Holiday z agencji
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
• Strona 1 z 1
Napisane przez Grzes* » 13 kwi 2009, 14:53 Holiday z agencji
Czy ktoś się orientuję ile wynosi minimum dni wolnych od pracy jakie powina zagwarantować agencja pracy, jeżeli takie istnieje i czy pracując dla tej samej agencjii ponad 2,5 roku powinno się byc traktowanym na innych zasadach w tej kwesti czy też nie ma to żadnego znaczenia?
-
- Grzes*
- Rozeznany
- Reputacja: 2
0
Napisane przez AdamBoltryk » 13 kwi 2009, 16:54 Re: Holiday z agencji
Holiday dostaniesz tyle dni, ile sobie wypracujesz. Nie słyszałem o "minimum". A co do traktowania - to nie Polska. Jeśli pracujesz 2,5 roku dla tej samej agencji, to mogą Cię tylko lubić (i częściej brać pod uwagę przy przydzielaniu pracy) lub nie (i masz ostatnie miejsce w kolejce po pracę).
Oni nie znają pojęcia - lojalność :) Przynajmniej ja się z takimi ludźmi w agencjach nie spotkałem. Potrzebują ludzi? Wejdą Ci w żyć, dzwoniąc 20 razy na godzinę. Nie mają za dużo pracy? Oleją Cię jak i tego co pracuje 2 tygodnie. No, po 2,5 roku pracy może trochę później :D
Takie są moje doświadczenia po 2ch latach pobytu tutaj :)
Pozdrawiam
Oni nie znają pojęcia - lojalność :) Przynajmniej ja się z takimi ludźmi w agencjach nie spotkałem. Potrzebują ludzi? Wejdą Ci w żyć, dzwoniąc 20 razy na godzinę. Nie mają za dużo pracy? Oleją Cię jak i tego co pracuje 2 tygodnie. No, po 2,5 roku pracy może trochę później :D
Takie są moje doświadczenia po 2ch latach pobytu tutaj :)
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
0
Napisane przez StepByStep » 13 kwi 2009, 17:16 Re: Holiday z agencji
Adam ma racje-urlopu masz tyle ile sobie wypracujesz. W poszczegolnych agencjach to sie rozni, w mojej np. za kazdy miesiac mam 1,75 dnia-platnego urlopu.
-
- StepByStep
- Rozeznany
- Reputacja: 20
0
Napisane przez AdamBoltryk » 14 kwi 2009, 02:45 Re: Holiday z agencji
Nie jest tak do końca jak piszesz z ilością dni urlopu za miesiąc pracy. Jakieś 2 tygodnie temu dostałem pisemko z agencji, informujące, że:
You may already be aware that as a temporary employee, you are currently entitled to 24 days holiday per year providing you work at least 5 days per week.
New government regulations now state that this will increase so please note that from 1st April 2009, this will be changing to 28 days per year
A więc jeśli te 28 dni _płatnego_ urlopu podzieli się przez 50 tygodni (w zaokrągleniu) to wychodzi trochę ponad pół dnia urlopu za przepracowany tydzień. A za miesiąc - 2,33 dni urlopu. Pracodawca (Agencja) _nie może_ dać mniej urlopu. Więcej - jak najbardziej.
Ale o ile pamiętam wymiar urlopu - tak jak i stawka godzinowa jest również uzależniony od wieku pracownika. Ale szczegółów nie znam.
Pozdrawiam
You may already be aware that as a temporary employee, you are currently entitled to 24 days holiday per year providing you work at least 5 days per week.
New government regulations now state that this will increase so please note that from 1st April 2009, this will be changing to 28 days per year
A więc jeśli te 28 dni _płatnego_ urlopu podzieli się przez 50 tygodni (w zaokrągleniu) to wychodzi trochę ponad pół dnia urlopu za przepracowany tydzień. A za miesiąc - 2,33 dni urlopu. Pracodawca (Agencja) _nie może_ dać mniej urlopu. Więcej - jak najbardziej.
Ale o ile pamiętam wymiar urlopu - tak jak i stawka godzinowa jest również uzależniony od wieku pracownika. Ale szczegółów nie znam.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
0
Napisane przez Grzes* » 14 kwi 2009, 17:08 Re: Holiday z agencji
ok, czyli jednak jakieś ustawy rządowe w tej kwestii są. Powiedzmy teraz że chcę iść do agencji zapytać o to. Na co sie powołać, gdzie szukać tych ustaw? Na stronie Revenue tego nie znalazłem. Może jakieś linki?
-
- Grzes*
- Rozeznany
- Reputacja: 2
0
Napisane przez Yardley » 14 kwi 2009, 21:00 Re: Holiday z agencji
http://www.direct.gov.uk/en/Employment/ ... G_10034642 tu sa chyba wszystkie informacje
-
- Yardley
- Stały Bywalec
- Reputacja: 0
0
Napisane przez AdamBoltryk » 15 kwi 2009, 03:03 Re: Holiday z agencji
No wymiar urlopu jest jaki jest. ale oznacz on tylko tyle, że dostaniesz go, jeśli wypracujesz. I pracodawca nie może dać (lub zapłacić ekwiwalent) Ci mniej niż wychodzi z przelicznika
roczny wymiar urlopu
------------------------- X ilość dni przepracowanych przez Ciebie
365
Czasami przeliczają to jeszcze na godziny :D Podany wzór jest ORIENTACYJNY.
Pozdrawiam
roczny wymiar urlopu
------------------------- X ilość dni przepracowanych przez Ciebie
365
Czasami przeliczają to jeszcze na godziny :D Podany wzór jest ORIENTACYJNY.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
0
Napisane przez Luk-rom » 16 kwi 2009, 17:32 Re: Holiday z agencji
A u mnie w kontrakcie jest napisane ze przysluguje mi 21 dni 8h w ciagu roku, dodatkowo mam placone za b/h i nie musze sie stawiac w robocie ale czy to tez podchodzi pod holiday według podanej strony chyba tak... You can include time off for bank and public holidays in the entitlement.
w kazdym badz razie jutro zrobie male zamieszanie w firmie :mrgreen:
w kazdym badz razie jutro zrobie male zamieszanie w firmie :mrgreen:
-
- Luk-rom
- Raczkujący
- Reputacja: 4
0
• Strona 1 z 1
-