Housing Benefit

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

PostNapisane przez Monika » 1 maja 2007, 12:26 Housing Benefit

Mam pytanko: czy komus z was nadplacano housing z kilku miesiecy?? Nam w koncu przyznano po 6 miesiacach. 3tyg temu dostalismy czek za 3 miesiace tj.( wrzesien, pazdziernik i listopad) i zadnej konkretnej decyzji kiedy nastepny czek i ile nam sie nalezy miesiecznie.
Mial ktos z Was podobna sytuacje??
Bylabym wdzieczna za odpowiedz. :wink:

Monika

KobietaPostNapisane przez kik1976 » 1 maja 2007, 12:37 Re: Housing Benefit

poczekaj na decyzje, a jesli nie przyjdzie w najblizszych dwoch tyg, to zadzwon do dnich , albo sie przedz, to ci wyjasnia.
kik1976
Zadomowiony

Reputacja: 5
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez Shon » 1 maja 2007, 12:56 Re: Housing Benefit

ja dostalem dodatek do zarobkow tez z 3 miesiecznim naddatkiem na konto

a papiery z przyznaniem kwoty miesiecznej dotarly po tygodniu to mi sie podoba najpierw placa potem tlumacza dlaczego :)
Shon
Zadomowiony

Reputacja: 0
Neutralny

PostNapisane przez Monika » 1 maja 2007, 16:42 Re: Housing Benefit

dzieki tylko ze my nie dostalismy zadnych papierow do dzisiaj.

Monika

MężczyznaPostNapisane przez anirad » 2 maja 2007, 12:47 Re: Housing Benefit

Shon napisał(a):ja dostalem dodatek do zarobkow tez z 3 miesiecznim naddatkiem na konto

a papiery z przyznaniem kwoty miesiecznej dotarly po tygodniu to mi sie podoba najpierw placa potem tlumacza dlaczego :)

Shon - dodatek do zarobkow ma sie tak do housing benefit jak piernik do wiatraka.
anirad
Stały Bywalec

Reputacja: 76
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez anirad » 2 maja 2007, 12:52 Re: Housing Benefit

Monika napisał(a):Mam pytanko: czy komus z was nadplacano housing z kilku miesiecy?? Nam w koncu przyznano po 6 miesiacach. 3tyg temu dostalismy czek za 3 miesiace tj.( wrzesien, pazdziernik i listopad) i zadnej konkretnej decyzji kiedy nastepny czek i ile nam sie nalezy miesiecznie.
Mial ktos z Was podobna sytuacje??
Bylabym wdzieczna za odpowiedz. :wink:

skoro nie masz decyzji to skad wiesz za jakie miesiace byl czek? na czeku nie ma okresu za jaki jest wyplacany.

housing benefit jest wyplacany raz na dwa tygodnie czekiem wiec co dwa tygodnie ( z reguly w piatek) dostaniesz czek

dziwni mnie to twoje wyrownanie poniewaz ich wlasne przepisy mowia ze HB bedzie wyrownany po przyznaniu, liczac od pierwszego poniedzialku po zlozeniu aplikacji. chyba ze z powodu braku jakichs dokumentow ( przez okres 14 dni) twoja aplikacja zostala zatrzymana i rozpatrywana ponownie bo naprawde nie mam pomyslu dlaczego to az 6 miesiecy trwalo - normalnie po 3 tygodniach juz sa czeki.
anirad
Stały Bywalec

Poczciwy

PostNapisane przez Monika » 3 maja 2007, 13:24 Re: Housing Benefit

uscislam: do czeku dolaczone byly dokumenty wyjasniajace ze jest to platnosc za 3 miesiace dotego ze nastepny bedzie za 2 tygodnie. Niestety minal juz miesiac i nie dostalismy ani czeku ani zadnych informacji. Dodam ze przy skladaniu ostatniej aplikacjii w lutym pan z urzedu pwiedzial ze dostaniemy zwrot od momentu zlozenia pierwszej aplikacjii czyli od wrzesnia.

Monika

MężczyznaPostNapisane przez anirad » 4 maja 2007, 09:59 Re: Housing Benefit

Monia napisalas ze od momentu zlozenia "pierwszej" aplikacji. Czy to znaczy ze cos Ci odrzucili i byla nastepna? jak poczytasz przepisy to tam jest napisane ze w przypadku odrzucenia umowy lub jesli nie spelnia ( w/g inspektora) wymogow zeby ja tylko uzupelnic i trzeba ja zlozyc na nowo, to niestety liczy sie data zlozenia tej prawidlowej. Maja strasznie pogmatwane przepisiki ktore pozostawiaja tak naprawde straszna dowolnosc osobie ktora rozpatruje twoje podanie.

Co do okresu miesiaca bez czeku to juz jest dziwne bo czeki przychoda regularnie -chyba ze poprosili Cie ( list lub telefon) o kontakt - to oznacza ze jeszcze czegos chca i moga wstrzymac wyplaty. Postaraj sie zadzwonic i szukaj osoby ktora zajmuje sie wlasnie twoim podaniem.
anirad
Stały Bywalec

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez Shon » 5 maja 2007, 08:04 Re: Housing Benefit

anirad napisał(a):...jak piernik do wiatraka...

a to ok :)
Shon
Zadomowiony

Reputacja: 0
Neutralny