operator cnc
Napisane przez Guest » 15 maja 2012, 19:49 Re: operator cnc
-
- Guest
Napisane przez Hunteros30 » 15 maja 2012, 21:21 Re: operator cnc
co do kurczliwości materiału to kolega może mieć racje, mierzone zaraz po obróbce w zimny dzień odhyłka oki, mierzone później w ciepłej i nagrzanej hali już wymiary uciekają....tylko to mi przychodzi do głowy
-
- Hunteros30
- Stały Bywalec
- Reputacja: 42
Napisane przez Guest » 16 maja 2012, 20:24 Re: operator cnc
Ja nie mysle, ze ktos zmarnowal specjalnie material. Tylko wczesniej ktos zrobil to zle, a teraz nam podstawili te czesci i w ten sposob zaoszczedzili, ale to tylko moje domysly i jesli nawet tak bylo to raczej sie prawdy nigdy nie dowiem
8)
-
- Guest
Napisane przez plazermen » 16 maja 2012, 20:47 Re: operator cnc
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputacja: 92
Napisane przez wolfman » 6 cze 2012, 18:48 Re: operator cnc
chcialbym podjac sie kursu na operatora cnc,jestem nowy w temacie i nieposiadam doswiadzenia,wiec prosilbym urzytkownikow o jakies sprawdzone szkoly(godne polecenia) moze,przyblizony czas trwania kursu,ceny i wszystko co uznacie za stosowne i pomocne...
dziekuje serdecznie i pozdrawiam...
-
- wolfman
- Początkujący
- Reputacja: -4
Napisane przez mirekn » 11 cze 2012, 19:18 Re: operator cnc
-
- mirekn
- Początkujący
- Reputacja: 6
Napisane przez Cheetos » 28 cze 2012, 14:35 Re: operator cnc
•Experience in manufacturing 4 years with machining CNC at among other things: Machining steel, Stainless steel, Aluminum, Hardened steel, Plastic.
•Experience in setter parts on the machine from basic.
•Sense technology.
•Qualification of individual programming machine CNC in Code Iso.
•Very good knowledge of technical drawing.
•Knowledge system, kanban, lean manufacturing, TPM, 5S ,GMP.
•Very good knowledge of quality control skill in measuring instruments: Caliper, Micrometer, Depth Gauge, Height Gauge, Thickness Gauge, Profil Projector, Microscope, Roughness , Dmg Eco Microset and CMM :Tesa and Zeiss and other gauge to the individual parts.
•Skill in profiling of grinding wheels for grinding manual machine.
•Skill in exercise work locksmith (Drilling, Threading,Deburring).
•Work for industry: Automotive ,Aerospace and Medical.
•Experience for 2axis to 8axis.
•Experience on sandblasting machine.
wyglada mniej wiecej tak pracowalem na wielu sterowanikach okolo 10 miedzi innymi Fanuc Mazatrol sinumerikc etc.
Mam doswiadczenie na ok 40maszynach ktore potrafie ustawiac problem w tym ze nie potrafie programowac tzn rozumiem program co jest napisany ale nigdy nie mialem mozliwosci programowania czy to on-line na maszynie czy w cad/cam
Na zainteresowanie nie narzekam bo w ciagu miesiaca zadzownilo do mnie okolo 40-50 osob ale tak naprawde bylem na 2 rozmowach z czego 1 w agencji i ciagle cisza nikt konkretow albo sie pytaja o auto czy mam albo czy programowac potrafie.
Moj angielski nei jest idealny ale dogaduje sie praktycznie z kazdym kto do mnie dzwoni.Powiem sczerze ze przyjechalem tutaj ze wzgledu na to ze w polsce bylem zabardzo ograniczony nikt nie chcialm mnie dopusczac do programowania bo nie mailem studiow etc. tutaj wiem ze jest inaczej chcialbym sie dowiedziec jaki blad popelniam jak wy tutaj zalapaliscie pierwsze prace u mnei w regionie wszedzie potrzebuja programmerow/setterow/operatorow a jak jest setter/operator to i tak sie nikt nie odzywa a czegos takiego jak Operator od wymiany sztuki chyba nie ma przynajmniej nie spotkalme sie jak sie nauczyc skoro nikt nie chce mnie dopuscic do czy powinienem sciemniac ze potrafie pisac programy skoro tego nie potrafie czy poprostu jescze czekac i jestem tutaj za krotko
-
- Cheetos
- Przyczajony
- Reputacja: 0
Napisane przez Guest » 28 cze 2012, 20:02 Re: operator cnc
-
- Guest
Napisane przez krzysztof75 » 4 lip 2012, 09:07 Re: operator cnc
-
- krzysztof75
- Przyczajony
Napisane przez Cheetos » 5 sie 2012, 18:20 Re: operator cnc
ziomek169 napisał(a):Witam
Nazywam się Tomasz jestem tu nowy jutro idę pierwszy dzień do pracy jako operator CNC :) Z racji, że już miałem dość szukania pracy typu "sorry ale nie masz doświadczenia" postanowiłem podkolorować sobie trochę CV i z dostaniem pracy nie było problemu.
Mam teraz pytanie do was jak to będzie mogło wyglądać? Wiem, że są tu ludzie, którzy postąpili w podobny sposób i sobie chwalą. Jestem po trzecim roku AiR na wydziale mechanicznym AGH i nie zamierzam bać się tego wyzwania a nawet cieszyłbym się coś rozwinąć w tym temacie.
Póki co czytam sobie podręcznik "młodego operatora" i inne materiały dotyczące CNC znam podstawy pomiarów i mam takie pytanie też czy angielskie firmy dają zazwyczaj szkolenie (moim zdaniem powinny widomo maszyny różne) i jakie są wasze doświadczenia?
Liczę na wasze wypowiedzi i pozdrawiam ;)
Pracuje od miesiaca w angli na stanowisku operator/setter jak dla mnie to byl troche szko bo dziwnie to wygladalo nie mialem w firmie zadnej rozmowy kwalifikacyjnej tylko z kolesiem z agencji przez tel. kazal mi przyjsc pod zaklad 5:45 pytac o supervisiora powiedzial mi ze moge sie przebrac przy maszynie i na ktorych mam pracowac i tyle nie pokazali mi nic gdzie trzymaja narzedzia pomiarowe narzedzia do obrobki tak naprawde nic wszystko musialem sie pytac sam nikt mnie nie kontroluje co spada mi z maszyny albo jak ja ustawiam firma na ugruntowanej pozycji napewno czesc osob z was ja zna troche praca pod presja ale poki co narazie robie umowe mam co tydzien i ciagle mi przedluzaja nie wiem jak ma wygladac ta twoja praca co masz robic jako operator cnc opisz co tam masz rzezbic pozdro
-
- Cheetos
- Przyczajony
Napisane przez Guest » 5 sie 2012, 18:23 Re: operator cnc
-
- Guest
Napisane przez biuro381 » 10 sie 2012, 11:15 Re: operator cnc
-
- biuro381
- Przyczajony