Problem z ostatnim wynagrodzeniem

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

MężczyznaPostNapisane przez artur778 » 28 lut 2013, 00:47 Problem z ostatnim wynagrodzeniem

Witam wszystkich

Od 16.01.2013 byłem na "chorobowym" do 31.01.2013. Zgłosiłem ten fakt pracodawcy telefonicznie a tydzień później wysłałem dokument listem poleconym (został odebrany). 30.01.2013 otrzymałem od pracodawcy dwa listy z payslipem. (Wszystko w osobnych kopertach). W listach proszą mnie o kontakt bo nie wiedzą rzekomo co się ze mną dzieje. 31.01.2013 jak pojechałem do pracy okazało się, że moja wypłata została wstrzymana bo nie dopełniłem wszelkich obowiązków żeby poinformować pracodawcę, że jestem chory. Niestety moja wiedza jest chyba za mała bo poza tym co zrobiłem powyżej nie wiem w jaki sposób mógłbym jeszcze usatysfakcjonować kadry.

W każdym razie pieniądze miałem otrzymać w ciągu kilku dni na konto.
Tego samego dnia złożyłem wypowiedzenie (obowiązuje mnie 7 dniowy okres wypowiedzenia). Poszedłem do lekarza i znowu dostałem 7 dni zwolnienia o czym znowu poinformowałem pracodawcę a dokument przesłałem listem poleconym który został odebrany.

Po dwóch tygodniach nadal nie mając wynagrodzenia zawiadomiłem o całej sprawie swoje związki zawodowe. Pani komisarz po czterech interwencjach telefonicznych z kimś z kadr w końcu załatwiła, że wypłacono mi jakąś kwotę. Na "moje oko" jest to połowa pieniędzy które firma jest mi winna. Suma jest inna (dużo niższa) niż ta która widnieje na payslipie którego mi nie wypłacono 31/01/2013. Do dzisiaj nie dostałem ani nowego payslipa ani żadnej informacji co to jest. Pomijam fakt, że P60 także nie otrzymałem.

14/02/2013 zadzwoniłem ponownie do związków ale komisarz ma już chyba mnie dość (i mojego pracodawcy także). Wysłała mi taką wiadomość:

"Hi Artur

I have spoken to payroll again, they say that they have issued a new payslip as this one is incorrect. They also state that they still owe you some money and this will be paid to you during the first week in March. If you are unhappy with this and need to speak to payroll their number is: 0208 7822450

Caren"

Wstrzymano mi pieniądze bez powodu.
Nie dostałem pełnego wynagrodzenia (jedynie połowę po dwóch tygodniach).
Pracodawca ma mój depozyt za urlop który pobrano mi z pierwszym wynagrodzeniem oraz nie mam wypłaconego chorobowego.

Za pierwsze dwa tygodnie bank naliczył mi karę bo przekroczyłem linię debetową. Osobiście nie wiem dlaczego ja mam za to płacić.

Nie sądzę także, że cokolwiek wpłynie na moje konto w marcu po tym co widziałem do tej pory.

Zapytam wprost: czy ktoś ma jakieś pomysł jak odzyskać pieniądze ?

artur778
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agna78 » 28 lut 2013, 18:26 Re: Problem z ostatnim wynagrodzeniem

hej

proponuje Ci zadzwonic do ACAS, numer znajdziesz jak sobie wygoglujesz:) Tam opowiedz o calej sytuacji i oni skontaktuja sie z Twoim pracodawca w celu wyjasnienia a sa bardziej skuteczni niz zwiazki zawodowe.

Poza tym pani komisarz napisala Ci, ze wysla nastepny payslip bo ten co dostales jest bledny wiec poczekaj na ten payslip. Wiem, ze to zadne pocieszenie ale trzeba byc cierpliwym bo byc moze rzeczywiscie korespondecja w firmie musi przjesc przez kilka rak i dlatego wlasnie cale nieporozumienie. Poza tym sami przyznali, ze sa Ci winni pieniadze ale pewnie musza to zaksiegowac i ktos musi podpisac co trzeba zanim dostaniesz przelew.

Jesli nie wyjasnisz tego z firma w marcu- dzwon do ACAS. Ale nie badz w goracej wodzie kapany bo moim zdaniem lepiej zalatwic to na spokojnie z firma. Pozniej mozesz potrzebowac referencje i bedzie problem.

Pozdrawiam

agna78
Rozeznany

Reputacja: 52
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez artur778 » 28 lut 2013, 18:42 Re: Problem z ostatnim wynagrodzeniem

Dzwoniłem do ACAS dzisiaj. Mam napisać pismo i wysłać pracodawcy. Po tych problemach jakie miałem z firmą Euro Car Parts mam gdzieś ich referencje. W każdym razie psychiczne znęcanie doprowadziło do tego, że złożyłem wypowiedzenie a mój GP skierował mnie do psychologa. Mam w sumie jeszcze 11 wizyt i "depresanty".

Nie chcę mieć z tą bandycką firmą nic wspólnego tylko chcę odzyskać pieniądze które są mi winni a na które pracowałem i to bardzo ciężko. Traktowano mnie jak "szmatę". Pracowałem po 10-11 godzin na wózku z jedną przerwą (30 minut). Pomijam fakt, że o byle co miałem spotkania dyscyplinarne i jakieś rozmowy z wpisem do akt. W tygodniu nawet było ich 9.

Na szczęście już pracuję w normalnych warunkach i życie nabrało sensu. Normalnie chce się ryczeć ale to już nie na temat.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

artur778
Początkujący

Neutralny

PostNapisane przez Guest » 28 lut 2013, 18:46 Re: Problem z ostatnim wynagrodzeniem

Ja na Twoim miejscu już bym się kontaktował z prawnikiem tu za wszystko można wyrwać odszkodowanie, a straty poniosles przez to, ze pieniądze nie wpłynęły na czas zrobiłeś sobie debet bank naliczyć Ci karę i napewno szlak trafił Twoja historie kredytowa. Tylko nie szedł bym na Twoim miejscu do żadnego Cab tylko skontaktował bym się z normalna firma prawnicza nawet tutaj na bham.pl się ogłasza jakaś firma prawnicza pracuje tam Polka prowadzili dość skomplikowana sprawe o odszkodowanie mojemu bratu zakończyła się sukcesem, a on nie zapłacił ani funta teraz są w trakcie prowadzenia kolejnej sprawy tez do tej pory nie zapłacił ani funta.

Dodano: -- 28 lut 2013, o 18:46 --

Ja na Twoim miejscu już bym się kontaktował z prawnikiem tu za wszystko można wyrwać odszkodowanie, a straty poniosles przez to, ze pieniądze nie wpłynęły na czas zrobiłeś sobie debet bank naliczyć Ci karę i napewno szlak trafił Twoja historie kredytowa. Tylko nie szedł bym na Twoim miejscu do żadnego Cab tylko skontaktował bym się z normalna firma prawnicza nawet tutaj na bham.pl się ogłasza jakaś firma prawnicza pracuje tam Polka prowadzili dość skomplikowana sprawe o odszkodowanie mojemu bratu zakończyła się sukcesem, a on nie zapłacił ani funta teraz są w trakcie prowadzenia kolejnej sprawy tez do tej pory nie zapłacił ani funta.

Dodano: -- 28 lut 2013, o 18:46 --

Guest

PostNapisane przez Guest » 28 lut 2013, 18:46 Re: Problem z ostatnim wynagrodzeniem

Guest

MężczyznaPostNapisane przez artur778 » 28 lut 2013, 18:52 Re: Problem z ostatnim wynagrodzeniem

xxxx napisał(a):Ja na Twoim miejscu już bym się kontaktował z prawnikiem tu za wszystko można wyrwać odszkodowanie, a straty poniosles przez to, ze pieniądze nie wpłynęły na czas zrobiłeś sobie debet bank naliczyć Ci karę i napewno szlak trafił Twoja historie kredytowa. Tylko nie szedł bym na Twoim miejscu do żadnego Cab tylko skontaktował bym się z normalna firma prawnicza nawet tutaj na bham.pl się ogłasza jakaś firma prawnicza pracuje tam Polka prowadzili dość skomplikowana sprawe o odszkodowanie mojemu bratu zakończyła się sukcesem, a on nie zapłacił ani funta teraz są w trakcie prowadzenia kolejnej sprawy tez do tej pory nie zapłacił ani funta.

A masz może nr telefonu do tej firmy ? Znalazłem kilka takich firm ale jeżeli znasz jakąś dobrą to proszę o jakieś dane.

artur778
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Ika51 » 1 mar 2013, 21:48 Re: Problem z ostatnim wynagrodzeniem

No właśnie.Ja też poprosiłabym o nr tej firmy prawniczej.Ja z kolei chciałabym wyjaśnić pewne posunięcia mojej agencji.

Dodano: -- 1 mar 2013, 22:48 --

No właśnie.Ja też poprosiłabym o nr tej firmy prawniczej.Ja z kolei chciałabym wyjaśnić pewne posunięcia mojej agencji.

Ika51
Początkujący

Reputacja: 8
Neutralny

Powrót do PRACA