://www.nidirect.gov.uk/understanding-pension-credit )
Your basic State Pension depends on the number of years you’ve paid National Insurance or got National Insurance credits, eg while unemployed or claiming certain benefits.
To qualify for a basic State Pension at least one of the following must apply to you:
you were working and paying National Insurance
you were getting certain benefits, eg for unemployment, sickness
you were a parent or carer and claiming certain benefits or credits
you have a spouse or civil partner whose National Insurance contributions cover you
you were paying voluntary National Insurance contributions
To get the full basic State Pension you need 30 years worth of contributions or credits. These are your ‘qualifying years’. If you have fewer than 30 years your State Pension will be less than £107.45 per week ( https://www.gov.uk/state-pension/eligibility to znalazlam odnosnie emerytury http://www.nidirect.gov.uk/understanding-pension-credit )
-
- malenkagdz
- Zaangażowany
- Reputacja: 47
3
Napisane przez ktosienka » 6 sty 2013, 08:40 Re: Wniosek o nabycie emerytury angielskiej
malenkagdz napisał(a):
Tu nie chodzi o State Pension, a o Pension Credit.
Pension Credit to zasilek dla osob, ktore osiagnely wiek emerytalny, ale nie maja wystarczajcych srodkow do zycia, jego wysokosc zalezy od dochodu . State Pension to odpowiednik podstawowej emerytury, ktorej wysokosc zalezy od ilosci zaplaconych skladek emerytalnych (NI contributions).
Przejzalam przepisy, wydaje mi sie ze aplikacja Twojej Babci byla rozpatrywana jako "Extended Member of Of Qualified Person", ponizej podaje cytaty z przepisow i ich zrodla.
Dlatego tez DWP chcialo formalnego dowodu na relacje z Twoja Mama.
Popelniliscie blad nie probojac udowodnic pokrewiensta w inny sposob np: uzywajac paszportu, dowodu osobistego lub innego dokumentu, w ktorym imiona rodzicow sa wymienione. Mogliscie tez zwrocic sie pisemnie do DWP aby dali Wam wiecej czasu na przedstawienie Aktu Urodzenia.
Teraz macie dwa wyjscia, albo odwolywac sie od decyzji- zwykle to dlugi wielomiesieczny proces , ale wydaje mi sie ze przy odrobinie konsekwencji ma sznase na powodzenie . w przypadku wygranej powinniscie dostac wyrownanie Pansion Credit do maxymalnie 3 miesiacey przez data wplyniecia aplikacji (tej ktorej skutkiem byla odmowna decyzja). Mozecie tez zlozyc nowa aplikacje. W obu przypadkach bedziecie musieli przedstawic dokumenty potwierdzajace relacje rodzinne miedzy Babcia a Mama. Warto tez sprawdzic czy Mama spelnia warunki "Qualified Person"
here. You must not be ‘subject to immigration control’;
that is, there must be no restrictions which would stop
you receiving financial help from the State. You will also
need to satisfy the habitual residence test. There are some
exceptions to these rules.
If there’s anything you’re not sure about, please ask us"
Zrodlo:
http://www.direct.gov.uk/prod_consum_dg ... 180224.pdf
1. UK nationals (including persons from other countries who are granted British
citizenship).
2. all EEA nationals and their family members with an initial right of residence
3. “qualified persons”
4. family members of “qualified persons” or EEA nationals with a permanent
right of residence
5. extended family members of “qualified persons” or EEA nationals with a
permanent right of residence
6. family members who retain the right of residence
7. persons who have acquired the right of permanent residence
8. the parent and primary carer of the child of a migrant worker who is in
education in the UK.
purposes of the right to reside aspect of the habitual residence test only. They may
or may not be EEA nationals
1
. An extended family member should have an EEA
family permit, a registration certificate or a residence card. He will continue to be
treated as a family member as long as he holds such documents
2
and
1. resides in any state other than the UK in which the EEA national also resides
and is dependent on the EEA national or is a member of his household
3
or
2. satisfied the conditions in 1., and is accompanying the EEA national to the UK
or wishes to join him in the UK
4
or
3. satisfied the conditions in 1., and has joined the EEA national in the UK and
continues to be dependent on him or a member of his household
5
or
4. on serious health grounds strictly requires the personal care of the EEA
national, his spouse or civil partner
6
or
5. would meet the requirements in the immigration rules (other than those
relating to entry clearance) for indefinite leave to enter or remain in the UK as
a dependent relative of the EEA national were the EEA national a person
settled and present in the UK
7
(where this applies DMs should submit such
cases to DMA Leeds for advice as evidence from the HO will be needed and
their guidance will be required on the application of the Immigration Rules) or
6. is the partner of an EEA national (other than a civil partner) and can prove
that he is in a durable relationship with the EEA national
8
.
Extended family members of EEA nationals who are students are issued with family
permits, registration certificates or residence cards under specific provisions
9
. DMs
should submit such cases to DMA Leeds for advice as evidence from the HO will be
required about the provisions under which those documents have been issued.
1. a jobseeker
1
2. a worker
2
3. a S/E person
3
4. a self-sufficient person
4
5. a student
5
- Stały Bywalec
- Reputacja: 65
1
Napisane przez zabka » 6 sty 2013, 09:48 Re: Wniosek o nabycie emerytury angielskiej
Twojej babci nie zostal przyznany Pension Credit, poniewaz nie pracowala tutaj w UK. Jak moja mama starala sie o ten dodatek, to pani ktora przyszła do domu, sprawdzala wszystkie payslipy (musi byc minimum 1 pelny rok przepracowany), moja mama mieszkala wtedy z moim bratem, rowniez musiala potwierdzic to ze to faktycznie jej syn, pokazała paszport jego, swoj dowod. Tych dokumentow, ktorych nie miala w dniu kiedy przyszla ta pani, to pózniej przyszlo pismo ze musi dostarczyc (w ciagu 3 tyg, chyba bo nie pamietam dobrze) akt urodzenia syna, wyciag z ost, 3 miesiecy z Polski z banku o wszystkich dochodach, decyzje z polskiej renty. No a tutaj w UK oprocz payslipow, musiala miec udokumentowane ile placi (i ze placi) za mieszkanie, rachunki wszystkie, pani tam wszystko podliczala no i kazała czekac na decyzje, ale od razu powiedziala ze nalezy sie jej Pension Credit, tylko w jakiej wysokosci to jeszcze nie wie. No i moja mama czekala, a ze miedzy czasie trzeba bylo dostarczyc dokumenty, no to troche sie to przedluzalo, ale przyznali.
-
- zabka
- Przyczajony
- Reputacja: 3
0
Napisane przez chmiel » 1 maja 2013, 20:31 Re: Wniosek o nabycie emerytury angielskiej
Witam,
Wracając do tematu, to babcia i mama przedstawiły polskie akty urodzenia i po miesiącu przyznali babci Pension Credit.
Dziękuję wszystkim za pomoc :D .
Wracając do tematu, to babcia i mama przedstawiły polskie akty urodzenia i po miesiącu przyznali babci Pension Credit.
-
- chmiel
- Rozeznany
0
Napisane przez elacamb » 24 maja 2013, 20:21 Re: Wniosek o nabycie emerytury angielskiej
Chmiel w jaki sposob twoja babcia dostala NIN. Czy jak aplikowaliscie po Pension Credit to juz go miala? Ja jak chcialam umowic sie na spotkanie odnosnie NIN dla mojej 84 letniej cioci to powiedzieli, ze NIN daja tylko dla osob chcacych pracowac,ponoc po wypelnieniu aplikacji na PC dostaje sie ''appointment'' na NIN. Jak bylo w przypadku twojej babci. Dziekichmiel napisał(a):Witam,
-
- elacamb
- Przyczajony
- Reputacja: 0
0
Napisane przez chmiel » 24 maja 2013, 23:02 Re: Wniosek o nabycie emerytury angielskiej
Witaj,
wcześniej, normalnie umówiliśmy babcię na spotkanie w sprawie NIN, nie robili żadnych problemów, zawsze możesz powiedzieć, że ciocia chce pracować, bo z prawnego punktu widzenia nie mogą jej odmówić pracy, nawet gdyby miała ze 100 lat i wyrazi taką chęć.Nie musicie wcale tego udowadniać.
Babcia miała już NIN, gdy aplikowała o PC.
Nie wiem czy, aplikując o PC umawiają na spotkanie w sprawie NIN, wydaje mi się, że musiałabyś tam zadzwonić.
Nie wierz we wszystko co mówią urzędnicy, z własnego doświadczenia wiem,że często się tu mylą, a co gorsze czasami nie znają przepisów.
Pozdrawiam :grin:
wcześniej, normalnie umówiliśmy babcię na spotkanie w sprawie NIN, nie robili żadnych problemów, zawsze możesz powiedzieć, że ciocia chce pracować, bo z prawnego punktu widzenia nie mogą jej odmówić pracy, nawet gdyby miała ze 100 lat i wyrazi taką chęć.Nie musicie wcale tego udowadniać.
Babcia miała już NIN, gdy aplikowała o PC.
Nie wiem czy, aplikując o PC umawiają na spotkanie w sprawie NIN, wydaje mi się, że musiałabyś tam zadzwonić.
Nie wierz we wszystko co mówią urzędnicy, z własnego doświadczenia wiem,że często się tu mylą, a co gorsze czasami nie znają przepisów.
Pozdrawiam :grin:
-
- chmiel
- Rozeznany
0
• Strona 1 z 1
-