Prawko

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MężczyznaPostNapisane przez endrju » 16 sty 2014, 17:00 Prawko

witam,
byłem kiedyś w uk i wymieniłem polskie prawo jazdy na angielskie. wróciłem do kraju i angielskie prawko zamieniłem z powrotem na polskie. teraz chcę ponownie wymienić polskie na angielskie i nie wiem czy trzeba coś płacić czy wymiana jest za darmo. ktoś się orientuje, albo miał taką sytuację?

Dodano: -- 27 sty 2014, o 12:46 --

tyle osób na forum a nikt nie pomógł. Może teraz ktoś mi pomoże? wydaje mi się że darmowa wymiana,ale pewności nie mam

https://www.gov.uk/driving-licence-fees

endrju
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez tomeczek123 » 5 paź 2014, 19:06 Re: Prawko

Witam. Zgubiłem polskie prawo jazdy trzy miesiące temu. Wysłałem dokumenty do DVLA żeby wydali mi angielskie prawo jazdy ale odpisali mi że zaświadczenie które im wysłałem o posiadaniu uprawnień nie spełnia ich wymagań i chcą polskiego prawa jazdy. Pojechałem do Polski żeby wyrobić wtórnik ale odmówili mi ponieważ nie przebywam w PL 185 dni w roku. Czy ktoś wie co zrobić w takiej sytuacji żeby któreś państwo wydało mi prawko? Dzięki :)

tomeczek123
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 6 paź 2014, 11:29 Re: Prawko

Zapytaj DVLA co dokladnie spelni ich wymagania.
Moze wystarczy zmiana polskiego druki na inny.

2 lata temu wyrobilam tutejsze prawo jazdy na podstawie polskiego zaswiadczenia o posiadaniu prawa jazdy i tlumaczenia przysieglego tego dokumentu.

Zawsze mozesz tez odwolac sie od decyzji DVLA powolujac sie na te same argumenty, ktore tu na forum przytoczyles.

ktosienka
Stały Bywalec

Reputacja: 65
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez tomeczek123 » 6 paź 2014, 11:35 Re: Prawko

Dziękuję za odpowiedź :) Dzwoniłem do DVLA to powiedzieli że zmienili w tym roku przepisy i nie honorują już tych zaświadczeń i wymagają polskiego prawa jazdy. Tylko skąd mam je wytrzasnąć skoro żadne państwo nie chce mi go wydać.

tomeczek123
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ktosienka » 6 paź 2014, 12:44 Re: Prawko

Ja bym sprobowala poprosic polski urzad o odmowna decyzje dotyczaca wydania wtornika prawa jazdy na pismie wraz z potwierdzeniem, ze takie uprawnienia posiadam.

Nastepnie zalaczylabym ten dokument z jego tlumaczeniem przysieglym do odwolania badz zlozenia nowej aplikacji o prawo jazdy w DVLA .

Mozna tez sprobowac odwrotnie- zorganizowac tlumaczenie przysiegle odnownej decyzji z DVLA I na tej podstawie starac sie o wtornik w Polsce z zaznaczeniem, ze bedzie on sluzyl jedynie do wyrobienia brytyjskiego prawa jazdy. Niemniej tutaj pewnie dwa razy trzeba bedzie do Polski leciec, a w pierwszym przypadku moze sie udac wszystko zorganizowac przez telefon badz pelnomocnika.

ktosienka
Stały Bywalec

Reputacja: 65
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez tomeczek123 » 6 paź 2014, 13:29 Re: Prawko

W polskim urzędzie nic już nie wskóram ponieważ przemówiłem się trochę z panią a potem kiedy poprosiłem o owe pismo w którym poda mi powód odmowy wydania prawa jazdy najpierw usłyszałem pytanie: "A po co panu takie zaświadczenie?" a potem pani stwierdziła że nie ma podstaw do wystawienia takiego pisma. Wycofałem więc złożone dokumenty i na tym koniec. Myślę że sam napiszę o odmowie polskiego urzędu i jeszcze raz wyślę to wszystko do DVLA. Sprawdziłem stronę www.gov.uk i tam nie jest napisane że jeśli zgubiłeś lub ci ukradziono prawo jazdy to musisz je dołączyć do dokumentów więc może spróbuję jeszcze raz. Dziękuję :)

tomeczek123
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez bongorno » 6 lis 2014, 15:46 Re: Prawko

Dziwne to co piszesz . DVLA niewyda ci prawka , bo nie ma podstawy aby to uczynić, o czym cie juz poinformowano. Podstawą taka jest polskie prawo jazdy którego nie posiadasz. Co do decyzji odmowy wydania wtórnika prawo jazdy w Polsce , pani w urzedzie gminy czy urzedzie miasta ewidetnie nie zna przepisów . Termin 185 dni w roku obowiazuje tylko wtedy gdy chcesz np zdobyc kolejna kategorie prawo jazdy lub np słynne wsród kierówców zawodowych cpc . Nie ma obowiązku wymiany prawa jazdy w krajach UE wiec pani w urzedzie w Polsce nie ma prawa ci odmówic wydania wtórnika nawet jakbyś nie miał polskiego adresu zamieszkania.

bongorno
Rozeznany

Reputacja: 30
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 6 lis 2014, 21:46 Re: Prawko

bongorno napisał(a):(...)pani w urzedzie gminy czy urzedzie miasta (...)

Gminy nie posiadaja Wydziałów Komunikacji zajmujących się prawami jazdy i dowodami rejestracyjnymi.
Takowe należne są Miastom lub Powiatom.

To tak tylko w kwestii "a propos".

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez tomeczek123 » 7 lis 2014, 14:05 Re: Prawko

Witam :) Dziękuję za podpowiedzi ale prawo jazdy już dostałem od DVLA. Zrobiłem tak jak wcześniej pisałem. Napisałem do DVLA że Polska odmówiła mi wydania wtórnika i za kilka dni dostałem prawko. Moim zdaniem to Anglia jako kraj jest odpowiedzialna za moje prawo jazdy ponieważ od 8 lat mieszkam w Anglii i prawo jazdy zgubiłem w Anglii. W Polsce oprócz meldunku nic tam nie mam i faktycznie nie przebywam tam wcale. Wszystko skończyło się dobrze :) :) :) :) Pozdrawiam :)

tomeczek123
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 7 lis 2014, 23:46 Re: Prawko

Cieszę się, że Ci się udąło to załatwić. Jednak Anglia to inny świat :)

Nie jest ważne, ile lat i gdzie mieszkasz, Mając jedynie polskie prawo jazdy jedynie POLSKI urząd miał potwierdzenie w swoich papierach, że zdałeś egzamin i posiadasz kwalifikacje do kierowania samochodem. Bo niby skąd DVLA miało by o tym wiedzieć?

Ale, jak napisałem - tutaj cuda zdarają się znacznie częściej niż w Polsce :D

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez tomeczek123 » 8 lis 2014, 05:32 Re: Prawko

Witam :) Dostarczyłem dla DVLA wszystkie potrzebne dokumenty łącznie z zaświadczeniem z Polski o posiadanych uprawnieniach i stąd wiedzieli że posiadam prawko. Kilka lat temu rejestrowałem też swoje polskie prawo jazdy w DVLA więc też mieli informację. Poza tym teraz angielskie i polskie urzędy komunikują się ze sobą więc w każdej chwili mogli sami to sprawdzić. Pozdrawiam :)

tomeczek123
Przyczajony

Neutralny