WTC a dochody partnerki za zeszły rok z polski
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
Witam Może ktoś mi pomoże.Wypełniając kalkulator do WTC podałem swoje tylko dochody bez partnerki wyszło mi około 4 funtów na tydzień. Natomiast już za miesiąc moja partnerka przyjeżdża ale jest w ciąży zaawansowanej i pracować już nie będzie. Wtedy wypełniając WTC kalkulator, dopisują ją oczywiście ale, wpisuje jej dochody czy tez wpisuje 0.
Moja żona od pół roku nie pracuje a wcześniej jakieś tam dochody w Polsce miała.Jeśli wpisuje to jakie to dochody brutto polskie zamieniając na funty i czy od 5 kwietnia 2013 do 2014 czy inaczej??? Dzięki to ważne by mój WTC był większy o kilka funtów na tydzień.
-

-
emilgdansk
- Początkujący
-
-
- Reputacja: 5
Wpisujesz dochody z Pl brutto przeliczone w/g kursu orientacyjnego ( np NBP) na dany dzien i zaznaczasz opcje ze jest to kwota orientacyjna ( a nie dokladna). Jednak jesli nie pracowales caly poprzedni rok ( tak sadze po tych 4 funtach) to licz sie z natychmiastowa kontrola i zeby tego uniknac to po wyslaniu aplikacji zadzwon ( po okolo tygodniu) i podaj swoje tygodniowe/miesieczne zarobki takie jakie faktycznie sa. To znacznie ulatwi Ci zycie.
-

-
anirad
- Stały Bywalec
-
-
- Reputacja: 76
Uściślając wypowiedź:
anirad napisał(a):Wpisujesz dochody z Pl brutto przeliczone w/g kursu orientacyjnego ( np NBP) na dany dzien (...)
kurs przeliczeniowy powinien być brany na dzień wypłaty. Nie dzień później, nie dzień wcześniej. I nie można uśredniać. Czyli wypłata w styczniu była 25go - bierzesz kurs z 25.01. w lutym 21 - przeliczasz wypłatę lutową po kursie z dnia 21.02 itd.
Nie wiem, czy akurat kurs NBP bedzie odpowiedni. Czy nie musi być kurs Banku Anglii. W końcu to instytucja brytyjska, a nie polska. A jeszcze dobrze się dowiedzieć dokładnie który kurs brać, bo tych tez jest kilka :)
Tak to przynajmniej działa w Polsce, a że przepisy finansowe są z reguły podobne więc zakładam, że tutaj też tak będzie.
Na Twoim miejscu udał bym się do HMRC i zapytał. Tutaj możemy gdybac :)
Pozdrawiam
-

-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Reputacja: 183

Pozowlilam sobie juz wczesniej na to pytanie odpowiedziec w innym watku, ktory zalozyl Emil.
viewtopic.php?f=1&t=14155Tak jak wspomnialam w powyzszym watku dochod partnerki Emila z Polski bedzie uzyty tylko jako dochod z ubieglego roku, jako wartosc szacunkowa na potrzeby biezacego roku . Tym samym wskazane jest poinformowanie urzedu, ze w biezacym roku podatkowym partnerka nie pracuje i bedzie miala dochod zerowy. Tym samym jej polski dochod sprzed 06/04/2014 nie bedzie mial zadnego wplywu na ewentualny zasilek w roku podatkowym 2013/14, moze wiec wpisac w forumlarzu wartosc szacowana (estimate) a nie wlasciwa (accurate) oparta o adekwatny kurs.
My tu sobie gdybamy, a Emil zniknal z pola widzenia w miedzyczasie, dyskusja wydaje sie byc czysto teoretyczna.
-

-
ktosienka
- Stały Bywalec
-
-
- Reputacja: 65
Adam - to co dziala w Polsce to przemilczmy ;-)
Wypelniajac wniosek o WTC tak jak napisala ktosienka podajesz zarobki z Pl za rok ubiegly w przyblizeniu ( dzwonilem w zeszlym roku i dowiadywalem sie - poinformowali mnie zeby uzyc danych Banku Polski ( heheheheh) na dzien wypelniania wniosku . I tak nie ma to wiekszego znaczenia bo jak wiedza Ci ktorzy nie oszukuja, trzeba natychmiast zglaszac kazde zmiany w wysokosci wynagrodzenia lub utrate/podjecie pracy.
-

-
anirad
- Stały Bywalec
-
-
- Reputacja: 76
Jestem jestem dziękuje za wszystkie rady.Tak zgadza się pracowałem od czerwca, wtedy przyjechałem. Sorki ze tak rzadko pisze ale 55 h tyg robi swoje. Czyli rozumiem ze podaję dochody żony za rok 2013, ale od stycznia czy od kwietnia 2013, do grudnia bo potem już nie pracowała.
-

-
emilgdansk
- Początkujący
-
-
- Reputacja: 5
anirad napisał(a):Adam - to co dziala w Polsce to przemilczmy ;-)
(...)
Hehehe. Ano.
Kolejny kamyczek do ogródka "dlaczego tu jestem" :D
Pozdrawiam
-

-
AdamBoltryk
- Wtajemniczony
-
-
- Reputacja: 183

Powrót do SZUKAM INFORMACJI