Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

MężczyznaPostNapisane przez greg21 » 5 mar 2010, 12:55 Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

Witam szukam pomocy
zmuszają mnie w pracy do nadgodzin (pracuje nocki) 22 do 6 rano
jeśli nie zostanę na nadgodzinach to mnie zwolnią bo mówią ze mam tak w kontrakcie i jeśli będzie trzeba zostać, to nie jest jedna godzina tylko 4 od 22 do 10 :neutral:
jak myslicie jest to normalne ? co mam robic
Ostatnio edytowano 5 mar 2010, 12:57 przez greg21, łącznie edytowano 1 raz

greg21
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez nom » 5 mar 2010, 13:13 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

a czytałeś papierki co podpisywałeś?

nom
Raczkujący

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez greg21 » 5 mar 2010, 13:17 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

nom napisał(a):a czytałeś papierki co podpisywałeś?

tak, tylko to nie jest chyba normalne żeby zmuszali do 65h w tyg?

greg21
Początkujący

Neutralny

Dokladnie - kontrakt

Jest ogolny regulamin dotyczacy zasad bhp i godzin pracy, niemniej jednak kazda firma ma dodatkowo swoj wlasny okreslony system, na ktory kazdy pracownik musi wyrazic zgode.
Wychodzi na to ze musiales wyrazic zgode. :cry:
Ale polecam sprawdzic kontrakt raz jesczze - bo moze akurat rzeczywiscie wykraczaja pracodawcy poza swoje "limity"

Niestety, nie ma tu znaczenia czy kontrakt byl po polsku czy ang - bo nawet i w Polsce zdarza nam sie "nie czytac" drobnych drukow tzw

Powodzenia

bugnieszka
Raczkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez vanilia » 5 mar 2010, 14:22 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

Propunuje Ci wziac kontrakt i isc do polskiego domu w centrum na Digbeth tam od 12 w piatki przyjmuje radca prawny, ktory zajmuje sie takimi sprawami. Zawsze przychodzi z tlumaczem takze nie bedziesz miec problemu zeby sie dogadac. Pozdrawiam. Daj znac jak cos zalatwisz.
vanilia
Zadomowiony

Reputacja: 47
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez nom » 5 mar 2010, 17:53 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

greg21 napisał(a):
nom napisał(a):a czytałeś papierki co podpisywałeś?

tak, tylko to nie jest chyba normalne żeby zmuszali do 65h w tyg?

nie, raczej do 40h w tyg.

nom
Raczkujący

Neutralny

mozesz pracowac max.47 godzin tygodniowo,jesli przekroczysz ta ilosc to jest to juz wylacznie TYLKO TWOJA decyzja pracodawca nie moz zmusic cie do pracy wiecej niz 47 godz jesli tak sie dzieje radca prawny ma pole do popisu pozdrawiam

kondziu1980
Przyczajony

Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez greg21 » 6 mar 2010, 15:45 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

omijajcie Tesco w Fradley Park szerokim łukiem dzieki i pozdrawiam

greg21
Początkujący

Neutralny

kondziu1980 napisał(a):mozesz pracowac max.47 godzin tygodniowo,jesli przekroczysz ta ilosc to jest to juz wylacznie TYLKO TWOJA decyzja pracodawca nie moz zmusic cie do pracy wiecej niz 47 godz jesli tak sie dzieje radca prawny ma pole do popisu pozdrawiam

Założę się, że przy kontrakcie - albo w - jest klauzula, że wyraża zgodę na pracę powyżej 40 godzin tygodniowo.
A co do meritum, to wielu dało by wiele, żeby móc tyle pracować. Zresztą - jak Ci to przeszkadza, zawsze sam się możesz zwolnić. Przymusu pracy w tym kraju jeszcze nie ma.

A, tak - wiem. Ja chciałbym, ale tylko tyle ile ja chcę.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 6 mar 2010, 17:47 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

Do 48 godzin możesz pracować normalnie, a powyżej 48 musisz podpisać zgodę. Może takową podpisałeś.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

KobietaPostNapisane przez karjo » 6 mar 2010, 19:32 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

karjo
Rozeznany

Reputacja: 17
Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 6 mar 2010, 22:10 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

witam, zeskanuj kontrakt i przeslij mi na maila to powiem ci czy podpisales zgode na prace ponad etat. pierwsze pytanie to czy pracujesz bezposrednio dla tesco (bylo by to dziwne) czy przez agencje (ci czesto stosuja wlasne reguly). generalnie jesli pracujesz przez agencje, jesli zaczniesz dymic to przestana ci dawac robote i tyle.

pozdr

pe

KA i PE

MężczyznaPostNapisane przez greg21 » 7 mar 2010, 06:38 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

hmmm nawet jak bym podpisal taki kontrakt to MUSZE zostawać na nadgodzinach ? jesli mi każą?

greg21
Początkujący

Neutralny

PostNapisane przez KA i PE » 7 mar 2010, 09:03 Re: Zmuszają mnie w pracy do nadgodzin - pomocy!!!

jesli w kontrakcie jest zapis ze 'pracodawca moze wymagac od pracownika pracy ponad zakontraktowany wymiar, za jego zgoda, jesli wymaga tego interes firmy' a ty podpisales ze '...wyrazam zgode na prace ponad zakontraktowany wymiar na kazde zadanie pracodawcy kiedy wymaga tego interes firmy....' to wtedy w zasadzie musisz. drobny druk robi roznice

pe

KA i PE

Luiza napisał(a):Do 48 godzin możesz pracować normalnie, a powyżej 48 musisz podpisać zgodę. Może takową podpisałeś.

jak pracowałem przez agencję, to podpisywaliśmy 2 zgody - jedną na 37,5-> 48 i drugą na powyżej 48. Przy czym 99% agencji interpretuje ten zapis, że skoro się zgadzam, to znaczy że _muszę_. A to nie jest tak do końca. Tylko, że w większości agencji (i nie tylko) pracują tacy "fachowcy" i "znawcy" zagadnienia, że w Polsce nie popracowaliby 5 minut ze swoją wiedzą na podobnym stanowisku. Ale to sami chyba znacie z doświadczenia :D.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

Następna strona