rejestracja w JobCentre a P45
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
• Strona 1 z 1
Napisane przez Grzes* » 28 lis 2009, 12:36 rejestracja w JobCentre a P45
Dwa pytnaka. Znojomy właśnie stracił pracę. Pracował przez agencję 3 lata bez przerwy. W agencji powiedzieli mu że może o stycznia będą mieli dla niego nową pracę. W między czasie chce się zarejestrować po Contrybution Jobseeker;s Allowance. Czy jednym z załączników jest wymagane P45 od ostatniego pracodawcy? Wiadomo że wiąże się to z wyrejestrowaniem z agnecji ale jeśli będzie szansa na późniejszą prace przez tą agencję to wyrejstrowanie się z niej zaprzepaszcza sprawę.
Pytanko drugiege: Jeśli pracował 3 lata to czy nie powienien dostać jakieś dodatkowej kasy tak jak pracownicy kontraktowi po upływie 2 lat? W agencji powiedzieli że tak a później że jednak sie pomylili. Myślę że tą kasę agencja zatrzyma sobie. Ktoś się orientuje jak to jest?
Pytanko drugiege: Jeśli pracował 3 lata to czy nie powienien dostać jakieś dodatkowej kasy tak jak pracownicy kontraktowi po upływie 2 lat? W agencji powiedzieli że tak a później że jednak sie pomylili. Myślę że tą kasę agencja zatrzyma sobie. Ktoś się orientuje jak to jest?
-
- Grzes*
- Rozeznany
- Reputacja: 2
0
Napisane przez AdamBoltryk » 29 lis 2009, 07:01 Re: rejestracja w JobCentre a P45
Grzes* napisał(a):Dwa pytnaka. Znojomy właśnie stracił pracę. Pracował przez agencję 3 lata bez przerwy. W agencji powiedzieli mu że może o stycznia będą mieli dla niego nową pracę. W między czasie chce się zarejestrować po Contrybution Jobseeker;s Allowance. Czy jednym z załączników jest wymagane P45 od ostatniego pracodawcy? Wiadomo że wiąże się to z wyrejestrowaniem z agnecji ale jeśli będzie szansa na późniejszą prace przez tą agencję to wyrejstrowanie się z niej zaprzepaszcza sprawę.
Jak agencja będzie potrzebowała pracowników, a był dobrym (solidny, sumienny, bez sików itdp) to czy z P45, czy bez i tak zadzwonią, bo to dla nich kasa.
Co do odprawy, czy jak tam zwał - znów kłania się nazewnictwo - jest to agencja (jak większość) pracy TYMCZASOWEJ, a że 3 lata w 1 miejscu bez przerwy, no cóż. Założę się, że w kontrakcie z agencją nic nie ma na ten temat. Natomiast jest zapis, że Agencja zobowiązuje się do zapewnienia pracy przez powiedzmy 140 godzin w roku (sic!). Kontrakt z agencją jest podstawą - niech poczyta i nareszcie się dowie co może, a co nie.
Pozdrawiam
PS. A co do zasiłku (nigdy nie brałem, więc nie wiem dokładnie) to nie Job Seekers Allowance?
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
0
Napisane przez Grzes* » 29 lis 2009, 11:27 Re: rejestracja w JobCentre a P45
Tak to Job Seekers Allowance ale są dwa rodzaje. Contributions jest dla osób które przez ostatnie dwa lata odprowadzały podatki i płaciły pełny NI.
Nie wiem tylko ciągle co z tym P45 przy rejestracji w Jobcentre.
Nie wiem tylko ciągle co z tym P45 przy rejestracji w Jobcentre.
-
- Grzes*
- Rozeznany
- Reputacja: 2
0
Napisane przez marcin.p » 29 lis 2009, 18:01 Re: rejestracja w JobCentre a P45
NAlezy wypelnic aplikacje on line
http://www.direct.gov.uk/en/Diol1/DoItOnline/DG_178228
laska z lokalnego jobcentre oddzwania do ciebie w przeciagu 2 dni roboczych zbiera dodatkowe detale i umawia cie na spotkanie w lokalnym job centre. Masz miec p60 ,,,,potem masz ie podpisywac co dwa tygodnei w jb+. Jak dostajesz job seaker to przysluguje ci tez housing benefit , tj doplata do mieszkania zazwyczaj do 400 F miesiecznie ....
jak by co to pytania na priva .
http://www.direct.gov.uk/en/Diol1/DoItOnline/DG_178228
laska z lokalnego jobcentre oddzwania do ciebie w przeciagu 2 dni roboczych zbiera dodatkowe detale i umawia cie na spotkanie w lokalnym job centre. Masz miec p60 ,,,,potem masz ie podpisywac co dwa tygodnei w jb+. Jak dostajesz job seaker to przysluguje ci tez housing benefit , tj doplata do mieszkania zazwyczaj do 400 F miesiecznie ....
jak by co to pytania na priva .
-
- marcin.p
- Zadomowiony
- Reputacja: 3
0
Napisane przez malaroksi » 29 lis 2009, 19:42 Re: rejestracja w JobCentre a P45
Grzes*, ja myśle że łatwiej będzie jak znajomy pochodzi jeszcze po innych agencjach się porejestrować i poszuka sobie pracy do tego stycznia, bo zanim agencja wyśle mu te papiery, zanim zapadnie decyzja czy przyznali job seeker czy nie i wypłacą pierwsze pieniądze to bedzie już grubo po nowym roku, do tego bardzo często sie zdaża że mimo tego że się człowiek kwalifikuje do otrzymania zasiłku zostaje on bezpodstawnie odmówiony i nalezy sie odwoływac a to trwa jeszcze dłużej. Teraz w tym okresie przedswiątecznym jest mnóstwo pracy dorywczej, a skoro agencja zapewniała przez te 3 lata prace to może warto się jej trzymac mimo wszystko.
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
0
Napisane przez tom27 » 6 gru 2009, 14:23 Re: rejestracja w JobCentre a P45
Wiem ze mozna poprosic pracodawce o Statement of Earnings (np. jak sie zguni P45 bo drugi raz dostac tego dokumentu nie można). Np. jak chce sie dostac zwrot podatku to ten Statement powinien wystarczyc wiec moze w tym przypadku tez - tyle ze z tego co mi sie wydaje pracodawca jest zobowiazany jedynie do wystawienia P45, ale chyba tamto drugie tez powinni bez problemu nam dac, bo jak np. poczta zgubi p45 razem z listem to co?
To kurde niezle - 400f - nie wiedzialem. Zreszta ja w polsce jestem bo zjechalem. A Mozna dostac housing benefit jak sie pracuje ale np. malo zarabia? I czy trzeba placić counsil tax za mieszkanie? - chodzi mi jak sie wynajmuje tylko pokoj u kogos to czy ten housing tez mozna dostac czy tylko jak sie ma swoje mieszkanie?
Wy tez tak macie ze tylko na pierwszej stronie p45 jest informacja ile sie zarobilo i ile zaplacilo podatku a na dwuch kolejnych stronach - wlasnie tych ktore wysyla sie do angielskieego urzedu skarbowego - nie ma tych wlasnie informacji o zarobkach a jedynie nasze dane i numer NI (National Insurance) czy kod podatkowy?
To kurde niezle - 400f - nie wiedzialem. Zreszta ja w polsce jestem bo zjechalem. A Mozna dostac housing benefit jak sie pracuje ale np. malo zarabia? I czy trzeba placić counsil tax za mieszkanie? - chodzi mi jak sie wynajmuje tylko pokoj u kogos to czy ten housing tez mozna dostac czy tylko jak sie ma swoje mieszkanie?
Wy tez tak macie ze tylko na pierwszej stronie p45 jest informacja ile sie zarobilo i ile zaplacilo podatku a na dwuch kolejnych stronach - wlasnie tych ktore wysyla sie do angielskieego urzedu skarbowego - nie ma tych wlasnie informacji o zarobkach a jedynie nasze dane i numer NI (National Insurance) czy kod podatkowy?
-
- tom27
- Przyczajony
- Reputacja: 0
0
• Strona 1 z 1
-