Kobieta w ciazy zwolnona z pracy w 25 tyg ciazy . . .
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
I WSZYSTKO JASNE. Nie uda mi sie nic zdzialac musialabym wynajac dobrego prawnika i zaplacic za proces (a odszkodowania moge dostac conajmniej o polowe mniej niz koszty ktore bym poniosla), a pan z CAB odradzil mi tego bo firmy takie jak ta maja swoich prawnikow ktorzy zroibia wszystko zeby bylo po ich mysli i ze tylko sobie zaszkodze w taki sposob. Coz, dzieki za wsparcie oczywiscie tym ktorzy takowe mi okazali ale nic nie dam rady zrobic :( Oby zadna z was nie byla w takiej sytuacji.
-
-
jo14189
- Stały Bywalec
-
-
- Reputacja: 10
-
polecam strone
www.direct.gov.ukTroszke tam poczytalam, ale prawda taka, ze najlepiej jak sama zobaczysz albo poprosisz kogos z cab.
Musisz dobrze poczytac na jakich warunkach bylas zatrudniona. Dla przykladu poczytalam o ''unfair dismisall'' czyli bezprawne zwolnienie z pracy i tam pisze, ze mozesz sprawe skierowac do ''tribunal'', ale tylko wtedy jak bylas ''employee'' a nie ''worker''. Wiekszosc pracownikow agencyjnych podchodzi pod kategorie worker. Ale rownie dobrze mozesz byc ''employee'' jesli masz podpisany kontrakt z agencja. Takze jak sama widzisz najlepiej bedzie z dokumentami podejsc do kogos kto takimi sprawami zajmuje sie na codzien.
ponizej link do ''unfair dismisall''
http://www.direct.gov.uk/en/Employment/ ... /DG_175828
-
-
oliwka_26
- Rozeznany
-
-
- Reputacja: 8
-
hej tak czytam te forum i dobrze znam ta agencje bo dosc dlugo przez nia pracowalam,moja siostre zwolnili tez jak sie dowiedzieli ze jest w ciazy a pracowala w iforce i tez niby szukali jej pracy bo ta firma nie chciala kobiet w ciazy ale nic nie wyszlo i to bylo przed wejsciem tego nowego prawa ale teraz jesli po trzech miesiacach pracy w jednej firmie przez ta agencje podpisalas nowy kontrakt to oni musza Ci placic przez 4tyg jesli szukaja Ci pracy bo tak jest w tym kontrakcie wiem bo moja kolezanka tak miala teraz i jesli Ci to wyplaca to spokojnie mozesz zlozyc o maternity allowance z jobcenter a am2pm wyda Ci list ze nie beda Ci placic tego zasilku i nie maja dla Ciebie pracy...
-
-
sylwia89
- Początkujący
-
-
- Reputacja: 0
-
czesc mam na imie Karolina jestem w 18 tygodniu ciazy i mam pare pytan po pierwsze jak wyglada sprawa maciezynskiego dla pracownikow agencyjnych bo nie bardzo ogarniam o co chodzi na gov.uk.czyte 26 tygodni musze pracowac poprostu w jednej agencji czy musze byc w konkretnym miejscu pracy? Po drugie agencja wystawiła mi 7 listopada p45 a poinformowała mnie o tym dzis tj.21 listopad gdzie od 20 do innej pracy mnie wysłali a dzis chcieli zebym podpisała nowe p 46 bo inaczej nie zapłaca mi za te dwa dni z tad moje pytanie czy agencja ma prawo mnie zwolnic bez podania przyczyny i nawet poinformowania mnie? Poza tym dodam ze miałam na tyle urlopu aby pokryc czas oczekiwania na nowa prace, ale zostal mi on w całosci wypłacony .dodam ze 7 listopada konczyłam jedna prace ale obiecali mi ze znaja mi nowa. Bardzo prosze o pomoc kogos kto był w podobnej sytuacji
-
-
hrumek
- Raczkujący
-
-
- Reputacja: 0
-
Powrót do PRACA