Koniec macierzynskiego i co dalej ?
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
Witam wszystkich. Mam pytanie i prosbe o pomoc. Otoz jestem samotnie wychowujaca matka, wkrotce konczy mi sie macierzynski i nie wiem co mam dalej robic. Slyszalam ze podobno aby zachowac wszystkie benefity wystarczy abym otworzyla sobie self employed i np sprzatala komus domy,biura i wystarczyloby gdybym zarabiala 90f abym mogla dostawac pieniazki. Nie wiem jakie jest najlepsze wyjscie pozniewaz nie mam za bardzo z kim zostawiac mojej niuni, a nie chcialabym jej jeszcze oddwac do jakis zlobkow, przedszkoli. Prosze o porade co robic dalej. I jak to wyglada jak np sprzatalabym u znajomych to w jaki sposob mam im to udowodnic. Pozdrawiam.
-

-
dorotamakota
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 0
wydaje mi sie ze moglabys nawet pracowac part time,min 24 godziny o zarobkach min 140£...jako samotna matka masz wieksze szanse na roznego typu dofinansowania. najlepiej zglosic sie do job centre i do lokalnego neighberhood office o porade,
mysle ze z samozatrudnieniem jest troche biegania i zlaatwiania potem ajkies podatki pod koniec roku wystawiania faktor itp...dowiedz sie najpierw w urzedzie jaka pomoc moglabys otrzymac w twojej sytuacji i przeanalizuj swoje opcje...poszukaj rowniez jakie przedszkola dostaja dofinansowania do opieki,nie ejstem pewna czy andla to funkcjonuje czy trzeba czekac az dziecko skonczy 3 latka...powodzenia:)
-

-
Carrington
- Przyczajony
-
-
Jeśli jesteś samotną matką to należy ci Income support z Jobcentre Plus a co za tym idzie Housing and Council Tax Benefit oraz Child Tax z HM revenue i w dodatku nie musisz pracować. Jeśli będziesz pracować to po prostu ci dołożą Working Tax Credit.
-

-
sylwio70
- Początkujący
-
-
Rejestracj samozatrudnienia to akurat nie jest problem, rejestruje sie przez internet i zajmuje to jakies 5 min. Rozliczenia sa raz w roku i tez nie sa jakos bardzo skomplikowane. ALe mysle ze dobrze zebys poszla do jakiegos urzedu i sprawdzila co Ci sie bardziej oplaca - ile dostaniesz jak wogole nie pracujesz a ile jak jestes samozatrudniona. Mam znajomych ktorzy dostaja bardzo wysoki wtc wiec warto to sprawdzic
-

-
samoszczescie
- Początkujący
-
-
- Reputacja: 1
Powrót do PRACA