Praca w Birmingham
Napisane przez luke85 » 20 cze 2006, 22:46 Re: Praca w Birmingham
przyjechalismy (2 osoby) tu rok temu- w lipcu, z 400 funtami w kieszeni. szukalismy pracy przez 3 tygodnie i nic, susza.. nagle w centrum miasta bylo to ogloszenie w oknie i w ciagu 3 dni jedno z nas juz pracowalo.
ze swojego doswiadczenia powiem ze bez numeru ubezpieczenia jest dosc ciezko znalezc jakakolwiek prace legalna; konto w banku to drobiazg, WRS to samo. w ciagu tych 3 tygodni zostawilem ponad setke cv ale pisanych odrecznie.. co na pewno zniechecilo przyszlych pracodawcow- no coz- nie mialem wtedy dostepu do kompa:) do tego mnostwo aplication forms itp gdzie wymagali NIN.
osobiscie uwazam ze w wakacje sa raczej malo srednie szanse na prace- nie mowie o samej liczbie stanowisk ale o konkurencji.
prace jako takie do sprzatania latwo znalezc w job centre ale tu z kolei tez wymagaja tego NINu :(
na poczatek przyjezdzajacym radze przywiezc tak uzo kasy jak to mozliwe- powiem ok. 500L zeby jakos przezyc te 3-4 tyg szukania (jak bylo w moim przypadku) i w razie czego miec na bilet powrotny (czego nikomu nie zycze:)). poszukajcie taniego pokoju- za ok. 60-70L na tydzien na pewno znajdziecie cos fajnego(gazeta Bargain Pages wychodzi w kazdy wtorek i piatek). unikajcie dzielnic jak Alum Rock, Saltley, Handsworth i okolice Soho Road- to sa dzielnice czarnoskorych lub Hindusow a wiec bardziej niebezpieczne. nie polegajcie tylko na centrum!- wsiadzcie w bus bylejaki i wysiadzcie byle gdzie- a moze sie poszczesci:)
nie polegajcie na agencjach: z doswiaczenia wiem ze nie przyjma waszych cv chyba ze macie rok lub poltora doswiadczenia w pracy w UK. chodzilismy po centrum po agencjach 3 dni i wszedzie mowili to samo- cv przyjeli tylko w 1 agencji..
no nie wiem co jeszcze dopisac.
jak macie pytania to walcie na mail lukaas85@yahoo.co.uk
powodzenia
-
- luke85
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez lunes » 26 cze 2006, 22:15 kontynuujac....
-
- lunes
- Przyczajony
-
- Nadjeżdża
- Przyczajony
Napisane przez Nadjeżdża » 27 cze 2006, 21:31 Re: Praca w Birmingham
-
- Nadjeżdża
- Przyczajony
Napisane przez luke85 » 1 lip 2006, 14:23 Re: kontynuujac....
lunes napisał(a):Kochani... niech mi ktos rozwieje wciaz naplywajace watpliwosci. Czy termin 9 wrzesien to dobry termin??? Czy 600Ł mi wystarczy do momentu znalezienia pracy? Czy moj podstawowy angielski callan method jest wystarczajacy na poczatek? A moze lepiej siedziec tu i pracowac w zakladzie pogrzebowym bez mozliwosci dalszego rozwoju zastanawiajac sie czy zaplacic mieszkanie czy dalej chodzic na zajecia z callana? A moj facet? Czy dwa lata doswiadczenia w FIAT POWERTRAIN i podstawowy ang to ok czy lepiej czekac na awans za 5 lat zarabiajac 1500 na reke? Niech ktos mi powie, ze damy sobie tam rade.Mam pokoj u kumpeli, wiem, ze mi pomoze, ale jak to wszystko czytam to mam coraz wiecej watpliwosci... niech mi ktos cos powie... albo w jedna albo w druga strone...
9 wrzesien to lepszy termin niz 9 lipca:) mniej ludzi naraz przyjezdza- tzn. studentow. 600L powinno spoko starczyc pod warunkiem ze znajdziecie tani pokoik np.60L za 2 osoby (mnie sie tak udalo w Handsworth Wood). Swoim doswiadczeniem na poczatek sie nie przejmujcie za bardzo- na poczatek wezcie bylejaka robote- chocby sprzatanie- tylko po to by sie gdziekolwiek zachaczyc. jesli masz pokoj u kumpeli to spox, oszczedzicie sobie:) co do polegania na kims ze znajdzie Tobie/ Wam prace.. no coz, na swoim przykladzie powiem ze nie robilbym tego- po prostu z braku czasu- wychodze z domu o 8.30 wracam ok.18.00 po 8 h pracy i bylbym zbyt zmeczony by komus pracy szukac. bierzcie w lapki gazety, jest darmowy net w biblitece centralnej w samym centrum- to wam pomoze.
powodzenia!!
ah, jesli bedziecie jednak szukac pokoju to tylko u Anglikow- Hindusi maja ciasne dupska (pardon) i beda sciagac kase za nijaki standart. My mieszkalismy u angielskiej rodziny, mielismy jak u boga za piecem, pozwalali nam z netu korzystac u siebie a nawet z karty kredytowej na zakupy:P
3mam kciuki za nowo przyjezdzajacych!!!
-
- luke85
- Początkujący
Napisane przez kaw-dun » 30 sie 2006, 18:47 Re: Praca w Birmingham
-
- kaw-dun
- Przyczajony
Napisane przez Yardley » 30 sie 2006, 19:01 Re: Praca w Birmingham
kaw-dun napisał(a):witam ja mam bilet na 14 pazdziernika jade do 2 kuzynow maja dom prace dzis wlasnie jeden znich dostal umowe na stale maja tam swoje dziewczyny i wszyscy pracuja paru znajjomych dzinki nim ma prace teraz kolej namnie licze ze sie uda i ze bedzie dobrze dzis wlasnie przedstawilem wymowienie w swoim zakladzie pracuje w polsce jako operator maszyn moja firma zajmuje sie produkcja plyt do telewizorow moze sa w Birmingham jakies podobne firmy co zajmuja sie produkcja elektroniki wydaje mi sie ze z 1.5 rocznym doswiadczeniem w polsce i dosyc dobrymi ocenami pracodawcow bylo by mi latwiej wlasnie w tego radzaju fabryce znalesc prace, bardzo was prosze jezeli znacie jakies adresy takich firm to prosze o przeslanie mi ich na prv
pewnie bedzie szukal jakiej kolwiek pracy jak przyjedziesz, czasami trudno jest spelnic swoje marzenia zwiazane z praca zaraz po przyjezdzie ale zycze powodzenia
-
- Yardley
- Stały Bywalec
Napisane przez kaw-dun » 3 wrz 2006, 11:47 Re: Praca w Birmingham
-
- kaw-dun
- Przyczajony
Napisane przez dziewczynamalin » 8 wrz 2006, 12:22 Re: Praca w Birmingham
Witam...w moim przpadku jest tak...mam zaklepane mieszkanko jesc tez bede miała co,lecz z praca jest gorzej nie znam dobrze jezyka,moze ktos cos słyszał o jakiejs pracy dorywczej,chodzi mi o jakies sprzatanie opieka nad dziecmi tak na dobry poczatek.Przyjezdzam 10.09.06 licze na wszelka pomoc...Pozdrawiam cieplutko
ania6780@wp.pl
-
- dziewczynamalin
Napisane przez nataszka_22 » 9 wrz 2006, 08:28 Re: Praca w Birmingham
dziewczynamalin napisał(a):Witam...w moim przpadku jest tak...mam zaklepane mieszkanko jesc tez bede miała co,lecz z praca jest gorzej nie znam dobrze jezyka,moze ktos cos słyszał o jakiejs pracy dorywczej,chodzi mi o jakies sprzatanie opieka nad dziecmi tak na dobry poczatek.
wiesz ja również mam mieszkanko jedyny problem to praca i przedszkole dla córeczki:( ale moze jakoś sobie poradze, zresztą muszę.
-
- nataszka_22
- Przyczajony
Napisane przez Lukaas85 » 9 wrz 2006, 20:27 Re: Praca w Birmingham
:arrow: dziewczynamalin
dziekuje za uwage :neutral:
-
- Lukaas85
- Wtajemniczony
- Reputacja: 1
Napisane przez dyrooo » 9 wrz 2006, 20:38 Re: Praca w Birmingham