Pies z polski

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez bigspot » 1 cze 2013, 06:21 Pies z polski

We wrześniu chcemy przyjechać do uk z dwoma psami. Jeden to mieszaniec mały i niepozorny a drugi to mix pitbull ale posiada angielski paszport w którym wpisane jest staffordshire bull terrier. Czy nadal jest nagonka na psy rasy Bull czy mogę jechać spokojnie bez obaw ze mi go zabiorą. Pies nie jest agresywny do ludzi ani do naszego drugiego psa ale obcych psów nie akceptuje.

bigspot
Początkujący

Reputacja: 10
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ivoneczka23 » 1 cze 2013, 09:03 Re: Pies z polski

pies jest agresywny ..skoro nie akceptuje otoczenia bedziesz musial zabrac go na tresure
i po sprawie ;)

Ivoneczka23
Stały Bywalec

Reputacja: 40
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez bigspot » 1 cze 2013, 09:09 Re: Pies z polski

Ivoneczka23 napisał(a):pies jest agresywny ..skoro nie akceptuje otoczenia bedziesz musial zabrac go na tresure
i po sprawie ;)

nie atakuje bezmyślnie innych psów, tylko jeśli jakiś zacznie na niego warczeć staje się agresywny, w przeciwnym wypadku idzie spokojnie obok.
Bardziej mnie interesuje co z jego rasą bo wiem jak wyjeżdżaliśmy z manchesteru 5 lat temu zabierano psy rasy bull czy były łagodne czy nie.

bigspot
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez korbobor » 1 cze 2013, 09:57 Odp: Pies z polski

Skoro w paszport ma wpisane Staffordshire bull terier to teoretycznie nie powinno być problemu ale niestety tylko teoretycznie..
Pies jest mieszanką więc pewnie nie masz dokumentów potwierdzajacych rodowód a taki mogły by być konieczne szczególnie, że do odebrania psa wystraszy fakt, że pies jest w danym typie. Można wprawdzie udowadniać w sądzie jaka to rasa ale jak pisałam wyżej rodowod to postawa. Tutejsze staffy są bardzo specyficzne, krótko nogie o zwartej budowie a podejrzewam, że twój psiak będzie o nieco innym wyglądzie.
Ja również chciałam wwieźć swojego psa ale ryzyko było zbyt wielkie i niestety został on z rodzina w Pl.
Link z info
https://www.gov.uk/control-dog-public/banned-dogs

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
korbobor
Rozeznany

Reputacja: 62
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Radek_2010 » 1 cze 2013, 13:06 Re: Pies z polski

a ja swojego przywiozlem bullterriera :grin: :D bez problemu ... do uk i chrzanic ryzyko ..zycie bez ryzyka to nudne zycie .... :lol: byla dluga droga ale warto ... nikt nie zastopi pupilowi prawdziwego Pana .. :!: :!: :!: jak tylko ty sam .zaluje ze tak dlugo z tym zwlekalem .... :( :evil: pozdrawiam
Radek_2010
Rozeznany

Reputacja: 6
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez bigspot » 1 cze 2013, 13:21 Re: Pies z polski

Radek_2010, z tego co wiem, to bullterriery są "dozwolone" w UK., pit bulle niestety nie.

bigspot
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Elka96 » 1 cze 2013, 20:03 Re: Pies z polski

Zadbaj o perfekcyjny porzadek w papierach w chwili przekroczenia granicy bo inaczej pies nie wjedzie do UK

Elka96
Rozeznany

Reputacja: 7
Neutralny

KobietaPostNapisane przez korbobor » 1 cze 2013, 20:06 Odp: Pies z polski

Radek 2010 bulteriery są rasa wychodowana w Anglii a ich posiadanie jak i hodowla nie jest zakazane w przeciwieństwie do psów typu pitbull.
Nie ryzykowales zatem zbyt wiele ;-)

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
korbobor
Rozeznany

Reputacja: 62
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez bigspot » 1 cze 2013, 20:29 Re: Pies z polski

On był urodzony w Anglii, w 2007 jednak zjechaliśmy do pl. Jeżeli chodzi o papiery, to ma angielski paszport, w którym widnieje jako SBT, chip z angielskim adresem no i teraz zrobię mu wszystkie szczepienia. Chyba nic więcej nie potrzeba, więc papiery będzie miał w porządku. Własnie rozmawiałem ze znajomym, sami mieszańca przewozili 2 lata temu. Teraz gdzie mieszkają ponoć jest dużo red nose pitków i każdy wie co to za rasa, a nikt nic z tym nie zrobi. Mam nadzieję, że będzie ok.

bigspot
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Monaruss » 2 cze 2013, 09:18 Re: Pies z polski

Jak bedziecie jechac to pamietajcie tylko o powinnych szczepieniach , niektore sa w ciagu ostatnich 12 godzinach w momencie przekroczenia granicy, dlatego ze nasz pies wjezdzal 3 razy a musial biedny spac w hotelu we Francji a my juz bylismy nerwowi a ja juz plakalam a krzyczalam a na koniec mi pozwoli isc do weterynarza od nich i zakatwilismy to. Takze na prawde zkontrolowac papiery a bez problemu(pytalam sie wczorac mojego doktora w west bromu) .

Monaruss
Początkujący

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez bigspot » 2 cze 2013, 12:34 Re: Pies z polski

Monaruss napisał(a): Takze na prawde zkontrolowac papiery a bez problemu(pytalam sie wczorac mojego doktora w west bromu) .

O, dobra nowina, rozumiem, że o Pitbulla pytałaś?

bigspot
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Elka96 » 2 cze 2013, 20:20 Re: Pies z polski

Bez wzgledu na to jaki masz paszport dla psiaka i tak musisz przejsc odprawe zwierzaka przy wiezdzie do UK. Pies musi byc odkleszczony i odrobaczony przed wiazdem. Od chwili szczepienia musi minac 24 godziny ale nie moze minac 48. I dobrze radze dopilnowac tych godzin bo inaczej Francja, tak jak kolega pisze powyzej:) Trzecia pieczatka to o badaniu psa przez weterynarza . Kursuje od lat ze swoim dwa razy do roku i wiem cos o tym:)

Elka96
Rozeznany

Neutralny

KobietaPostNapisane przez alkad » 2 cze 2013, 22:11 Re: Pies z polski

"Zwierzę może wjechać na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej jedynie zatwierdzoną przez
DEFRA trasą i korzystając z usług zatwierdzonego przewoźnika (lista zatwierdzonych tras wjazdu i autoryzowanych
przewoźników dostępna jest dostępna na stronie internetowej brytyjskich służb weterynaryjnych:
http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/p ... ts/routes/ "

Czy to oznacza, że jak kupię szczeniaka w Polsce, to przewieźć do UK może go tylko uprawniona do tego firma? :?

Dziękuję za podpowiedzi :)

alkad
Początkujący

Reputacja: 3
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez VA » 3 cze 2013, 07:09 Re: Pies z polski

Sama go sobie przewieź i po kłopocie.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez alkad » 3 cze 2013, 10:35 Re: Pies z polski

"Sama go sobie przewieź i po kłopocie".
VA
Czy miales na mysli zabrac psa do samochodu I przewiezc tak po prostu przez granice ( oczywiscie majac na mysli wszystkie potrzebne dokumenty ), czy mam go przewiezc srodkami I trasam wyznaczonymi przez UK?

Dzieki

alkad
Początkujący

Reputacja: 3
Neutralny

Następna strona